بازدید سایت : ۸۱۲۹۸

◄ دوطبقه سازی بزرگراه‌ها، تحقق یک رویاست یا واقعیتی تلخ؟ / بخش دوم

|

تین نیوز | نیاز به برقراری ارتباط دو سویه بین اعضای شبکه‌ها‌ی اجتماعی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ و مخاطبان "تین ‌نیوز" و همچنین انعکاس بیشتر دیدگاه‌ها و نیز دریافت نظرات افراد بیشتر و در نهایت رسیدن به هدف مشترک فعالان حوزه حمل و نقل که چیزی جز ارتقای وضعیت این بخش نیست، موجب شد صفحه‌ای جدید در تین نیوز با نام "نگاه شما در شبکه‌های دیگر" راه اندازی شود که فرصتی جدید برای جمع آوری دیدگاه‌های نو و خلاقانه در این بخش خواهد بود.
با این هدف، مباحث مطرح شده در شبکه‌های اجتماعی، در این صفحه، بازنشر و دیدگاه‌های جدید نیز به این مطلب اضافه می‌شود.
بدین ترتیب این امکان برای بخشی از مخاطبان "تین نیوز" که در شبکه‌های اجتماعی عضو نبوده و اطلاعات حمل و نقلی مورد نیاز خود را از طریق "تین نیوز" به دست می‌آورند نیز فراهم می‌شود که دیدگاه خود را در زیر مطلب منعکس کنند تا با گفت و گو و مباحثه بیشتر، قدمی‌دیگر در جهت حل مشکلات و تقویت جایگاه حمل و نقل کشور برداشته شود.

در بخشی دیگر از گزارش مربوط به "نگاه شما در شبکه‌های اجتماعی"، موضوع زیر که توسط " مجید" در اتاق فکر حمل و نقل در شبکه اجتماعی " لینک‌دین " مطرح شده است به همراه دیدگاه‌های شما در این مورد بازنشر می‌شود:

چند ماهی است که ساخت طبقه دوم بزرگراه صدر به پایان رسیده است. از نگاه فنی و مدیریت اجرایی الحق جای تبریک و تحسین دارد. به جرات می‌توان گفت که نمونه چنین پروژه بزرگ شهری قبلا در سابقه پروژه های عمرانی شهر تهران انجام نشده است. قطعا مهمترین معیار انتخاب چنین سناریویی برای اجرا رفع گلوگاه های ترافیکی منطقه مربوطه بوده است و حتما ذیل چنین طرح مهمی‌تائید چندین مهندس مشاور ترافیک و حمل و نقل هم وجود دارد. در طول اجرای طرح و پس از افتتاح آن دیدگاه های مختلفی پیرامون اجرای این پروژه از نگاه متخصصین امر ارائه گردیده است. مجریان طرح با ذکر دلایلی و مستنداتی این سناریو را بهترین گزینه قلمداد کرده و پیش بینی می‌کنند که اثرات مثبتی در جریان حرکت خودروها در منطقه داشته باشد. از سوی دیگر گروهی از متخصصین حمل و نقل ترافیک هم اصولا با مقوله بزرگراه سازی مخالف بوده و در تاثیر چنین پروژه هایی بر روان سازی ترافیک تردید جدی دارند.
حال که این پروژه به بهره برداری رسیده است تب دوطبقه سازی بالا گرفته و پیش بینی می‌شود که مسیرهای دیگری نیز از جمله بزرگراه بعثت، آزادگان و همت هم کاندیدای بعدی باشند. البته دیگر شهرها هم نسبت به این موضوع واکنش مثبت نشان داده و صحبت از اجرای پروژه های مشابه در شهرهای متبوع خود می‌نمایند.
حال سوال این است که از نگاه مدیریت شهری و توسعه پایدار در خصوص اجرای پروژه های توسعه معابر چه رویکردی را بایستی در پیش گرفت؟ نقش حمل و نقل عمومی‌و توسعه حمل و نقل ریلی شهری نظیر مترو در این بین چه می‌شود؟ در انتخاب بهترین سناریو مطالعات هزینه منفعت از نگاه شهری و شاید هم ملی چه جایگاهی دارد؟
خوب است دوستانی که در حوزه حمل و نقل و ترافیک دارای تجربه و مطالعاتی هم هستند در این خصوص مشارکت داشته باشند. باید بررسی شود که عملکرد بزرگراه دوطبقه صدر پس از افتتاح چگونه است و آیا صرف میلیارها تومان هزینه در مقایسه با دستاوردهای آن منطقی بوده است؟
لینک نظرات قبلی

