زنجیره تامین دریایی زیر سایه تحریم هاست
صنعت حمل ونقل دریایی ایران با وجود برخورداری از موقعیت جغرافیایی ممتاز و دسترسی به آب های آزاد شمال و جنوب، با چالش های جدی روبه روست؛ از بنادر نسل اول و دوم که با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارند تا ناوگان نفتکش پیری که به تدریج جایگاه خود را از دست می دهد، همه نشان از ضرورت تحول در این صنعت حیاتی دارد.
صنعت حمل ونقل دریایی ایران با وجود برخورداری از موقعیت جغرافیایی ممتاز و دسترسی به آب های آزاد شمال و جنوب، با چالش های جدی روبه روست؛ از بنادر نسل اول و دوم که با استانداردهای جهانی فاصله بسیاری دارند تا ناوگان نفتکش پیری که به تدریج جایگاه خود را از دست می دهد، همه نشان از ضرورت تحول در این صنعت حیاتی دارد.
به گزارش تین نیوز به نقل از روزنامه دریایی اقتصادسرآمد، عدم بهره برداری مطلوب از فرصت های موجود در سواحل مَکُران و چابهار، در مقایسه با توسعه چشمگیر بنادر مشابه در پاکستان، نشانگر فقدان برنامه ریزی راهبردی و سرمایه گذاری کافی است. علاوه بر این، چالش های زیست محیطی از جمله آلودگی دریا و صید بی رویه، خسارات جبران ناپذیری به اکوسیستم دریایی و منابع ارز آوری مانند ماهیان خاویاری وارد کرده است.
تحریم ها نیز به عنوان عاملی تاثیرگذار، تردد کشتی های ایرانی را محدود و توسعه ناوگان را با مشکل مواجه کرده است. در مجموع می توان گفت صنعت حمل ونقل دریایی ایران با وجود ظرفیت های بالا، در مسیر توسعه با موانع جدی دست وپنجه نرم می کند.
برای بررسی چالش های صنعت حمل ونقل دریایی و راهکارهای برون رفت از این شرایط گفت وگویی را با سیده فاطمه مقیمی، نخستین بانوی دارنده تجارت دریایی ایران، کارآفرین برتر جهان اسلام در حوزه حمل ونقل دریایی، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنعت و معدن استان تهران و نخستین پرزیدنت سازمان جهانی تبلیغات IAA در ایران ترتیب داده شده است که در ادامه می خوانید:
مهندسی بنادر و چالش های مدرن سازی
مقیمی درباره ظرفیت ها و چالش های صنعت حمل ونقل دریایی ایران اظهار کرد: مزایا، معایب، فرصت ها و تهدیدهای حمل ونقل دریایی بارها و بارها ازسوی کارشناسان و صاحب نظران مورد تحلیل قرار گرفته، اما جای تحلیل بیشتری در این زمینه وجود دارد.
این کارآفرین صنعت حمل و نقل دریایی با بیان اینکه مسئولان به چالش های صنعت حمل ونقل دریایی اذعان دارند، ادامه داد: موقعیت جغرافیایی ایران و دسترسی به آب ها در شمال و جنوب می توانست و می تواند فرصت بسیاری خوبی برای کشورمان باشد.
مقیمی تصریح کرد: در حال حاضر مکران شرایط بسیار خوبی در حوزه خلیج فارس و ساحل جنوبی ایران و نوار مربوطه می تواند فرصت بسیار خوبی برای توسعه دریا و گردشگری دریایی باشد.
وی تاکید کرد: البته فرصت های دریایی بسیار خوبی در چابهار داریم که بعضاً استفاده نشده و مورد بهره برداری قرار نگرفته است، درحالی که مشابه چابهار، خلیج گواتر پاکستان بوده که بسیار توسعه یافته است، به طوری که کشتی های اقیانوس پیما به راحتی از خلیج گواتر ورود و خروج دارند و حمل بار.
این عضو اتاق بازرگانی تهران در ادامه متذکر شد: کُریدورهایی که می توانست در ایران فعال تر شود، به دلیل فاقد زیرساخت ها دچار مشکل شده و از سال ها پیش که در حوزه خلیج فارس، بندرعباس و بنادری که می توانست توسعه یافته باشد، فرصت های ایده آل تخلیه بارگیری، سیستم های انبارداری بندری را ایجاد کرد.
مقیمی عنوان کرد: نسل چهارم و پنجم بنادر در دنیا در حال فعالیت و کار است، اما ما هنوز در نسل های اول و دوم باقی مانده ایم، نسل بندر توسعه یافته یعنی باید از محل تولید تا محل بندری که کشتی ها بارگیری شوند به صورت یکسره این اتفاق رخ دهد.
وی درباره اینکه توسعه صادرات دریایی چگونه اتفاق می افتد و شرط تحقق این موضوع چیست، تاکید کرد: توسعه صادرات زمانی اتفاق می افتد که در کنار آن تجهیزات مربوط به تخلیه و بارگیری از مبدا تولید تا مقصدی که باید بارگیری برای حضور در بازارهای بین المللی انجام شود جاذبه ای را برای صادرکننده به وجود بیاورد تا قیمت تمام شده کالا را بهتر کند.
