بازدید سایت : ۷۲۴۸۷

◄ مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در تهران چقدر هزینه دارد؟

معاون سابق وزیر مسکن و شهرسازی در مقررات ملی ساختمان، تاب‌آوری تهران در برابر زلزله 7 ریشتری را تنها 40 درصد اعلام کردو گفت: زلزله بالای 7 ریشتری تهران را 60 درصد تخرییب خواهد کرد.

مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در تهران چقدر هزینه دارد؟
تین نیوز |

معاون سابق وزیر مسکن و شهرسازی در مقررات ملی ساختمان، تاب‌آوری تهران در برابر زلزله 7 ریشتری را تنها 40 درصد اعلام کرد و گفت: زلزله بالای 7 ریشتری تهران را 60 درصد تخریب خواهد کرد.

به گزارش تین‌نیوز، بهرویان با اشاره به این نکته مهم که مقاوم‌سازی در برابر زلزله هزینه گزافی برای دارندگان آپارتمان‌های معمولی در بر دارد، اظهار کرد: مقاوم‌سازی آپارتمان‌های معمولی تهران، متری ٤٠٠‌هزار تومان هزینه خواهد داشت.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) در ادامه سخنان خود، افزود: ساختمان داریم تا ساختمان هر ساختمان بسته به سازنده‌ای که داشته است، تیمی که پشت آن قرار گرفته و احساس مسئولیت مهندسان و مالکان آن ممکن است در برابر زلزله تاب‌آوری داشت و یا نداشته باشد، گاهی یک ساختمان با 40 سال عمر، در برابر زلزله ایستایی خود را حفظ می‌کند و گاهی ساختمان نوساز دیگر به راحتی تخریب می‌شود.

وی تصریح کرد: زلزله تهران و تخریب ساختمان‌های پایتخت سال‌ها است که تبدیل به نگرانی و دغدغه مردم شده است، کافی است که اتفاقی مانند  چهارشنبه شب بیفتد تا آتش زیر خاکستر دوباره فعال شده و مردم دوباره چشم به دهان رسانه‌ها و متخصصان و مسئولان بدوزند تا جواب پرسش همیشگی خود را پیدا کنند؛ آیا ساختمان‌های ما در برابر زلزله دوام می‌آورند؟

بهرویان، معاون سابق وزیر مسکن و شهرسازی در مقررات ملی ساختمان از حقایق تلخی پرده‌برداری می‌کند: «اگر تهران زلزله‌ای بالای ٧ ریشتر را به خود ببیند، ٦٠‌درصد شهر تخریب خواهد شد.» این کارشناس و پژوهشگر حوزه عمران و مسکن به «شهروند» می‌گوید: البته اگر منظور از مقاومت، مخاطرات جانی و تخریب کامل یک ساختمان است، می‌توان گفت که احتمال تخریب کامل ساختمان‌هایی که بافت فرسوده دارند و طراحی و ساخت آنها بدون هیچ نظارتی انجام شده، بالاست.

وی بل تاکید بر این مهم که، این موضوع درحالی رخ می‌دهد که به گفته بهرویان کشوری مانند آلمان حدود ٦٥‌درصد بودجه عمرانی خود را صرف مقاوم‌سازی ساختمان‌ها می‌کند، گفت: نجفی شهردار پایتخت اما در یک برنامه تلویزیونی ساخت‌وساز در برخی نقاط تهران، که روی گسل یا نزدیک به گسل انجام شده را اشتباه بزرگی دانست و گفت: برخی ساختمان‌های تهران در برابر زلزله 7 ریشتری هم مقاوم هستند، اما برخی نیز در مقابل زلزله 5 ریشتری نیز تاب مقاومت ندارند،  در آیین‌نامه نظام مهندسی تأکید شده که ساختمان‌ها حداقل باید در برابر شدت زلزله 7 ریشتری، مقاوم باشند، شهردار در آن برنامه مدعی شد که تهران آمادگی نسبی در برابر زلزله را دارد.