ادامه نظرات:
غضنفر
نظرداده است:
اگر به سرعت بعد از انجام پروژه‌ای با اگر و اما روبرو می‌شویم که اصل هدف را به چالش می‌کشد و یا بعد ازگذشت زمان نه چندان زیاد،اتفاق آرا بر عدم کارائی و بر لزوم تغییر بنیادین آن است، علت را باید در ضعف بنیه کارشناسی و شتابزدگی جستجو کرد، واقعیت آنست که بزرگرا طبقاتی صدر اگر گذرتان افتاده باشد، مخصوصا اگر وارد طبقه فوقانی آن شده باشید که هیچ جاره‌ای جز طی مسیر تا انتها، در ترافیک نفسگیر آنرا نداشته باشید، به کرات از خود می‌پرسید، تاثیر ترافیکی این بزرگراه همین بود؟، بد نسیت اهداف کمی ‌ترافیکی این پروژه در این اتاق مورد نقد و بررسی قرار گیرد. به نظر می‌رسد باید در پروژه‌ها سهم بیشتری به مطالعه داد.

باقر نظر داده است:
در پاسخ نظر آقای قلی نژاد باید گفت که مشکل در ضعف بنیه کارشناسی نیست. مشکل در گوش شنوای مسئولان است که علیرغم نظر مخالف کارشناسان بر اساس علایق دیگر تصمیم می‌گیرند و در کشور هم مرجعی برای به چالش کشیدن و پاسخگویی مسئولان برای انتخاب و تصمیم اشتباه شان وجود ندارد. مردمی‌ که مالیات و عوارض پرداخت می‌کنند که مسئولان با آن در رفع مشکلاتشان اقدام کنند تبدیل به رکوردهای افتخار برای ثبت در تاریخ به نام آنها می‌شود. 

علی نظر داده است:
تا جایی که می‌دانم ساخت طبقه دوم بزرگراه صدر و تونل نیایش توسط چندین شرکت بزرگ مهندسی مشاور طراحی و توسط چند شرکت دیگر طی فرآیندی بسیار زمان بر تایید شده و در نهایت هم تایید سازمان مشاور در شهرداری تهران را اخذ کرده است. بحث تایید این پروژه ها حتی تا مدت های بسیار طولانی ادامه داشت. با این وجود، در این بحث در لینکداین به نظر نمی‌رسد که حتی یک متخصص ترافیک و حمل و نقل با آن موافق باشد. آیا متخصصان این شرکت ها عضو لینکداین نیستند یا تمایل به اظهار نظر ندارند؟

محمد نظر داده است:
من همیشه برام سؤال بوده که چرا تقلید کورکورانه؟؟؟
مگر نه این که ساخت برج میلاد برای هدف بهبود شرایط مخابراتی، امری نه منطقی و نه قابل قبول برای شهری با شرایط فیزیکی تهران بوده؟؟؟ تهران یک برگ برنده دارد بابت شرایط ویژه توپوگرافیش. این یعنی می‌شود از حمل و نقل های ثقلی در چند منطقه خاص استفاده کرد. حالا می تواند حمل و نقل ثقلی ریلی باشد یا غیر ریلی
اگر برای سفرهای شرق به غرب و بالعکس این امکان وجود ندارد حداقل برای کاهش ترافیک شمالی جنوبی و جلوگیری از توسعه تب وار بزرگ راه ها، می تواند خیلی مؤثر باشد. کم ترین نتیجه آن هم کنترل و حتی کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی خواهد بود.

غضنفر نظر داده است:
البته انحراف یک پروژه از اهداف اولیه را نمی‌توان و نباید به حساب جمع و یا قشر خاصی گذاشت و تیم پروژه در مقابل نتایج آن مسئولیت دارند، بنده فکر می‌کنم اگر اهداف احتمالا مستند، پروژه‌های بزرگی همانند بزرگراه طبقاتی صدر، در مقایسه با دستاورد موجود، همانند تابلوی روزشمار پروژه، صادقانه در دوسوی بزرگراه، در معرض قضاوت افکار عمومی ‌و کارشناسی قرار گیرد، و روز شمار دستاورد پروژه در مقایسه با اهداف در معرض دید قرار گیرد، راهی به سوی آینده گشود ه خواهد شد.
 