اهمیت گردشگری دریایی برای رونق اقتصاد دریامحور
این کارآفرین صنعت حمل ونقل دریایی با تاکید بر اهمیت گردشگری دریایی در بنادر شمال و جنوب یادآور شد: گردشگری دریایی قطعاً می تواند منجربه ارزآوری برای کشورمان شود و صنعت دریانوردی تنها صنعت در بخش حمل ونقل بار نیست، بلکه در بخش مسافری هم می تواند جاذبه های توریستی و درآمدهای ارزی برای کشور به همراه داشته باشد، بنابراین با نقش آفرینی گردشگری دریایی در زمینه ارزآوری و جاذبه های توریستی می توان به توسعه این صنعت در کشورمان امیدوارتر بود.
مقیمی بیان کرد: امکان و زمینه توسعه صنعت گردشگری و حمل ونقل دریا در کشورمان مهیاست، اما متأسفانه آنگونه که باید از این امکانات بهره برداری نشده است.
اثرات تحریم ها بر زنجیره تأمین دریایی
این کارآفرین صنعت حمل ونقل دریایی در پاسخ به سوال دیگر که آیا صنعت حمل ونقل دریایی در مقابله با تحریم ها به اقتصاد ایران کمک کند، گفت: چگونه باید کند وقتی تردد کشتی های کشورمان در برخی بنادر تحریم شده و قادر به پهلوگیری و تخلیه بارگیری در شرایط تحریمی نیست و این مسئله چالش هایی را برای کشورمان به وجود آورده است.
مقیمی ادامه داد: یکی از بزرگ ترین یا به عبارت بهتر تنها بزرگ ترین ناوگان نفتکش دنیا متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران است، اما متأسفانه این فرصت ایده آل را به تدریج از دست داده ایم، چراکه تحریم نفتکش های ایران نتوانسته اند مانند قبل به توسعه کاری خود ادامه دهند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تشریح کرد: متاسفانه سرمایه های دریایی ما به مرور زمان تحلیل ارزش پیدا می کنند و هم وسایط به روزتر و سبک تر از این منظر که به راحتی در دریا حرکت کنند و سرعت بیشتری داشته باشند و مهم تر اینکه حجم بیشتری را جابجا کنند که جایگزین شوند، یعنی این مهم فرصتی بود که نصیب ما شده بود.
وی افزود: ایران یکسری فرصت های زیرساختی جغرافیایی دارد و یکسری فرصت های ابزاری که شامل نفتکش است و ناوهای دریانوردی در حوزه های مربوط به حمل بار و کشتی بزرگ اقیانوس پیما که باید دسته بندی شده و شناسنامه دار شوند که باید به روز بوده و معاینه های کاری داشته باشند.
چالش سن و فرسودگی در حمل ونقل دریایی
کارآفرین صنعت حمل ونقل دریایی تشریح کرد: سن وسایط حمل ونقل دریایی ایران در مقایسه با دنیا به جای توسعه و جوانی رو به پسرفت می رود، ازسویی می توان حوضچه های تعمیری کشتی ها را با قیمت بسیار مناسب حداقل برای کشتی هایی که در خلیج فارس درحرکت هستند، شکل داد، یعنی کشتی های غیرایرانی و درصورتی که این فرصت را ایجاد می کردیم که در حوضچه های تعمیری در بنادر جنوبی این کار را بکنیم، می توانست فرصت درآمدزایی برای ایران ایجاد کند، چراکه کشتی های خارجی از خلیج فارس استفاده کرده و به آب های آزاد می روند، بنابراین می شد تعمیرات حوضچه های تعمیری کشتی های خارجی را در ایران انجام داد.
مقیمی اضافه کرد: ایران با متخصصان و بهره برداری مناسب و عمق خوب در حوزه خلیج فارس (منطقه در اختیار ایران) می تواند به اهداف خود در این حوزه برسد و این امکان وجود دارد.
وی در بخش دیگری از گفت و گو با خبرنگار روزنامه اقتصاد سرآمد با اشاره به تاثیر چالش های زیست محیطی در مشکلات مرتبط با حمل ونقل دریایی تشریح کرد: شما اگر به عنوان توریسم و گردشگر کنار ساحل شمال و جنوب قرار بگیرید تقویت و ساده نگه داشتن محیط زیست در کشورمان پسرفت داشته و شاهد ساحل های تمیز نیستیم.
زیست بوم دریایی و پایداری چه جایگاهی دارد؟
این کارآفرین صنعت حمل ونقل دریایی عنوان کرد: زیست محیطی تنها آن چیزی که مشاهده می کنیم نیست، بلکه آبزیانی که در دریا وجود دارند یا صید بی رویه ای که با مجوزها اتفاق افتاد همه و همه ما را به لحاظ زیست محیطی با چالش مواجه کرده و تا سه دهه گذشته بهترین ماهیان استروژن در شمال ایران و دریای کاسپین، دریای شمال و دریای خزر وجود داشت.
مقیمی خاطرنشان کرد: درست است که به لحاظ تغذیه ای از ماهی استروژن به عنوان تغذیه مطلوب استفاده نمی کردیم، اما این فرصت ایده آلی بود که می توانست برای صادرات برای کشور بسیار ارزآوری داشته باشد و تمامی این موارد به دلیل عدم رعایت قوانین و حقوق زیست محیطی در دریای شمال از دست دادیم، عدم رعایت نظافت در سطح دریا نیز در زمینه چالش زیست محیطی موثر بوده است.