خرمآباد - کوهدشت ۵ کیلومتر تا رهایی از لقب «مرگ»!
محور مواصلاتی خرم آباد - کوهدشت که در قالب یک پروژه چهارخطه در دست تعریض است به رغم گذشت حدود ۱۳ سال از آغاز عملیات اجرایی همچنان پنج کیلومتر تا بهره برداری فاصله دارد.

محور مواصلاتی خرم آباد - کوهدشت که در قالب یک پروژه چهارخطه در دست تعریض است به رغم گذشت حدود ۱۳ سال از آغاز عملیات اجرایی همچنان پنج کیلومتر تا بهره برداری فاصله دارد.
به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، عملیات اجرایی پروژه چهارخطه خرم آباد - کوهدشت با تخمین اعتبار ۷۰ میلیارد تومان در سال ۸۳ آغاز و قرار شد سال ۹۰ تمام شود، سال ۹۰ هم تمام شد و باگذشت حدود ۱۳ سال از وعده مسئولان برای افتتاح، جاده همچنان روی دست خود مانده تا همچنان قربانیان خود را تحویل دهد.
جاده کوهدشت - خرم آباد تنها راه ارتباط نزدیکی است که کوهدشت را به مرکز استان می رساند؛ اما این راه، هنوز هم همچون سال های گذشته به رهگذران خود امان نمی دهد و از قربانی کردن آن ها در کمرهای باریک خود کوتاه نیامده است.
مردم این دو شهر چشم به راه تلاش بیشتر مسئولان مربوطه اند شاید با تسریع عملیات چهارخطه کردنش، روند مرگ ومیر و وقوع تصادفات در این محور کاهش پیدا کند.
در حال حاضر قطعه «چنار» به طول پنج کیلومتر از این چهارخطه باقی مانده است.
پروژه با مشکل اعتباری مواجه است
بهزاد شاکرمی مدیرکل راه و شهرسازی لرستان اظهار داشت: مشکل عمده پروژه های راه سازی در کوهدشت، بحث منابع مالی است.
وی با بیان اینکه پروژه های راه سازی بسیار هزینه بر هستند، عنوان کرد: قطعه «چنار» در چهارخطه خرم آباد - کوهدشت، نسبت به منابعی که پرداخت کرده ایم، پیشرفت فیزیکی خوبی داریم.
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه بیش از ۱.۵ سال است که به پروژه «چنار» تخصیص اعتباری نداشته ایم، گفت: الان پیمانکار این قطعه از پروژه حدود ۶۰ میلیارد تومان طلب دارد.
برای تأمین اعتبار به وزارت راه می رویم
شاکرمی، بیان داشت: باتوجه به اینکه پیشرفت فیزیکی خوبی دارد، از ۱۵ دهنه پل در این قطعه، ۱۳ دهنه احداث شده است، «کوله های» پل در دودهنه دیگر انجام شده، فقط بحث «دال» و «بالشتک» های پل و خاک ریزی سر پل ها باقی مانده است.
وی با اشاره به بازدید استاندار و نماینده مردم شهرستان کوهدشت و رومشکان در مجلس از این پروژه، بیان داشت: مقرر شده که جلسه ای با حضور استاندار، نماینده مردم در مجلس و بنده در وزارت راه و شهرسازی با مدیرعامل شرکت ساخت داشته باشیم تا منابع مالی بیشتری را به این پروژه تزریق کنند.
مدیرکل راه و شهرسازی لرستان، تصریح کرد: ما اگر بتوانیم منابع را جذب و مشکل پیمانکار را رفع کنیم، امیدواریم تا پایان شهریورماه امسال، چهارخطه خرم آباد - کوهدشت را به طور کامل زیر بار ترافیک ببریم.
وعده پایان تابستان برای افتتاح کامل پروژه
سید سعید شاهرخی استاندار لرستان نیز در جریان بازدید از چهارخطه خرم آباد - کوهدشت، اظهار داشت: تاکنون بخش های زیادی از این پروژه پیشرفت داشته است، اما همچنان نیاز به تأمین اعتبار دارد تا بتوان آن را در زمان کوتاه تری به پایان رساند.
وی گفت: مهم ترین مانع در مسیر تکمیل پروژه، تأمین اعتبار لازم است.
استاندار لرستان، افزود: پیمانکار این پروژه کار خود را به خوبی پیش برده و تنها بخش های کوچکی باقی مانده است که با تأمین اعتبار، این پروژه به زودی تکمیل می شود.
شاهرخی، تأکید کرد: درصورتی که اعتبار مورد نیاز از محل منابع ملی تأمین شود، پروژه چهارخطه واریانت «چنار» می تواند تا پایان تابستان سال جاری تکمیل و به بهره برداری برسد.
وی بیان کرد: باتوجه به همکاری های مستمر و حمایت های وزارت راه و شهرسازی، امیدوار است که روند تأمین اعتبار به سرعت انجام شود و پروژه در اختیار مردم قرار گیرد.
بنابراین گزارش، وقوع تصادفات ناگوار در جاده های لرستان به دلیل عدم چهارخطه شدن و تعریض آنها، موضوعی است که بارها از سوی مردم و رسانه ها مورد انتقاد قرار گرفته است و می طلبد که تکمیل این طرح های راه سازی مورد توجه جدی مسئولان قرار بگیرد.