۴ راه کاهش هزینه های ساخت مترو
مردم تهران یک ماه و نیم باقی مانده از سال جاری منتظر افتتاح سه ایستگاه جدید مترو هستند که در صورت افتتاح ۳ ایستگاه دیگر در خط ۶ مترو، آمار ایستگاه های بهره برداری شده در سال ۱۴۰۲ بالاتر از میانگین ۲۵ سال گذشته این شبکه خواهد بود.
مردم تهران یک ماه و نیم باقی مانده از سال جاری منتظر افتتاح سه ایستگاه جدید مترو هستند که در صورت افتتاح ۳ ایستگاه دیگر در خط ۶ مترو، آمار ایستگاه های بهره برداری شده در سال ۱۴۰۲ بالاتر از میانگین ۲۵ سال گذشته این شبکه خواهد بود.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، بررسی وضعیت عملکردی شرکت متروی تهران در تأسیس ایستگاه های جدید نشان می دهد که از ۲۵ سال گذشته تا پاییز امسال، ۱۵۵ ایستگاه افتتاح شده است و میانگین احداث و تکمیل سالانه ایستگاه های مترو، راه اندازی بیش از ۶ ایستگاه در هر سال را نشان می دهد و این در حالی است که در سال جاری رکورد افتتاح ایستگاه مترو به بهره برداری از ۹ ایستگاه می رسد.
با افتتاح ۳ ایستگاه بهار شیراز، آیت ا... کاشانی و شهدای کن در خط ۶ مترو، آمار ایستگاه های افتتاح شده برای امسال به ۹ ایستگاه می رسد که بالاتر از میانگین افتتاحیه های ۲۵ سال گذشته به لحاظ تعداد ایستگاه در هر سال بوده است و در نوع خود یک کارنامه قابل توجه به حساب می آید و این در حالی است که تکمیل خطوط فعلی با فعالیت نخستین پست برق مستقل خط ۶ مترو به همراه چند ورودی جدید در خطوط ۳، ۴، ۶ و ۷ و آغاز عملیات حفاری مکانیزه خط ۱۰ مترو و احتمال آغاز عملیات اجرایی احداث خط ۱۱ نیز در کنار افتتاح ایستگاه ها دنبال شده است.
بررسی هزینه های ساخت هر کیلومتر مترو در سال ۱۴۰۲ نشان می دهد که در مقایسه با یک سال گذشته با افزایش سرسام آور و چند برابر شدن هزینه های ساخت مترو روبرو هستیم؛ بگونه ای که بررسی ها نشان داده که هزینه های توسعه شبکه مترو از ۱۰ بخش و آیتم اصلی شامل حفاری و احداث تونل، ساخت ایستگاه، روسازی، هواکش، خروجی اضطراری، پارکینگ، ریل سوم، تأمین توان برقی، سیگنالینگ و تهویه ویژه تشکیل می شود که در سال جاری هریک از این موارد نسبت به سال قبل بین ۳۰ تا ۵۲ درصد افزایش قیمت داشته است و براساس اطلاعاتی که روابط عمومی شرکت متروی تهران در اختیارمان قرار داده به عبارتی ساده تر احداث و تجهیز یک کیلومتر مسیر تونلی مترو به همراه ساخت یک ایستگاه و تأمین یک رام قطار، به نرخ امروز رقمی بین ۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ میلیارد تومان هزینه در بردارد.
با وجود افزایش چند برابری ساخت و تجهیز خطوط مترو؛ اما محسن هرمزی مدیرعامل شرکت متروی تهران با تأکید بر اینکه در چنین شرایطی با تغییر رویکرد سعی کردیم که هزینه های ساخت و تجهیز خطوط جدید مترو را تا حدود ۲۵ درصد کاهش دهیم، می گوید: اولین اقدام در کاهش هزینه ها استفاده از فناوری های روز دنیا بود؛ بگونه ای که حفاری مکانیزه با دستگاه حفار مکانیزه یا TBM را در دستور کار قرار دادیم و با اینکه در وهله اول هزینه خرید یک TBM حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان است؛ اما پیمانکار موظف به تهیه و تأمین آن شد. پس شهرداری نیازی به خرید TBM ندارد و همچنین استفاده از روش حفاری مکانیزه می تواند هزینه های ساخت را ۲۰ الی ۲۵ درصد کاهش دهد.
وی با بیان اینکه سعی کردیم برای کاهش هزینه های ساخت، از مصالح نوین به جای مصالح سنتی و مرسوم استفاده کنیم که با انجام این مهم شاهد کاهش حدود ۵ درصدی در هزینه های ساخت هستیم می افزاید: این در حالی است که با اصلاح روش های لاینینگ، ۱۵ تا ۲۰ درصد و همچنین تقلیل زمان کل ساخت خطوط جدید در هزینه ها، شاهد کاهش ۳۰ تا ۳۵ درصدی هستیم.
هرمزی با تأکید بر اینکه تنها با بودجه نقد شهرداری تهران، امکان توسعه سریع شبکه خطوط متروی پایتخت وجود ندارد، ادامه می دهد: بررسی ها نشان داد که یکی از روش های نوین تأمین منابع مالی، بودجه غیر نقد یا همان تهاتر است، همچنین استفاده از توان بخش خصوصی و جذب سرمایه گذاران، اجرای طرح TOD و همچنین استفاده از ظرفیت مجتمع های ایستگاهی راهکارهای بعدی است که می توان از طریق آنها منابع مالی جدیدی برای پروژه های توسعه ای مترو و دیگر پروژه های عمرانی تعریف کرد.