بازدید سایت : ۷۲۴۸۷

جای خالی کاردان‌ها در ساخت‌وسازها

جای خالی کاردان‌ها در ساخت‌وسازها
|

تین نیوز| یک مهندس با وظایف مهمی مانند طراحی، نظارت، ایده‌پردازی فنی و به‌روز رسانی صنعت، نه تنها نمی‌تواند نقش کاردان را در پروژه ایفا کند بلکه پرداختن به وظایف کاردان‌ها، او را از ایفای نقش اساسی و موثرش باز می دارد.

سازمان نظام کاردانی ساختمان در چارچوب مفاد ماده 28 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب مجلس  طی 14 سال گذشته در چارچوب مصوبات فوق ، تصویب نامه کمیسیون اصل (138) قانون اساسی و دستورالعمل های ابلاغی وزارت راه و شهرسازی فعالیت کرده است.

کاردانان و تکنسین ها به دلیل تاثیرگذاری در جایگاه شغلی خود و همچنین نگاه کاربردی به کار، از تاثیر بسزایی بر کیفیت اجرای پروژه ها نسبت به مهندسان برخوردارند و خلأ علمی - اجرایی موجود بین مهندسان و کارگران را پوشش می‌دهند. کاردان مفهوم علمی کار را گرفته و از آنجا که شخصی علمی-اجرایی است در حین اجرای کار ، مفاهیم را به کارگران القاء و با حضور مستمر و مستقیم در محیط کارگاه ، بر کیفیت اجرای پروژه می افزاید .

یک مهندس با وظایف مهمی مانند طراحی، نظارت، ایده‌پردازی فنی و به‌روز رسانی صنعت، نه تنها نمی‌تواند نقش کاردان را در پروژه ایفا کند بلکه پرداختن به وظایف کاردان‌ها، او را از ایفای نقش اساسی و موثرش باز می دارد و این موضوعی است که امروزه صنعت ساختمان بدان دچار شده است.

نگاه کشورهای غربی به بخش صنعت ساختمان رعایت نسبت حداقل 3 تا 5 نفر کاردان به ازای یک مهندس است و مهندسان به دلیل اینکه در محیط کار نقش عملیاتی و اجرایی ندارد قطعا نمی توانند تعامل موثر و سازنده ای با کارگران که عمدتا از تحصیلات بی بهره اند برقرار کنند و برای مثال شاخص های یک سازه را برای آنان تشریح نمایند از این رو کیفیت پائین در اجرا رقم می خورد و ضروری است عملیات اجرایی در پروژه ها به کاردانان واگذار شود . همان چیزی که امروزه حلقه مفقوده در صنعت ساختمان است .

از این رو به منظور بهره مندی از ظرفیتهای کاردانان در کنار مهندسین که مکمل هم در احداث پروژه های ساختمانی می باشند ، پیشنهاد می گردد :
1- لزوم نگاه یکسان مسئولان وزارت راه و شهرسازی به سازمان‌های نظام مهندسی و نظام کاردانی ساختمان و بازنگری در ضوابط و آئین نامه ها به نحوی که از ظرفیت های هر دو سازمان در تقویت و بهبود کیفیت پروژه های ساختمان استفاده شود.

2- ارتقای جایگاه سازمان نظام کاردانی ساختمان و مشارکت آنها در حوزه های تصمیم سازی ، در صورت نادیده گرفتن جایگاه سازمان ، خروج افراد متخصص در این حرفه و گسیل به مشاغل دیگر را در پی خواهد داشت.

3- کاردانان ساختمان ، تکنسین های فنی پروژه های عمرانی هستند که باید از تجربه کشورهای پیشرفته در بهره گیری از مهارت و تخصص این صنف استفاده گردد و عموما این افراد نقش اصلی را در تولید و ارتقای کیفیت محصولات ایفا نموده و صرفا افراد صفی و اجرایی اند.

4- اختصاص بودجه به سازمان نظام کاردانی ساختمان با همان نگاهی که به سازمان نظام مهندسی دیده می شود.

5- برنامه ریزی جهت تغییر نسبت کاردانان به مهندسان به نحوی که این نسبت به حدود پنج به یک برسد.مهندسان وظیفه طراحی و نظارت بر کار کاردان ها را داشته و کاردانان نیروهای اجرایی و متخصص در احداث پروژه ها هستند.در صورتی که این نسبت اصلاح نشود می توان یکی از دلایل کیفیت پائین پروژه های ساختمانی و عمر کوتاه 30 الی 40 ساله ساختمانها را ناشی از عدم بکارگیری کاردان های ماهر در عملیات ساخت و ساز دانست .

6- وظایف و اختیارات کاردانان براساس تجربه فعالیت و توانمندی آن ها ارتقا و گرید بندی شوند.

*سیدناصر موسوی لارگانی-نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.