بازدید سایت : ۸۱۲۹۸
میدل ایست آی:

بندر چابهار به عمق راهبردی ایران و توازن رابطه با قدرت‌های جنوب آسیا می‌کند

وبگاه تحلیلی نوشت: بندر چابهار قدرت تحرک بیشتری را به ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز می‌دهد و ابزار سخت افزاری ژئوپلیتیکی برای تاثیرگذاری بر هند و پاکستان است.

بندر چابهار به عمق راهبردی ایران و توازن رابطه با قدرت‌های جنوب آسیا می‌کند
تین نیوز |

وبگاه تحلیلی نوشت: بندر چابهار قدرت تحرک بیشتری را به ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز می‌دهد و ابزار سخت افزاری ژئوپلیتیکی برای تاثیرگذاری بر هند و پاکستان است.

به گزارش گروه بین‌الملل فارس، وبگاه «میدل ایست آی» در تحلیلی پیرامون تکمیل پروژه بندر چابهار و اهمیت راهبردی آن نوشته است که دریای عمان و عرب و به طور گسترده‌ جنوب آسیا صحنه رقابتی با حضور ایران است. انتظار می‌رود بندر چابهار ایران با سرمایه گذاری هند و عملیاتی شدن در سال آینده راه ترانزیت جدیدی را برای انتقال کالاهای ساخت افغانستان و آسیای مرکزی گشایش دهد.

رقابت هند و پاکستان

میدل ایست آی نوشت: این پروژه چالشی عمده برای بندر گوادر در پاکستان که چین تامین مالی آن را بر عهده گرفته و کمتر از 100 کیلومتر با چابهار فاصله دارد، خواهد شد و در منطقه‌ای با توازن قوای فعلی، اهرم فشار ایران بر بازیگران جنوب آسیا فراهم می‌شود.

باوجود اختلاف‌های جدی سیاسی هند با ایران در طیف وسیعی چون روابط با اسرائیل تا درگیری کشمیر، این کشور مدت‌هاست که پروژه بندر چابهار را دنبال می‌کند به طوری‌که «ناراندرا مودی» نخست وزیر هند در نخستین سفر رسمی خود به تهران در ماه می سال 2016، قرارداد حمل و نقل سه جانبه‌ای را در ارتباط با ایران و افغانستان امضا کرد تا چابهار را به یک مرکز ترانزیت تبدیل کند. او همچنین به سرمایه گذاری 500 میلیون دلاری برای توسعه این پروژه متعهد شد.

این موافقتنامه این کشور را قادر می‌سازد تا پاکستان رقیب خود را در دسترسی راحت و قابل اطمینان به شبه قاره و اقیانوس هند دور بزنند. چابهار با فاصله کمتر از 100 کیلومتر به دریا تا بندر گوادر در جنوب پاکستان، به هند مسیر دیگری به بازارهای آسیای مرکزی، روسیه و اروپا ارائه داده و به تلاش‌های چین و پاکستان برای محاصره دهلی‌نو لطمه می‌زند.  

نارندرا مودی در جریان دیدار با مقام‌های ایران ضمن این‌که اجرای پروژه چابهار را فصل جدید در همکاری راهبردی توصیف کرد، افزود که این توافق می‌تواند مسیر تاریخ را در این منطقه تغییر دهد.

اهرم متعادل کننده ایران

در ادامه این تحلیل آمده است: آن‌چه که بندر چابهار را به لحاظ راهبردی برای ایران مهم می‌کند کمک بالقوه به این کشور برای توازن رابطه با هند و پاکستان دو قدرت اتمی در جنوب آسیا است. در حال حاضر ایران با چابهار، ابزار سخت افزاری ژئوپلیتیکی را برای تاثیرگذاری بر هند و پاکستان و فشار بر آن‌ها دارد تا سیاست‌های منطقه‌ایشان را با منافع ایران هماهنگ کنند.

بندر چابهار و دسترسی راحت به افغانستان از طریق پروژه راه آهن زاهدان نیز حضور ایران را در افغانستان تقویت می‌کند. این مهم در زمانی است که بازیگران مختلف منطقه‌ای از هند گرفته تا روسیه تلاش می‌کنند به نفع منافع خود بر پویایی جنگ در جنوب آسیا تاثیر گذارند.

در این راستا، دو هدف عمده ایران در دهه گذشته به قابلیت حضور نظامی آمریکا در افغانستان لطمه زده و از طرف دیگر نفوذ فزاینده پاکستان را نیز از بین برده است.

عمق راهبردی در خلیج فارس

در خاتمه این گزارش آمده است: بندر چابهار قدرت تحرک بیشتری را به ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز که در این مناطق شاهد برخوردهایی نیز بین سپاه پاسداران و نیروهای خارجی هستیم، می‌دهد.

به لطف افزایش حضور دریایی ایران در دریای عمان و خلیج فارس، چابهار می‌تواند به شاهراه عملیاتی مبدل شده و به عنوان منبعی قابل اعتماد برای کمک‌رسانی‌های تدارکاتی به نیروهای سپاه پاسداران در خلیج فارس خدمت کند و عمق راهبردی ایران را در این منطقه مهم تقویت کند.

چابهار توانایی مبدل کردن آب‌های شمال اقیانوس هند به «حوزه نفوذ» تردد دریایی ایران را دارد.

منبع: خبرگزاری فارس
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.