باقر نظر داده است:
آیا اجرای Project post-Evaluation در ایران رایج است؟
چه کسی مسئول تهیه آن و چه کسی مسئول بررسی صحت آن و استفاده از نتایج آن است؟

شرمین نظر داده است:
این کاملا درست است که در برنامه ریزی بلند مدت برای شهر تهران، گسترش حمل و نقل عمومی‌(مترو، خط‌های اتوبوس‌های تندرو،،،) باید از اولویت ویژه برخوردار باشد؛ اما این بدیهی است که ابتدا باید به تعداد کافی بزرگراه شمالی-جنوبی در تهران باشد که جوابگوی تقاضای سفر در این ناحیه در ساعت‌های نسبتا شلوغ عصر تهران باشد و بعد از اینکه ما چند معبر با ترافیک نسبتا روان داشتیم، بیاییم و مدیریت ترافیکی رو اعمال کنیم. وقتی تعداد بزرگراه‌های شمالی-جنوبی تهران به تعداد کافی نیست (عمدتا بزرگراه‌های پر ترافیک صدر و شهید چمران (پارک وی)، دو طبقه کردن بزرگراه صدر می‌تواند تسهیلات ويژه‌ای برای مدیریت ترافیک به ثمر برساند از جمله تسهیل عبور اتوبوسها، آمبولانسها، خودروهای شخصی که می‌خواهند مسیر طولانی از بزرگراه را طی نمایند(commuters). اگر رشد جمعیت تهران و بهای نسبتا کم نگهداری معابر درونشهری (در مقایسه با کلان شهرهای دیگر) و هزینه خرید زمین به منظور ساخت معابر جدید لحاظ گردد، ساخت بزرگراه دو طبقه می‌تواند در جوانب مذکور برای مدت معین مورد بررسی قرار گیرد و نتیجه آن برای تصمیم گیری‌های بعدی مورد استفاده قرار گیرد. اما در نهایت امر، تنها راه علاج ترافیک تهران کاهش تقاضای سفر و افزایش کیفیت حمل و نقل عمومی‌است که استفاده کنندگان بیشتر رغبت داشته باشند که از خودروی شخصی خود استفاده نکنند.

مهرداد نظر داده است:
 آیا می‌توانید "تعداد کافی بزرگراه شمالی-جنوبی در تهران باشد که جوابگوی تقاضای سفر در این ناحیه در ساعتهای نسبتا شلوغ عصر تهران باشد" را که در متن آورده اید، تعریف فرمایید؟ آیا هرگز می‌توان به این نقطه رسید یا اینکه هر چقدر هم که بسازیم پاسخگوی تقاضای سفر نخواهد بود ؟ البته در دنیا این موضوع به اثبات رسیده است که : قطعا و بدون تردید هر چقدر هم که بسازیم پاسخگوی تقاضای سفر نخواهد بود. زیرا تقاضای سفر باز هم افزایش می‌یابد. برای ملاحظه استدلال آن، لطفا مصوبه 50 نفر از متخصصین حمل و نقل و ترافیک کشور در شورای حمل و نقل همگانی را در لینک زیر ملاحظه فرمایید
http://www.ttic.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=1801
ضمنا در بسیاری از شهرهای دنیا محدودیت های بسیاری برای خودروهای شخصی ایجاد می‌کنند که ما اینها را هم نداریم. در لینک زیر به برخی از این محدودیت ها اشاره شده است.
http://www.ttic.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=1839

مجید نظر داده است:
دوستان مطلب ذیل در خصوص پل صدر را مطالعه نمائید. همینکه مسائل به گوش مسئولین برسد یک مرحله گذر خوبیست.

