بازدید سایت : ۵۲۷۶۷

سند جامع مدیریت بازسازی تهران پس از وقوع زلزله تدوین می‌شود

نخستین نشست علمی - تخصصی «مدیریت شهری پس از بحران زلزله» به میزبانی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران برگزار شد.

 سند جامع مدیریت بازسازی تهران پس از وقوع زلزله تدوین می‌شود
تین نیوز |
تورج فرهادی در نخستین نشست علمی - تخصصی «مدیریت شهری پس از بحران زلزله» گفت: هدف از تشکیل این جلسه استفاده از نظرات راهبردی متخصصان علمی و استادان مدیریت بحران برای کسب نگاهی جامع و دقیق به تدوین سند جامع «مدیریت بازسازی تهران پس از وقوع زلزله» است که می تواند هنگام بروز بحران و متناسب و منطبق با شرایط بحران، سریعا به مرحله اجرا درآید.

به گزارش روزنامه همشهری آنلاین، فرهادی با تأکید بر اینکه هرچه برنامه ریزی های پیشگیرانه، جامع تر و دقیق تر باشد، هنگام بروز بحران فرصت های بهتری برای حل موفقیت آمیز مشکلات وجود خواهد داشت، اظهار کرد: مدیریت بحران، فرایندی شامل برنامه ریزی اجرایی و اقدامات عملیاتی است که توسط دستگاه های دولتی، غیردولتی و عمومی در جهت مدیریت عملیات و بازسازی و بازتوانی مناطق آسیب دیده صورت می پذیرد تا شرایط را در اسرع وقت به وضعیت عادی بازگرداند.

قائم مقام معاون شهردار تهران با تأکید بر اینکه پیشگیری از بحران به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر، کار مشترک دولت و مردم است و علاوه بر فرهنگ غنی، نیاز به باور قلبی در بین آحاد جامعه دارد، خاطرنشان کرد: آنچه می تواند لحظات بسیار حساس و تعیین کننده بحران را مدیریت کند این است که گروه های مختلف بدانند از آنها چه انتظاری می رود و چه کاری را باید انجام دهند و از چه کاری باید پرهیز کنند، چرا که این امر آنها را قادر می سازد که با خونسردی کامل عمل کنند و در کار خود موفق شوند. وی با اشاره به اینکه تراکم زیاد جمعیت و بافت نامطلوب شهری در بسیاری از مناطق تهران، کار امدادرسانی و کمک به بازماندگان حادثه را در مواقع بحران بسیار دشوار خواهد ساخت، افزود: در این شرایط، برنامه ریزی برای پیشگیری و کاهش مخاطرات حاصل از بحران ها یا به عبارت ساده، مدیریت ریسک بسیار ضروری و تنها راه چاره به نظر می رسد.

 

  • آماده سازی شهر برای مقابله با پدیده بحران

در ادامه جلسه محمدرضا آقایی، مدیرکل شهرسازی و طرح های شهری در بخشی از سخنان خود با اشاره به سند جامع«مدیریت بازسازی تهران پس از وقوع زلزله»، گفت: طرح این مسئله براساس تکالیف طرح جامع بوده است و نوع نگاه آن، آماده سازی شهر برای مقابله با پدیده بحران و همچنین پیشنهاد استقرار تأسیسات و تجهیزات شهری در موقعیت های مختلف از شهر به منظور پیشگیری از آسیب های وارده است.

وی مهم ترین موضوع بعد از زلزله را خلأ در تصمیم گیری مدیریتی دانست و خاطرنشان کرد: این مسئله هم موجب تأثیرات منفی روحی و روانی شهروندان و هم به دلیل از دست رفتن زمان و سرمایه موجب تشدید آسیب های وارده از بحران می شود چرا که بسیاری از ارگان ها و سازمان هایی که آمادگی امداد رسانی در موقع بحران را دارند به دلیل نداشتن برنامه مشخص نمی دانند در چه مسیری قرار بگیرند و اقدام کنند.

