لزوم کاهش چهاردرصدی مساحت بافت های ناکارآمد شهری در سال
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به برنامه هفتم توسعه، گفت: طبق برنامه هفتم توسعه، سالیانه باید چهار درصد از مساحت بافت های ناکارآمد شهری کاهش یابد و در نهایت ۲۰ درصد از این بافت ها در طول برنامه بازآفرینی می شوند.
![لزوم کاهش چهاردرصدی مساحت بافت های ناکارآمد شهری در سال](https://cdn.tinn.ir/thumbnail/0HTFykj0CuSV/U7Ccvlt33jn-OqlMlImgutVLjEcw-jhlF2WJsSK4fMDDVSZN8IEX4Zd7jkGxwBqLJ5jM-fGYwhs1w24HZ1koLMIF0OTnysPC/%D8%A8%D8%A7%D9%81%D8%AA+%D8%B4%D9%87%D8%B1%DB%8C+%DA%AF%D8%B1%DA%AF%D8%A7%D9%86.jpg)
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به برنامه هفتم توسعه، گفت: طبق برنامه هفتم توسعه، سالیانه باید چهار درصد از مساحت بافت های ناکارآمد شهری کاهش یابد و در نهایت ۲۰ درصد از این بافت ها در طول برنامه بازآفرینی می شوند.
به گزارش تین نیوز وزارت راه و شهرسازی، عبدالرضا گلپایگانی اظهار داشت: فرسودگی بافت ها نمی تواند تنها با نوسازی حل شود و تلاش داریم تا با همراهی کارشناسان و صاحبنظران چرخه فرسودگی را کاهش داده و کیفیت زندگی در بافت ها را ارتقا دهیم.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران تاکید کرد: در این دوره، بازآفرینی شهری باید به عنوان یک فرآیند جامع، مشارکتی و بلندمدت دیده شود و نباید آن را فقط به پروژه نوسازی محدود کرد.
وی خاطرنشان کرد: با دیدگاه جدید تلاش می شود تا بافت های شهری در مشارکت با شهروندان و مدیریت شهری از چرخه فرسودگی خارج شوند و این راهبردها در حوزه کیفیت بخشی به زندگی شهروندان با تامین سرانه ها و همچنین افزایش شانیت و ارتقای حس محله ای ایجاد خواهد شد.
گلپایگانی بیان داشت: در این دوره تلاش خواهد شد که در جریان نوسازی به معماری و شهرسازی متناسب با فرهنگ ایرانی و اسلامی توجه ویژه ای صورت بگیرد و به بهانه تغییرات کالبدی صرف به تولید فضای بی کیفیت منتهی نشود.
وی افزود: تخریب و نوسازی کالبدی تنها بخشی از راه حل هاست و در بسیاری از مواقع، مقاوم سازی و بهسازی محله ها، بدون تغییر در ساختار اجتماعی آن ها، از اولویت های شرکت است.
تأمین مسکن در کنار ارتقای کیفیت زندگی
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران درباره برنامه های شرکت برای تأمین مسکن در بافت های ناکارآمد، اظهار داشت: یکی از اهداف کلیدی شرکت، تأمین مسکن مقاوم و باکیفیت در کنار ارتقای کیفیت زندگی شهروندان است.
به گفته وی، در فرآیند بازآفرینی، علاوه بر بهبود کالبدی محله ها، تأمین مسکن مناسب و ایمن برای ساکنان نیز در دستور کار قرار دارد. به عبارت دیگر، تأمین مسکن به عنوان بخش جدایی ناپذیر از فرآیند بازآفرینی شهری، در کنار ارتقای سرانه های خدماتی و بهبود شرایط اجتماعی محله ها، پیگیری خواهد شد.
نظام نامه و رویکرد جدید در بازآفرینی شهری
گلپایگانی همچنین از تدوین نظام نامه ای برای «خروج از بافت های ناکارآمد» خبر داد و گفت: محله هایی که سرانه های خدماتی لازم را دریافت کرده و به سطح سرانه های شهر مادر خود دست یافته اند و از نظر کالبدی بهبود یافته اند، به طور رسمی از فهرست بافت های ناکارآمد خارج می شوند. این اقدام هدفمند در کنار حفظ هویت و ساختار اجتماعی محله ها، به نوسازی و ارتقای کیفیت زندگی ساکنان کمک می کند و در برنامه است که اینکار انجام و جشن خروج بخشی از محلات از بافت های ناکارآمد برگزار شود.
حفظ ساختار اجتماعی و ارتقای حس تعلق محله ای
وی با تاکید بر اینکه در فرآیند بازآفرینی شهری، حفظ ساختار اجتماعی محله ها از اهمیت بالایی برخوردار است، توضیح داد: افت شانیت محله ها، اولین گام در فرسودگی است و به همین دلیل، افزایش حس تعلق محله ای و ارتقای هویت و بالندگی محله ها از طریق بهبود زیرساخت ها، ایجاد فضاهای همگانی مناسب و احیای بناهای تاریخی، نقشی کلیدی در کاهش فرسودگی و ناکارآمدی دارد که در این دوره تاکید بازآفرینی شهری بر انجام آنهاست.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین بر اهمیت مشارکت مردم در فرآیند بازآفرینی تأکید کرد و گفت: در این دوره، نگاه به بازآفرینی صرفاً به عنوان پروژه ای از بالا به پایین نیست. بلکه همراهی شهروندان با برنامه های بازآفرینی و ایجاد مشوق برای آنها، به ویژه در محله های هدف، مورد تاکید است. به این نحو در تلاش هستیم تا مردم احساس مسئولیت کنند و در بهبود شرایط خود سهیم باشند.
همکاری با نهادهای مختلف
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران همچنین بر همکاری نهادهای شهری و حمایتی مانند شهرداری ها، شوراهای شهر، ادارات میراث فرهنگی، سازمان بهزیستی و کمیته امداد در این دوره تاکید کرد و یادآور شد: سند توانمندسازی بافت های ناکارآمد که در سال ۱۴۰۲ تصویب شده، چارچوب اقدام مشترک را برای این نهادها فراهم کرده است.
بوشهر، یزد و کاشان، نمونه های موفق بازآفرینی شهری
وی به نمونه های موفق از نوسازی و بازآفرینی شهری در بوشهر، یزد و کاشان اشاره و تاکید کرد: احیای بناهای تاریخی، نه تنها به بازسازی کالبدی، بلکه به تقویت حس هویت محله ها و افزایش مشارکت ساکنان کمک کرده است.
خروج محلات از وضعیت ناکارآمدی
گلپایگانی در پایان خاطرنشان کرد که شرکت بازآفرینی شهری ایران به دنبال ایجاد جشن خروج از محلات ناکارآمد است، به این معنا که محله هایی که سرانه های خدماتی لازم را دریافت کرده و از نظر کالبدی و اجتماعی بهبود یافته اند، از فهرست بافت های ناکارآمد خارج می شوند.