زلزله

به گفته وی، این اظهارات به این معنا است که اگر در همین پایتخت زلزله‌خیز ساختمان‌ها براساس آیین‌نامه نظام مهندسی ساخته می‌شدند، امروز مردمی که در سال‌های اخیر صاحبخانه شده‌اند، می‌توانستند تا حدی با خیال راحت‌تری شب‌ها بخوابند و احتمالا مسئولی هم وجود داشت که با اطمینان از عملکرد مناسب ساختمان‌های ساخته‌شده در برابر زلزله خبر دهد، اما آیا واقعا ساختمان‌های تازه‌ساز کنونی مطابق آیین‌نامه‌های نظام مهندسی ساخته شده‌اند؟ بهرویان جواب این سوال را منفی می‌داند.

در بحش دیگری از این گزارش آمده است، محسن بهرام غفاری رئیس سابق نظام مهندسی تهران به «شهروند» گفته است: فضای مجازی و رسانه‌ها از اظهارات کارشناسی‌نشده پر شده‌اند، 19 ‌سال پیش، کشور ژاپن در قالب موسسه‌ای به نام جایکا با ایران همکاری کرد و مطالعاتی تحت عنوان مطالعات آسیب‌پذیری در کشورهای توسعه‌یافته را آغاز کرد، این مطالعات در همان نقطه باقی ماند و به‌روزرسانی نشد و نمی‌توان امروز بعد از گذشت 19 ‌سال هنوز به آن مطالعات استناد کرد، اگرچه همه کشورهای توسعه‌یافته زلزله‌خیز موظف به انجام این پژوهش برای حفظ شهرهای خود از آسیب‌پذیری هستند اما تاکنون ایران کاری در این زمینه پیش نبرده است.

تهران تا 6 ریشتر را تاب می‌آورد

امروز سوال همه این است؛ تهران تا چند ریشتر زلزله را دوام می‌آورد؟ رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان، پیشتر با بیان این‌که ساختمان‌های نوساز در ایران تا 6 ریشتر زلزله را تحمل می‌کنند، به مهر گفته است: عدم اجرای شناسنامه فنی ملکی در تهران تخلف است و مالکان باید پیگیر این تخلف‌ها باشند.

سیدمهدی‌ هاشمی درباره عمر مفید ساختمان‌های نوساز در تهران هم توضیح داده است، اگر ساختمان‌هایی که در بافت فرسوده ساخته می‌شوند، برابر با استانداردهای تعیین‌شده از طرف نظام مهندسی ساختمان باشند، حداقل ٥٠‌سال عمر می‌کنند و در مقابل زلزله ٦ ریشتری مقاومت دارند.

این درحالی است که محسن بهرام غفاری به «شهروند» می‌گوید: میزان تخریب ساختمان‌ها و تلفات زلزله بستگی به نوع گسل، عمق زلزله، مدت زمان آن، ارتفاع ساختمان، ساختمان‌های مجاور دارد و نمی‌توان به صراحت درباره میزان تخریب یا تاب‌آوری تهران در برابر مثلا یک زلزله 7 ریشتری نظر داد.

نمی‌توان‌ درصد تخریب ساختمان‌ها را تخمین زد

ساختمان داریم تا ساختمان. بهرویان، عضو هیأت علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) به «شهروند» می‌گوید: هر ساختمان بسته به سازنده‌ای که داشته، تیمی که پشت آن قرار گرفته و احساس مسئولیت مهندسان و مالکان آن ممکن است در برابر زلزله دوام بیاورد یا نیاورد. گاهی یک ساختمان با ٤٠‌سال عمر، در برابر زلزله ایستایی خود را حفظ می‌کند و گاهی ساختمان نوساز دیگر به راحتی تخریب می‌شود.

کاش مهندس دلسوز داشتیم!

دیوارهای باربر بدون رعایت اصول و نظارت، ساختمان‌هایی که آیین‌نامه را دور زده‌اند و...؛ کم نیستند. عواملی که تهران را ترسناک می‌کنند. بهرویان می‌گوید که اگرچه ساختمان‌های کنونی تا حدی قابل اعتماد هستند و خطر مرگ در آنها کمتر از ساختمان‌هایی با بافت فرسوده است اما مشکل این است که ما مهندس دلسوز نداریم. نرم‌افزارهایی که مهندس‌های ما در کشور برای طراحی و تخمین از آنها استفاده می‌کنند، نمونه‌های قفل‌شکسته‌ای هستند که از نظر من غیرقابل اعتمادند. شهرداری و نظام مهندسی در مقام ناظر بسیار ضعیف عمل می‌کنند و همه اینها یعنی تهران در خطر است.