آقایی با اشاره به اینکه وجود برنامه مدون و قابل اجرا، مشکلات ناشی از تصمیمات مدیریتی آنی را بسیار کاهش می دهد، اظهار کرد: به عنوان مثال هنگام بحران مسئله امداد و نجات را داریم و به دنبال آن نحوه اسکان بازماندگان حادثه را. از سوی دیگر اقدام درخصوص بسیاری آسیب ها ضروری است مانند ساماندهی اجساد باقیمانده که رسیدگی به آن بسیار اهمیت داشته و می تواند آسیب های حاصل از شیوع بیماری ها را کاهش دهد.

 

  • مردم ژاپن الگوی پسابحران هستند

در ادامه دکتر محمدمهدی محمودی از چهره های شاخص شهرسازی و معماری ایران و استادیار برجسته دانشگاه تهران که در این نشست حاضر بود، ضمن اشاره به تجارب زلزله های گذشته کشور ایران و مقایسه آن با زمین لرزه های ژاپن، اظهار کرد: زلزله مهیب اخیر ژاپن با قدرت نزدیک به 9ریشتر، بی گمان از بزرگ ترین زمین لرزه های تاریخ بشر است به ویژه آنکه همزمان با این زلزله، سونامی سهمگینی با امواجی به ارتفاع 10متر، بنادر این کشور را در هم کوبید و حدود 1200نفر را به کشتن داد.

محمودی با بیان اینکه دولت ژاپن با استفاده از گروه های داوطلب مردمی، رسانه ها و متخصصان روانشناسی در امر کاهش اثرات روحی و روانی زلزله و ایجاد شور و نشاط اجتماعی اقدامات لازم را به عمل آورد، افزود: دولت با استفاده از متخصصان و وزارتخانه های مرتبط با حوزه بحران، نسبت به برآورد میزان خسارات اقتصادی و مالی وارد شده اقدام و با اتخاذ تدابیر لازم از بروز مشکلات و بحران های اقتصادی جلوگیری کرد. وی با اشاره به روحیه همکاری، همیاری، خودساختگی و احساس مسئولیت مردم ژاپن هنگام بروز این بحران، گفت: براساس گزارش های رسانه های گوناگون هیچ گونه رفتار زننده و خشن از سوی مردم دیده نشده است.

 

  • سانحه به مثابه تیغ جراحی

در ادامه جلسه دکتر علیرضا فلاحی در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه «بازسازی» یک تخصص است و با «خانه سازی» و «شهرسازی» تفاوت های بنیادین دارد، افزود: هنگام رویارویی با بحران، غالبا افرادی که موجبات فاجعه را فراهم کرده اند، سرزنش می شوند درصورتی که به تدریج بر همگان آشکار می شود که حداقل 90درصد مسائل و مشکلات، قبل از سانحه به خوبی نمایان بوده است و در واقع سانحه به مثابه تیغ جراحی ضعف هایی که در بناهای موجود، بافت های شهری، زیرساخت های جامعه و سیستم برنامه ریزی در گذشته وجود داشته اند را آشکار می سازد.

این دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی افزود: رشد جمعیت، ساخت و سازهای غیرمقاوم، ضعف شبکه های زیرساختی، تراکم غیراصولی، مجاورت سازه های سازگار و ناسازگار، تمرکزگرایی، کاربری های ناایمن، فقر اقتصادی و فرهنگی، درآمدهای پایین و حاشیه نشینی ازجمله مصادیق ایجاد و تشدید بحران در شهرهای بزرگ همچون تهران است.

 

  • تهیه اطلس پهنه های گسلی تهران

فاطمه صالح معاون پیشگیری و کاهش خطر پذیری سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز در این نشست با بیان اقدامات راهبردی و پیشگیرانه این سازمان، گفت: انجام مطالعات و به روزرسانی ریز پهنه بندی لرزه ای شهر تهـران، انجام مطالعات طرح جامع کاهش خطر پذیری لرزه ای و مدیریت بحران شهر تهران، ارتقای سیستم واکنش اضطراری در 72ساعت اول پس از وقوع زلزله در تهران و ظرفیت سازی برای کاهش خطرپذیری لرزه ای و مدیریت بحران شهر تهران ازجمله اقداماتی است که در این خصوص صورت گرفته است.

 

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.