عدم نظارت درست بر فعالیتهای شهرداری موجب سلب اعتماد عموم مردم میشود
وبلاگ تین نیوز، احمد خرم | به دنبال برگزاری اولین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا، وزارت كشور گردهمایی یكصد هزار نفری منتخبان اولین دوره شوراها را در استادیوم آزادی برگزار كرد؛ این گردهمایی بزرگ نشان دهنده اهمیت این نهاد عمومی نزد مسئولین كشوری بود. همگان به خوبی میدانند هیچ نهاد عمومی یاغیردولتی وسیعتر، گستردهتر و پرقدرتتر از شوراها در جوامع دموكراتیك وجود ندارد. در دنیای متمدن امروز هم این انجمنها و شوراها هستند كه شهرها و روستاها را اداره میكنند.
نیاز به توضیح نیست كه اداره امور، انجام كارهای عمرانی و خدماتی در اكثر شهرها و روستاهای دنیای مدرن توسط خود مردم اداره میشود. ما هم در وزارت كشور آن سالها به این نتیجه رسیده بودیم كه باید اصل شوراها را كه در قانون اساسی كشور تبلور یافته بود احیا كنیم. همگان به خوبی میدانند از همین پایگاه است كه انتخابات مجلس و ریاست جمهوری برای جناحهای درگیر در معادلات سیاسی زمینه سازی میشود و به یك معنا میتوان ادعا كرد ورود به شورای شهر مقدمهای است برای برداشتن گامهای بلند تر در انتخابات مجلس و ریاست جمهوری توسط گروههای سیاسی.
اكنون تجربههای سالهای گذشته نشان داده فعالین سیاسی اهمیت كرسیهای شوراهای شهر را به خوبی درك میكنند. این اهمیت برای كلانشهرها بیش از شهرهای كوچك و روستاهاست و در این میان تهران به عنوان پایتخت سیاسی- اداری دارای اهمیتی غیرقابل انكار است. چه آنكه تجربه سالهای گذشته به جناحهای فعال كشور نشان داد كه نباید به شورای شهر تهران و انتخابات آن بیتوجه باشند و از همه مهمتر به دلیل جایگاه ویژه سیاسی پایتخت، مدیریت آن هم برای جناحهای درگیر در معادلات قدرت دارای اهمیت است.
موضعگیریهای جناحهای سیاسی در انتخابات92 و پس از آن انتخاب شهردار و ریاست شورا در شهریور همان سال نشان داد كه حضور در شورای شهرو شهرداری تهران چقدر برای جناحهای سیاسی و بر تعاملات آنها تاثیرگذار است. این اهمیت زمانی بیشتر احساس شد كه توافق شد هیاترئیسه تركیبی از اصلاحطلبان و اصولگرایان باشد و مدیریت شهرداری در اختیار اصولگرایان باقی بماند. اگر این تعامل همچنان در سال دوم فعالیت شورای شهر پایتخت برقرار بود باید همچنان ریاست شورا در اختیار اصلاحطلبان و كرسی مدیریت شهری در اختیار اصولگرایان باقی میماند یا حداقل نایبرئیسی شورای
شهر تهران به یك اصولگرا میرسید.
در جوامع دموكراتیك بر اساس تعداد كرسیهای جناحهای حاكم به میزان مساوی دو طرف از حوزه مدیریت شهری بهره میگیرند. چنانكه در دولتهای ائتلافی هم قاعدتا اینگونه عمل میشود و صندلیهای دولت در اختیار جناحها با توجه به میزان رایشان تعیین میشود. اینكه جناحی بخواهد با برنامهریزی جناح دیگری را از تمام پستهای نظارتی و اجرایی حذف كند بیتردید، دستگاه اجرایی را دچار مشكل میكند. شهرداری تهران هم به مثابه یك قوه اجرایی كه با عموم سر و كار دارد باید مورد نظارت دقیق قرار بگیرد؛ ابزار این نظارت در قانون شوراهای اسلامی شهر و روستا تعریف شده
است. پرواضح است كه عدم نظارت درست بر فعالیتهای شهرداری موجب سلب اعتماد عموم مردم میشود. بنابراین تعجبآور بود كه تمام كرسیهای رئیس و هیاترئیسه شورا در اختیار یك جناح قرار گیرد.
اگر انتخابات شواری شهر رقابتی تر بود بیتردید اصلاحطلبان شورا هم میتوانستند در هیاترئیسه حضور پیدا كنند. این انتخابات به اصلاحطلبان نشان داد كه باید بیشتر بر توسعه سیاسی تاكید كنند. در میان مردم شایع است كه طی یك سال فعالیت شورای شهر و برگزاری دو انتخابات هیاترئیسه و یك انتخاب شهردار؛ هزینههای گزافی صورت گرفته كه باید حساسیت دستگاههای نظارتی را برانگیزد تا مبادا اعتماد عمومی خدشهدار شود. با توجه به شایعاتی كه اكنون در محافل سیاسی و عمومی دهان به دهان میگردد دستگاههای نظارتی لازم است برای پایان دادن به این شایعات وارد عمل
شود تا شائبههایی كه امروز شنیده شد از میان برود. سكوت و برخورد نكردن با شایعات موجب بیاعتمادی میشود.
اصولگرایان بیم این را داشتند و این یك سال اصلاح طلبان از موقعیت خود استفاده و از جایگاه خود در مدیریت شورا بهره برداری سیاسی كنند. به همین دلیل مقابل اصلاحطلبان ایستادند تا كرسی ریاست شورا را در اختیار بگیرند. همگان میدانند كه شهرداری، باید به لحاظ مالی مورد نظارت و توجه بیشتر نهادهای نظارتی قرار بگیرد؛ چرا كه به عنوان یك نهاد عمومی با مردم سر و كار دارد.
اكنون متاسفانه برخی نهادها در این سازمان دچار عدم شفافیت مالی هستند. بدین دلیل است كه فعالان سیاسی و حقوقی بر جایگاه نظارتی شورای شهر تاكید میكنند. بی تردید من هم به عنوان یك فرد آگاه از عدم رضایت مردم از برخی عملكردهای مالی شهرداری تهران آگاهی دارم و هر كه بخواهد با اسناد و مدارك به او ثابت میكنم برخی از فعالیتها باید مورد بازرسی دقیقتر قرار گیرد.
لینک مطلب