ساختمان‌های بی‌شناسنامه در معرض تخریب

بهرویان درباره ساختمان‌های معلومی که درسطح پایتخت بسیار دیده می‌شوند، می‌گوید: ساختمان‌هایی که شناسنامه دارند یا توسط انبوه‌سازان ساخته می‌شوند، قابل اعتمادتر از ساختمان‌هایی هستند که به صورت غیراصولی و اصطلاحا دست‌ساز ساخته می‌شوند.

وی درباره برج‌های تهران نیزمی‌گوید: برج‌ها و ساختمان‌های بلندمرتبه‌ای که در تهران و در خیابان‌هایی با عرض کم ساخته می‌شوند، اگر دچار ریزش در اثر زلزله شوند، خیابان‌ها را بند آورده و مردم را به کشتن می‌دهند، وضع به جایی می‌رسد که ممکن است فردی به خاطر یک خونریزی ساده کشته شود.

به گفته بهرویان، درحالی ‌که در کشورهای توسعه‌یافته‌ای مانند آلمان، ٦٥‌درصد بودجه‌ عمرانی کشور صرف مقاوم‌سازی می‌شود، مقاوم‌سازی ساختمان در ایران هیچ ‌جایگاهی ندارد. ساختمان‌های بالای ٣٠سال، به علت ضعف در نگهداری کاملا تخریب می‌شوند و این درحالی است که ساختمان می‌تواند ١٥٠‌سال به صورت مفید عمر کند.

هزینه سنگین مقاوم‌سازی ساختمان

درحالی که این روزها بسیاری از هشدارها معطوف به بافت‌های فرسوده است، بهرام غفاری می‌گوید: جمعیت تهران در شب حدود ٨‌میلیون و ٣٠٠‌هزار نفر است. اگر به‌طور میانگین در هر واحد مسکونی یک خانواده چهارنفره زندگی کند و با احتساب خانه‌های خالی، حدود ٢‌میلیون و ٥٠٠‌هزار واحد مسکونی داریم و با توجه به این‌که سالانه حدود ١٠٠‌هزار واحد نوساز به تهران اضافه می‌شود، می‌توان گفت که تاب‌آوری ساختمان‌ها در تهران افزایش پیدا کرده است.

وی معتقد است؛ برخی سیاه‌نمایی می‌کنند، می‌گوید: ساختمان‌هایی با اسکلت فولادی برای مقاوم‌سازی در برابر ٧ یا ٨ ریشتر باید بین ٤٠٠ تا ٥٠٠‌هزار تومان در هر مترمربع هزینه کنند که به نظر من صرفه اقتصادی ندارد. اگر هم ساختمان بتنی باشد که هزینه مقاوم‌سازی آن بسیار بالا خواهد رفت.

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس پاسخ

    با سلام .
    کلا در محدوده گسل در ژاپن پارک میباشد. مقاوم ترین ساختمان هم در گسل اسیب میبیند چون در محدوده گسل اسیب بالاست.

    نکته لازم دیگر بحث محکم ساختن و مقاوم ساختن از ادبیات کشور ها در زلزله حذف شده است. بطور مثال ما در زلزله کرمانشاه ساختمان مقاومت کرده افراد زنده ماندند .اما ساختمان اسیب جدی دیده بقولی یکبار مصرف شده است. برای زلزله های بعدی مقاومت ندارد.
    ساختمان مطمئنا برای یک یا دو زلزله نیست حداقل باید طی 50 الی 100 سال زلزله های متمادی تحمل کند.

