برنامه هوشمندسازی تهران همچنان روی میز مدیران
امروز هوشمندسازی شهرها به عنوان یکی از راهکارهای بسیار مهم در رفع مشکلات شهری موردتوجه مدیران و شهرسازان قرار گرفته است.
فناوری اطلاعات از مهم ترین محورهای تحول و توسعه در دنیاست و نقش کلیدی آن در عرصه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دیده می شود.شهر هوشمند شهری است که باید دارای ۶ معیار اصلی زندگی هوشمند شامل اقتصاد هوشمند، حمل ونقل هوشمند، محیط هوشمند، مردم هوشمند، زندگی هوشمند و حکمرانی هوشمند باشد.
به گزارش تین نیوز، ازجمله شاخص های کلیدی در حوزه شهر هوشمند می توان به ارتباط تراکنشی شهروندان از طریق گوشی های هوشمند و قابلیت های آن اشاره کرد. به گفته کارشناسان، توسعه روزافزون شهرها و جمعیت و در نتیجه، اهمیت استفاده از فناوری اطلاعات در خدمات ارائه شده به شهروندان انکارناپذیر است. بنابراین هوشمندسازی و بکارگیری فناوری اطلاعات در اختراع های جدید برای رفاه حال شهروندان و کاهش هدررفتن زمان آنها در دستور کار قرار گرفته است.
افراد با بکارگیری فناوری به کمک زندگی شهری آمده اند تا اداره شهر باتوجه به شرایط امروز زندگی آسان تر شده و نظارت ها و اجرای قوانین به مدد این اتفاق بهتر شود و تخلفات شهری از چشم وسایل فناوری پوشیده نشود.دراین باره رئیس مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران گفت: براساس نتایج به دست آمده از پژوهش های انجام شده در این مرکز، در فاصله سال های ۸۴ تا ۹۴ اقدامات بسیاری از سوی مدیریت شهری در تحقق اهداف هوشمندسازی پایتخت ایران انجام شده که از آن جمله می توان به طراحی و اجرای ۱۲۷ سامانه نرم افزاری تا پایان سال ۱۳۹۴ در سطح شهرداری تهران اشاره کرد که درنهایت تدوین نظام جامع فناوری اطلاعات شهرداری تهران را در پی داشته است.
بابک نگاهداری در گفت وگو با صمت افزود: در مناطق بیست ودوگانه شهر تهران در مقایسه با کلانشهرهای هوشمند و مدیریت هوشمند و الکترونیک فعالیت های گسترده ای با حمایت و پشتیبانی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران انجام شد که ازجمله این فعالیت ها می توان به طراحی و پیاده سازی مدل جدید ارزیابی فناوری اطلاعات در مناطق بیست ودوگانه اشاره کرد.
او با بیان اهمیت و استفاده از ابزار هوشمندسازی در مدیریت شهری ادامه داد: شهرداری تهران با طراحی و برنامه ریزی در زمینه الکترونیک و پیگیری اهداف هوشمندسازی در بخش حمل ونقل شهری کارت هوشمند و بلیت های الکترونیک را وارد عرصه بهره برداری شهری کرد که این امر توانست دربردارنده حرکت جدیدی در حوزه حمل ونقل شهری باشد.رئیس مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران با بیان اینکه امروز در کلانشهرهای جهان برای هوشمندسازی مدیریت شهری از راه های مدیریت الکترونیک استفاده می شود، تصریح کرد: پرداخت های جدید اینترنتی در روند هوشمندسازی مدیریت کلانشهری مانند تهران نقش خوبی داشته است و این، از اقدامات موثر شهرداری تهران به شمار می رود که قابلیت پرداخت های عوارض از طریق موبایل، پرداخت از طریق کارت بلیت برای وسایل حمل ونقل عمومی، هزینه های پارک هوشمند خودرو و...
را همواره به دنبال داشته است.نگاهداری تاکید کرد: طراحی ۱۹ نرم افزار تلفن همراه مانند استعلام شهرسازی، استعلام قوانین و مقررات، ۱۳۷، ۱۸۸۸ و خدمات پورتال شهرداری تهران در راستای هوشمندسازی مدیریت کلانشهر تهران برای شهروندان، ازجمله برنامه ریزی های یکپارچه سازی خدمات الکترونیکی شهر برای شهروندان است.او با بیان اینکه شهرداری تهران با همکاری نهادهای مختلف توانسته امکان پرداخت عوارض املاک در دفاتر ثبت اسناد و املاک کشور را فراهم کند، یادآور شد: با برنامه ریزی ها و رشد الکترونیک و استفاده روزمره شهروندان از فضای مجازی و تلفن های همراه شان توانستیم در راستای ترویج خدمات تلفن همراه برای تعامل بیشتر با شهروندان بپردازیم و با ارائه حدود ۲۳ سرویس از طریق سرویس تماس موبایل و همچنین راه اندازی پورتال موبایل از سوی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران و حوزه های تخصصی برای خدمات به شهروندان گام های موثری برداریم.
شهر هوشمند نیازمند ارتقای فناوری و اینترنت
عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران گفت: هوشمندی در قیاس کلان مدیریتی، به دسته ای از خدمات گفته می شود که بر محوریت فناوری اطلاعات و ارتباطات ارائه شده و متناسب با نیازهای انسان با بازدهی بالا و دسترسی آسان باشد. محسن پیرهادی در گفت وگو با صمت افزود: شهر هوشمند هم از مفاهیم پیشرفته در مدیریت شهری است که ۶ معیار اصلی دارد.شهر هوشمند شهری است که محیط و محل زندگی، اقتصاد، حمل ونقل و انرژی آن هوشمند بوده و شهروندان آن نیز آموزش های متناسب و مهارت زندگی در فضای هوشمند را داشته باشند.
