آیا سفر با قطار تهران وان اقتصادی است؟
قیمت بلیت قطار تهران – وان، یک میلیون هشتصد و پنجاه هزار تومان اعلام شده که باید دید، آیا این قیمت برای مسافرین مقرون به صرفه است یا خیر؟

قیمت بلیت قطار تهران – وان، یک میلیون هشتصد و پنجاه هزار تومان اعلام شده که باید دید، آیا این قیمت برای مسافرین مقرون به صرفه است یا خیر؟
به گزارش تین نیوز به نقل از ریل ایران، پس از مدت ها رایزنی مستمر راه آهن های جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در خصوص راه اندازی مجدد قطار تهران – وان، نهایتا فروش بلیت این قطار بین المللی از روز شنبه ۲۷ بهمن ماه آغاز شد.
بنابر اعلام معاونت مسافری راه آهن، قیمت قطعی بلیت این قطار یک میلیون و هشتصد و پنجاه هزار تومان بر اساس نرخ ارز مرکز مبادله اعلام شده است. شروع حرکت قطار تهران – وان، از ۱۹ اسفند ماه بوده و این قطار ساعت ۱۲:۳۰ روزهای یک شنبه و چهارشنبه از تهران اعزام و ساعت ۲۱ روزهای دوشنبه و پنجشنبه از وان حرکت خواهد کرد.
اما از آنجاکه صنعت گردشگری و هزینه های مربوط به آن درست مانند هر صنعت دیگری، نیازمند توجیه اقتصادی است، این سوال مطرح می شود که آیا اساسا قطار تهران – وان توجیه اقتصادی دارد؟
مقایسه قیمت بلیت هواپیما و قطار تهران – وان
با اعلام نرخ قطعی قیمت بلیت قطار تهران – وان، برخی رسانه ها و کاربران شبکه های اجتماعی به انتقاد از قیمت اعلامی این قطار پرداختند. اما باید دید که اساسا مبنای این تعیین قیمت از کجا آمده و آیا اساسا قیمت بالایی برای این قطار در نظر گرفته شده است یا خیر؟
نخستین نکته ای که باید به آن اشاره کرد اینکه قطار تهران – وان به صورت دو مرحله ای مسافرین را میان دو کشور جا به جا خواهد کرد. یعنی قطار ایرانی از تهران تا مرز ریلی رازی سیر نموده و سپس، مسافرین با انتقال به قطار ترکیه ای، به ادامه مسیر خود در خاک ترکیه و به سمت شهر وان حرکت خواهند کرد. لذا، بخش قابل توجهی از هزینه بلیت، از سوی راه آهن ایران به راه آهن ترکیه پرداخت خواهد شد و تمامی هزینه دریافتی متعلق به شرکت های حمل و نقل ریلی ایرانی نیست.
اما از آنجا که در خصوص یک قطار بین المللی سخن می گوییم، بهتر است سری به گیشه بلیت های هواپیما بزنیم تا متوجه ارزش اقتصادی قطار تهران – وان شویم.
همانطور که در بالا ملاحظه می فرمایید، قیمت بلیت هواپیما از تهران تا شهر وان بین ۱۷ الی ۴۳ میلیون تومان متغیر بوده که بلیت های ارزان تر متعلق به ایرلاین اقتصادی پگاسوس و قیمت های بیشتر نیز متعلق به ترکیش ایرلاین است. پس با این حساب، ارزان قیمت ترین بلیت هواپیما برای شهر وان، دستکم حدود ۱۰ برابر قیمت بلیت قطار برای همین مسیر است.
نکته دیگر اینکه امکان پرواز مستقیم میان تهران و شهر مرزی وان وجود ندارد. یعنی مسافرین شهر وان می بایست ابتدا از تهران به سمت فرودگاه «صبیحا گوکچن» حرکت کرده و پس از گذراندن ۶ الی ۹ ساعت زمان در سالن ترانزیت، با پرواز داخلی به شهر وان سفر نمایند. مجموع مدت زمان لازم برای این سفر نیز بیش از ۱۱ ساعت زمان خواهد برد. با این حساب، می توان گفت که قطار تهران – وان چه از منظر قیمت و چه از حیث مدت زمان انتظار برای حرکت از هواپیما، دست بالا را در رقابت با هواپیما در اختیار دارد.
ایمنی، برگ برنده قطار در برابر هواپیما و جاده
نکته دیگری که در خصوص قطار تهران – وان باید به آن توجه داشت اینکه ایمنی قطار به هیچ روی با هواپیما و جاده قابل قیاس نیست. احتمال وقوع سانحه هوایی یا جاده ای همواره برای هواپیما و وسایل نقلیه جاده ای اعم از خودروی شخصی یا عمومی وجود دارد. حال آنکه فرض کنیم قطار حامل شما به سمت مقصد، دچار خرابی شد. چه اتفاقی روی خواهد داد؟ تقریبا هیچ!
خرابی قطار در بدترین شرایط ممکن، زمان سفر شما را طولانی تر کرده و تقریبا می توان گفت که هیچ گونه حادثه ناخوشایند دیگری در انتظار مسافرین نخواهد بود. از آنجاکه فاکتور ایمنی همواره مهمترین فاکتور در بررسی مسیرهای منتهی به مقصد در سفر است، لذا می توان گفت که هیچ وسیله نقلیه دیگری چون قطار، از این میزان ایمنی بالا برخودار نبوده و نخواهد بود.
در مجموع، می توان گفت که اگر قصد سفر به شهر مرزی و زیبای وان در ترکیه را دارید، قطار تهران – وان از هر حیث گزینه ای مناسب، امن و مقرون به صرفه خواهد بود.
اولاً سفر ریلی به لحاظ هزینه ای میبایست ارزانتر از سفر هوایی باشد و در صورت نیاز باید با مسیر مشابه مقایسه نمود. مسیر پروازی اشاره شده شامل 3500 کیلومتر رفت و برگشت به استانبول میباشد که قابل قیاس با مسیر چند صد کیلومتری تهران وان نمیباشد.
ثانیاً با در نظر گرفتن توقف بین دو پرواز، همچنان زمان سفر هوایی کمتر از نصف زمان سفر ریلی میباشد. این در حالیست که در صورت پرواز مستقیم کمتر از دوساعت پروازی خواهیم داشت.
ثالثاً اگر بدلایل تحریم و ضعف در بهره برداری احتمال وقوع سوانح هوایی در کشور بالا رفته، این نقطه قوت سفر ریلی به حساب نمی آید و هنوز یک دهه از سانحه ریلی تبریز مشهد نگذشته..