معاون فنی عمرانی شهرداری تهران در گفتگو با تین نیوز
پل صدر، ظرفیت سرعت 80 کیلومتر را دارد/ عدم وجود نتیجه مطالعاتی،" شوخی بزرگ" است/ بزرگراه بعثت، دوطبقه نمی‌شود
تین نیوز | معاون فنی عمرانی شهرداری تهران با اشاره به صحبت های معاونان وزیر راه در خصوص عدم وجود حتی چهار صفحه نتیجه مطالعاتی برای پل دوطبقه صدر تصریح کرد: این حرف شوخی بزرگی است.
مازیار حسینی در گفتگو با خبرنگار تین نیوز با اشاره به صحبت‌های معاونان وزیر راه شهرسازی مبنی بر وجود ترافیک در هر دو طبقه در زمان پیک ترافیک و همچنین عدم وجود حتی چهار صفحه نتیجه مطالعاتی برای این پروژه تصریح کرد: این حرف شوخی بزرگی است و اگر دوباره بخواهم بازگو کنم تکرار مکررات است؛ همچنین تمامی‌توضیحات مربوط به پل صدر به صورت مکتوب در مطبوعات وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به بیان مواردی مانند اینکه محدودیت سرعت حداکثر 60 کیلومتری برای پل صدر وجود دارد، اظهار کرد: این پل از دوام و استحکام لازم برخوردار است. از نظر معاونت فنی عمرانی به عنوان طراح پروژه های عمرانی شهری، سرعت طرح، بر روی پل و همچنین تونل 80 کیلومتر محاسبه شده است.
معاون شهردار تهران افزود: مسئولیت افزایش و کاهش سرعت بر عهده معاونت حمل و نقل و ترافیک و پلیس راهنمایی و رانندگی است و بر اساس مشکلاتی همچون ایمنی و فرهنگ رانندگی سرعت را به 60 کیلومتر کاهش داده اند.
حسینی همچنین در پاسخ به شایعه پراکنی برخی مطبوعات در خصوص دوطبقه کردن بزرگراه بعثت نیز گفت: شهرداری قصد دوطبقه کردن بزرگراه بعثت را ندارد و تنها به دنبال نوسازی پل فرسوده در آن منطقه است.

پیمان نظر داده است:
آیا یکی از دلایلی که منجر به تصمیم به طبفاتی کردن بزرگراه‌ها می‌شود شلوغی بیش از حد خیابان‌های داخل شهر نیست که بخش زیادی از آن با پارک خودرو (بعضا تا ساعت‌ها به صورت دوبله) فضای تردد را مسدود می‌کند و باعث کندی حرکت می‌شود؟ آیا با ساخت پارکینگ‌های متعدد به فواصل کوتاه از هم امکان آزاد کردن فضای خیابان صرفا برای تردد خودروها راه حل ارزانتر و راحتتری نیست؟ پارکینگ‌هایی که می‌تواند در نزدیکی مراکز خرید شلوغ یا ترمینال‌های اصلی و در نزدیکی ایستگاه‌های مترو انبوهی از ترافیک خودروها را کم کند. برای این منظور شهرداری منابع مالی لازم برای خرید بلوک‌های بزرگی از زمین‌های مناسب اینکار را در اختیار ندارد؟ آیا امکان اینکه شهرداری تسهیلاتی برای بخش خصوصی در این راستا فراهم کند. قطعا بخش خصوصی در صورتی که توجیه مالی داشته باشد به سرعت فعال خواهد شد. ضمن اینکه به این ترتیب ترکیب ظاهری شهر نیز آنچنان که بزرگراههای طبقاتی ممکن است به آن آسیب برساند بهتر حفظ خواهد شد.

احمد نظر داده است:
یکی از اولویت های اساسی مردم تهران و مهمترین اولویت شهر تهران در حال حاضر حل مشکل ترافیک است و حل شدن ترافیک هیچ راه حلی به جز ایجاد شبکه جامع حمل و نقل عمومی ‌پیشرفته و مدرن متناسب با نیاز مردم ندارد و توسعه مترو و خطوط ریلی باید جزو اولین اولویت های شهری باشد. اما با این وجود مشاهده می‌کنیم که پروژه‌ای با هزينه‌های ميلياردی - نجومی غير قابل باور ( پل صدر ) به تحقق پیوست و تنها، انگيزه سياسی و متفاوت بودن پروژه و بعد تبليغاتی آن باعث تعريف و اجرای آن از سوی مديريت شهری بود. در صورتیکه اگر این بودجه به توسعه وتقویت حمل و نقل ریلی اختصاص می‌یافت، امروز شاهد افزایش کیلومترها شبکه مترو شهر تهران بودیم.
 