او ادامه داد: یکی از فناوری های مرتبط با حوزه شهری هوشمند اینترنت اشیا است. خانه ای را تصور کنید که هنگام وارد شدن نیاز به کلید ندارد و با دریافت اثرانگشت یا عکس قرنیه چشم، در به صورت خودکار باز می شود. هنگام ورود به خانه، تجهیزات خانه که در حالت نیمه فعال بوده اند روشن می شوند و هر وسیله ای با صدای شما کار می کند. به عنوان نمونه تلویزیون روشن شده و روی شبکه و درجه صدای مشخصی تنظیم می شود. شما هم می توانید گاز را روشن کنید و حتی اگر بخواهید از خانه هم خارج شوید می توانید با تلفن همراه هوشمندتان پخت وپز را کنترل کنید. چنین خانه ای هوشمند است. یعنی همه چیز در ارتباط با فناوری اطلاعات و ارتباطات تعریف شده و همه خدمات مبتنی بر آی سی تی ( ICT ) است.عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: شهر هوشمند هم چنین چیزی در مقیاس بالاتر است.
در شهر هوشمند انتقالات و قراردادهای کاغذی جایی ندارد، همه خدمات به صورت الکترونیک عرضه می شود و حتی مدارس این شهر هوشمند هستند. اگرچه این مفهوم به صورت کامل در هیچ شهری پیاده سازی نشده اما بسیاری از شهرهای امریکا و اروپای غربی و برخی شهرهای آسیای شرقی به سرعت در حال نزدیک شدن به این افق هستند.پیرهادی تاکید کرد: در کشور ما و به ویژه شهر تهران، اقداماتی در جهت ارائه خدمات الکترونیک انجام شده اما هوشمند شدن شهری مانند تهران فقط در حوزه مدیریت شهری تهران نیست بلکه موضوعی حاکمیتی و ملی است و نیاز به مجوزها، قوانین و ارتباطات بالادستی دارد.
برای خدمت رسانی هوشمند و بر پایه فناوری و اینترنت، باید یکپارچگی و وحدت رویه در فرم و محتوای خدمات و وظایف حاکمیتی وجود داشته باشد و شهرهای اروپایی از آن جهت در این زمینه پیشتازند که بیشتر خدمات به شهروندان از طریق شهرداری شهر انجام می شود.او افزود: همچنین مدیریت مدارس شهر باید زیر نظر شهرداری شهر باشد. از این رو هوشمندسازی خدمات و دولت محلی دو مفهوم به طور کامل درهم تنیده اند و هر قدر مدیریت شهری قدرتمندتر و متمرکزتر بوده و به دولت محلی نزدیک تر باشد راحت تر می توان آن را هوشمند کرد.
عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: در مجموع و با توجه به مطالب پیش گفته به نظر می رسد برای هوشمندسازی شهر تهران در گام نخست و کلانشهرهای دیگر کشور در گام بعد، باید شورایی عالی ایجاد شود که بتواند ارتباطات و هماهنگی های بین نهادها را انجام دهد و تا زمانی که به این مرحله نرسیده ایم شورای عالی فضای مجازی می تواند متصدی هوشمندسازی خدمات شهری باشد.
چراغ های راهنمایی گویا می شوند
معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران افزود: هوشمندسازی ابزارها و امکانات و استفاده هرچه بیشتر از ابزارهای الکترونیک در بسترهای فناوری های پیشرفته از اولویت های اصلی حوزه حمل ونقل و ترافیک شهر تهران است که در امسال با جدیت دنبال می شود.مازیار حسینی با تاکید بر اینکه در سال های گذشته هوشمندسازی در ناوگان اتوبوسرانی روند خوبی داشته است، تصریح کرد: براساس برنامه ریزی های انجام شده قرار است در هر دستگاه اتوبوس ۳ دوربین به منظور رصد عملکرد راننده اتوبوس از یکسو و از سوی دیگر کنترل کمیت و کیفیت جابه جایی مسافران نصب شود.
او با اشاره به توجه ویژه شهرداری تهران به معلولان و نابینایان در استفاده از حمل ونقل عمومی در تهران ادامه داد: از سال گذشته برنامه ریزی در جهت استفاده از سیستم اعلام گویا در ایستگاه های اتوبوس انجام شده است. سیستم گویای اعلام باعث می شود تا شهروندان نابینا به راحتی بتوانند از زمان رسیدن اتوبوس به داخل ایستگاه و همچنین نام ایستگاهی که در آن حضور دارند با خبر شوند.معاون حمل ونقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان اینکه مدیریت ترافیک شهر تهران تنها با استفاده از ابزارهای هوشمند روان خواهد شد، گفت: یکی از اتفاق های جدیدی که قرار است در معابر و تقاطع های شهر تهران روی دهد؛ استفاده از سیستم گویای اعلان وضعیت چراغ راهنمایی در چند تقاطع اصلی شهر به صورت نمونه آزمایشی (پایلوت) و بعد در تمامی معابر و تقاطع های تهران است.
این سیستم به غیراز حفظ ایمنی عابران پیاده هنگام عبور از تقاطع ها، به شهروندان نابینا این امکان را می دهد تا با امنیت خاطر بیشتری از خیابان عبور کنند.از نگاه کارشناسان، گردش مالی در اقتصاد شهری بسیار بالاست، بر این اساس باید به مقوله اقتصاد شهری توجه ویژه ای شود و با مدیریت صحیح هزینه ها از سوی مدیریت شهری و هزینه کردن در بخش ضروری می توان چنان در جهت توسعه شهری گام برداشت که اقتصاد مقاومتی را هم عملی کرد. به طوری که این امر پویایی شهرها و کیفیت زندگی شهروندان در بعد اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوریک را در پی داشته باشد.