    بهمین منظور ژاپن ادبیات جدید در مورد ضد زلزله کردن ساختمان ها به جهان عرضه کردند ان وفق پذیری و انعطاف پذیری ساختمان هست. چون مشاهده شده هرچه ساختمان انعطاف پذیر تر باشد همگام زلزله میلرزد اما به مانند فنر یا پلاستیک به حالت اولیه خود برمیگردد. برعکس مشاهده شده ساختمان و یا مصالح سخت مقاومت کرده ولی در یک حد نیروی بیشتر ساختمان به یک باره فرو میریزد.
    لذا ما بحث تقابل با زلزله و بحث محکم ترین سخت ترین باید فراموش کنیم. بحث های نهایت ایده آلیسمی متاسفانه مانند ویروس کشور گرفتند.
    بحث در سبکی ،انعطاف پذیری و مقاومت توامان باید باشد.

    بحث امروزه صنعت ساختمان وفق پذیری با شرایط طبیعت هست.متاسفانه ما در کشور هنوز ورود جدی به این مبحث نکرده ایم.جالب است بگویم خانه های چوبی بدلیل خاصیت ارتجاعی چوب ضد زلزله هستند اگر مهندسی ساخته شوند.


    البته بحث پلاسکو قضیه اسیب پذیری اتش سوزی وارد ادبیات ساختمان های ما کرد.زلزله رودبار منجیل بحث قوانین 2800 وارد نظام مهندسی کشور کرد.البته هنوز قوانین باید اصلاح و اجرایی شوند. در ده سال اخیر همین قانون کهنه اجرایی بنحو کامل نشده
    اما موضوع سوم که هنوز غفلت شده ،در کنار اتش ،زلزله،بحث پدافند غیر عامل هست که ما باید قبل از تجربه ان بسمتش برویم. مقررات پدافند غیرعامل ساختمان ها اجرایی و اصلاح شود.
    الان کشورهای اسراییل،امریکا ،اروپا ،ژاپن بخوبی سختگیرانه پدافند غیرعامل اجرا میکنند این خودش بازدارندگی ایجاد میکند.
    نتایج ان میبینیم. در موشکباران ها ما شاهد تلفات نیستیم. حتی اگر سامانه های پاتریوت عمل نکنند. شاید در اینده کشوری متخاصم کشور ما را مانند صدام تهدید کرد.
    بنظر شخصی بنده مقررات ساختمانی ما باید نواوری شود و تغییر دیدگاه بدهیم ماهیت انعطاف پذیری مصالح و ساختمان جدی تر گرفته شود،
    در ژاپن بلبرینگ های غول اسا در برج ها نصب میکنند.
    حتی شنیده شده از فناوری نانو به مواد پلاستیکی محکمتر از فولاد رسیده اند!که انعطاف پذیرند.یا شیشه های در حد فولاد
    همچنین قوانین اتش سوزی و پدافند غیرعامل هم در کنار ان اجرایی شود

  • ناشناس پاسخ

    ایراد در نرم افزار نیست مگر ساختمان های 100 سال پیش المان ژاپن مقاوم نیستند. انزمان نرم افزار کجا بوده!
    مشکل در هزینه پول هست.
    مثال میگویم اگر اهن 22 یه ساختمان به اهن 18 عوض شود حداقل صد میلیون تومان تفاوت هزینه ان است!
    خود مالک دنبال کاهش هزینه هست. بارها شنیدیم سر همین قضیه هزینه مالک و ناظر به اختلاف خوردند. نهایت هم مهندس بازنده است . یک نفر دیگر جایگزین میکنند. حال در این اوضاع بیکاری و اقتصادی خب چون حمایتی برای ناظر نیست مطمئنا دست به عصا هست.
    حال صد رحمت به ساختمان های شخصی ساز باز زور سازمان نظام مهندسی برا ن تاثیر دارد.
    درحالیکه ارگانها دیگر مثل سپاه، بنیاد هااصلا خود تابع نظام مهندسی نمیدانند با یک اشاره مهندس ناظر کله پا میکنند.

    این ضعف نظام مهندسی ماست که فصل الخطاب نیست.ضعف ساختاری بنیادی دارد
    چون به ساختمان بعنوان یک کالای اقتصادی کشور ما دیده میشود.هزینه به ضوابط میچرخد.