بازدید سایت : ۷۲۴۸۷

دیدگاه اتاق ایران درباره سند جامع توسعه دریا محور اعلام می شود

اتاق ایران قرار است طی دو هفته آینده با توجه به نامه دبیر هیات دولت، دیدگاه های خود را درباره تدوین سند جامع توسعه دریامحور جمع بندی و ارسال کند.

دیدگاه اتاق ایران درباره سند جامع توسعه دریا محور اعلام می شود
تین نیوز |

اتاق ایران قرار است طی دو هفته آینده با توجه به نامه دبیر هیات دولت، دیدگاه های خود را درباره تدوین سند جامع توسعه دریامحور جمع بندی و ارسال کند.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، در نشست مرکز پژوهش های اتاق ایران که با هدف ارائه نظرات مشورتی به دولت درباره تدوین سند جامع توسعه دریامحور، برگزار شد، اعضا تصمیم گرفتند تا تشکل ها، اتاق های استانی، کمیسیون های تخصصی و کلیه فعالان اقتصادی نظرات کارشناسی خود را درباره آنچه در این سند باید دیده شود برای مرکز پژوهش های اتاق ایران ارسال کنند تا جمع بندی نهایی از طرف اتاق ایران برای هیات دولت، ارسال شود.

طبق سیاست های کلی توسعه دریامحور و حکمی که در بند 4 این سیاست ها دیده شده باید سند جامع توسعه دریامحور با پهنه بندی دریا، کرانه و پس کرانه و تعیین سهم و جغرافیای جمعیت، تجارت، صنعت، کشاورزی و گردشگری به ویژه در سواحل و جزایر جنوبی و سواحل مکران با تأکید بر هویت ایرانی و اسلامی تدوین شود.

 پنجم اسفند ماه، دبیر هیات دولت طی نامه ای از دستگاه هایی که در این حوزه نقش دارند، درخواست کرده تا گزارشی از مجموعه اقداماتی که در این حوزه انجام دادند را ارسال کنند که رونوشت این نامه برای اتاق ایران هم ارسال شد و متناسب با آن، نشستی در اتاق ایران با حضور دبیرکل و جمعی از نمایندگان اتاق های سراسر کشور، تشکل های مربوط و ... برگزار و مقرر شد تا دوشنبه هفته بعد نقطه نظرات افراد به صورت مکتوب در اختیار مرکز پژوهش های اتاق ایران قرار بگیرد تا در صورت نیاز نشست دیگری برای رسیدن به جمع بندی نهایی تشکل شود.

در این نشست محمد قاسمی، رئیس مرکز پژوهش های اتاق ایران تصریح کرد: با توجه به اهمیت این موضوع از گذشته مطالعاتی درباره اقتصاد دریا محور توسط برخی از اتاق های ساحلی از جمله بندرعباس و بوشهر انجام شده که استفاده از آنها می تواند مؤثر باشد.

به اعتقاد او آنچه در این بین اهمیت دارد، هماهنگی و جامع نگری به موضوع است. اینکه بتوانیم خود را وارد زنجیره ارزش جهانی کرده و سهمی از این زنجیره را در اختیار بگیریم، بسیار مهم است. هر چند پیش از هر اقدامی باید ظرفیت های موجود را بشناسیم و هدف خود را از ورود به این مسیر، مشخص کنیم.

همچنین مسعود موسوی - مشاور دبیرکل اتاق ایران در حوزه روابط بین الملل - شناخت درست از وضعیت موجود را با نگاه انتقادی مورد توجه قرار داد و گفت: برای رسیدن به بهترین راه حل در مسیر توسعه اقتصاد دریامحور باید وضعیت امروز را با نگاه انتقادی، درک کنیم. همان طور که می دانیم، ظرفیت های ایران در این بخش بالاست و باید محورهای بهره برداری از آنها را پیدا کنیم.

به اعتقاد او توسعه اقتصاد دریامحور باید از سه بخش دنبال شود؛ اول بخش فنی کار است. در اقتصاد دریامحور در عین توسعه زیرساخت ها باید اهداف مشخصی تعیین و زنجیره های ارزش در این مسیر شناسایی شود تا به منظور رسیدن به آنها تلاش کنیم.

موسوی ادامه داد: بخش بعدی که در تدوین سند توسعه اقتصاد دریامحور اهمیت دارد، موضوعات سیاسی و امنیتی است که فراتر از اتاق ایران بوده و در سطح کلان تر باید دنبال شود. اتاق معتقد است منطق امنیت ملی کشور باید از حالت بازدارندگی قدیمی رها شود و سازنده تر جلو برود و در نهایت، سیاست همسایگی است که در این رابطه چینش سیاست خارجی کشور باید برعکس شود. در این بین باید سفره مردم، اقتصاد داخل، مسائل منطقه ای و در نهایت موضوعات بین المللی دیده شود، در حال حاضر این روند، برعکس دیده می شود.

ساسان شاه ویسی - دبیرکل اتاق ایران - نیز تصریح کرد: از آنجایی که امروز کریدورها و ترانزیت مورد توجه است باید روی موضوعات کرانه ای و پس کرانه ای متمرکز شویم. بنابراین لازم است در وهله اول، اتاق ایران توسعه دریامحور را تعریف و رویکرد خود را در این باره دقیق مشخص کند و در نهایت نگاه نقادانه ای به اسناد بالادستی در این حوزه داشته باشد.

به اعتقاد او برای تدوین یک طرح جامع، توجه به چندین موضوع ضروری است؛ ابتدا باید رویکرد اقتصادی حوزه دریا شناسایی شود. ظرفیت هایی که دریا در هر بخش می تواند ایجاد کند را بشناسیم و درک کنیم که ظرفیت دریا از منظر اقتصاد چقدر است و می خواهیم در این حوزه به کجا برسیم.

دبیرکل اتاق ایران افزود: در قدم بعدی لازم است سهم، نقش و دسترسی به کریدورها و هاب های تعریف شده در سطح دنیا را بشناسیم. بازارهای منطقه را بررسی و نظام ترانزیتی منطقه و دسترسی به آن را درک کنیم. نکته دیگری که در این بخش مهم است باید بدانیم که دیدگاه حکمرانی به اقتصاد دریامحور چیست؟ در واقع باید بدانیم که اهداف توسعه پایدار چگونه تعریف شده تا سند جامعی شکل بگیرد. نگاه به کنوانسیون های بین المللی چگونه است؟ همچنین شناخت از طول سواحل، ویژگی ها و میزان وابستگی های ایران به مسائل دریا در تدوین این سند لازم است.

در نهایت آنچه در این نشست پیشنهاد شد، ایجاد یک مرکز علمی برای شکل دادن به یکپارچگی لازم و وحدت رویه در مسیر رسیدن به اقتصاد دریامحور است. از طرفی باید جامع نگری شود و همه جوانب اثرگذار در این حوزه را شناسایی کنیم. همچنین تشکیل بانک تخصصی حمل ونقل دریایی و تمرکز جدی بر امر صادرات در روند تدوین سند جامعه توسعه اقتصاد دریامحور پیشنهاد شد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.