شرمین نظرداده است:
 منظور  از تعداد کافی معابر شمالی-جنوبی آن تعدادی است که اگر حجم بیشینه ترافیک شمالی – جنوبی موجود از آنها عبور کنند، سطح سرویس هیچ کدام اف نخواهد شد. که به وضوح دو بزرگراه صدر (در حالت عادی در سال گذشته) و شهید چمران در برخی روزها و در ساعات پیک ترافیک، راهبندان‌های طولانی دارند (گاهی اوقات سطح سرویس هر دوی آنها نزدیک سطح اف است). بررسی ترافیک تهران در سطح کلان منطقه‌ای نیازمند به تعریف یک شبکه نسبتا جامع حمل و نقل است که پویایی حرکت در محور شمالی جنوبی و شرقی غربی را دارد. حالا تصور کنید که در یک مقطع کوتاه زمانی، هر دوی بزرگراه‌ها مذکور به سطح اف برسد، خوب تاخیر نامطلوبی برای رانندگان پدید می‌آید! برای همین است که من معتقدم که افزایش معابر تا حد معقول آن کمک بزرگی به پیاده کردن سایر برنامه‌های مدیریت ترافیک از جمله کاهش زمان سفر برای اتوبوسها می‌کند. به عنوان مثال، اگر مسافران اتوبوس ببینند که وقتی اتوبوس به تقاطع می‌رسد، حق تقدم با اتوبوس خواهد بود، خوب این مشوق خوبی است که این سیستم حمل و نقل عمومی‌استفاده کند. در مدلسازی شبکه ای برای خیابان کارلین در اوتاوا، زمان توقف اتوبوس ها در پشت چراغ قرمز در شلوغترین تقاطع را تاحداکثر 60 ثانیه کاهش دادم و وقتی مسافر ببیند که سریعتر از خودرو شخصی خود از تقاطع عبور می‌کنند، حس خوبی خواهد داشت. اما همه این تدابیر مستلزم وجود معابر نسبتا پویا است که این اطمینان را به مسافر بدهد که اگر اتوبوس سفر کنی به نفعت خواهد بود.
قضاوت بنده در مورد کارایی بزرگراه صدر منوط به بررسی آمار آن است که پس از ثبت آنها در ماههای آینده بهره برداری از این معبر به دستمان خواهد رسید.

 حضرتی نظر داده است:
ساخت چنين بزرگراهی هزينه‌های گزافی داشته كه برگشت پذير نيست. حال كه اين كار انجام شده چه درست و چه نادرست چه بايد كرد ؟ بايد چاره‌ای انديشيد تا وضع اين بزرگراه بهتر شود. وجود مديريت كارآمد و موثر در اين خصوص می‌تواند بر پاره‌ای از اين معضلات موثر واقع شود. پس با ارائه پيشنهادات تخصصی و قوی نسبت به رفع اين مشكل كمك كنيم.

ابراهیم نظر داده است:
با توجه به تجربه این چند هفته برای من که از 2-3 سال پیش درگیر آن بوده ام، ارزش اینقدر هزینه را نداشت. با نصف یا حتی کمتر از این هزینه یک مترو سبک (البته بخش سازه ای آن).
 
شاهرخ نظرداده است:
مشکل فقط راستای شمالی جنوبی پایتخت نیست. بلکه در تمامی‌جهات تراکم ترافیک و سطح سرویس اف وجود دارد. در بسیاری از موارد هم گرفتی ترافیک نه ناشی از خود معبر، بلکه به دلیلی عدم پذیرش معبر پایین دستی است و راه چاره‌ای نیز وجود ندارد.
فکر نکنم در دنیا کلان شهری وجود داشته باشد که معابر آن در ساعات اوج به سطح سرویس اف نرسد. لذا به نظر می‌رسد بهترین راه حل برای مشکل ترافیک خودرو به نوعی رها کردن آن، آن هم در شرایطی که زیرساخت‌های بزرگراهی در تهران خصوصا نیمه شمالی آن بسیار گسترده است، و ایجاد زیرساخت برای جابجایی انسان، و نه خودرو است.
در بخش شمال غربی تهران فواصل میان بزرگراه‌ها در هر دو راستای شمالی-جنوبی و شرقی-غربی، 1 الی 2 کیلومتر است و به نظر می‌رسد این تراکم شبکه بزرگراهی بسیار بالا باشد و باز هم سطح سرویس اف گریز ناپذیر است.

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.