◄ لغو تحریم کشتیرانی ایران در توافقات ژنو، مدنظر باشد / لزوم تاسیس کارگروه یا شورای حل مشکلات دریایی
تین نیوز | مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی معتقد است توافقات ژنو باید به گونه ای باشد که علاوه بر حضور کشتیرانی های خارجی در بنادر ایران، حضور ایران در بنادر و آب های اروپایی را نیز در نظر داشته باشد و تحریم این بخش را نیز لغو کند.
به گزارش تین نیوز، محمد سعیدنژاد، سوم تیرماه، در مراسم گشایش بیست و دومین همایش ارگان های دریایی، در سخنانی با موضوع «تجارت جهانی و صنعت حمل و نقل دریایی» اظهار کرد: در حال حاضر دوران رکود اقتصادی دنیا را که اوج آن در سال های 2009 و 2010 بود، پشت سر گذاشته ایم و حمل و نقل دریایی نیز رشد مناسبی در آسیا داشته است.
کاهش درآمد حمل و نقل دریایی در جهان
سعیدنژاد با اشاره به افزایش عرضه کالا در دنیا که کاهش سود درآمد حمل و نقل دریایی را به دنبال داشته، افزود: در این زمان، اندازه کشتی ها بزرگ تر شده و تعداد خطوط کشتیرانی نیز به دلیل ورشکستگی (در اثر کاهش نرخ سود و افزایش قیمت سوخت) یا ادغام خطوط، کاهش داشتند به طوری که در هر یک از کشورهای صاحب کشتیرانی در سال 2009 به طور متوسط 22 خط کشتیرانی داشتیم که در سال 2013 به 16 خط کاهش پیدا کرد.
وی ادامه داد: طی سال های 2001 تا 2011 ساخت کشتی در جهان به اوج خود رسید، از سوی دیگر ادامه رشد تناژ بار را در جهان داشتیم به طوری که در ژانویه 2013 ظرفیت حمل بار دریایی در جهان نسبت به سال 2001 بیش از 2 برابر شد و به 1.63 میلیارد تن رسید.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی اظهار کرد: بیش از 42 درصد کشتی های ثبت شده در جهان، از نوع جنرال کارگو هستند که حدود 80 میلیون ظرفیت دارند، همچنین 5 درصد ظرفیت کشتی های جهان (با ظرفیت 270 میلیون تن) از نوع کانتینری هستند.
به گفته سعیدنژاد، حرکت حمل و نقل دریایی جهان به سمت کانتینری شدن می رود و در حال حاضر، افزایش 3.8 درصدی بنادر کانتینری و ظرفیت 600 میلیون TEU را در جهان شاهد هستیم.
وی با بیان این که موارد فوق، روند افزایشی حمل و نقل دریایی در سطح ملی و بین المللی را نشان می دهد، اضافه کرد: سالانه حدود 50 هزار کشتی و 17 هزار نفتکش از تنگه هرمز عبور می کند و 15 هزار اقیانوس پیما نیز به خلیج فارس تردد دارند. از سوی دیگر، 800 سکوی نفتی در خلیج فارس داریم که 120 سکو متعلق به ایران است؛ این تنها بخشی از مزیت های زیرساختی ترانزیت ایران است.
سعیدنژاد بر لزوم استفاده از موقعیت استراتژیک و مهم ایران در منطقه برای افزایش حجم بار تاکید کرد و ادامه داد: توان عملیاتی بنادر کانتینری ایران طی سال های 2010 تا 2012 از 2.6 به 2.85 افزایش پیدا کرده است.
معاون وزیر راه شهرسازی با بیان این که 95 صدم درصد مجموع ظرفیت کشتی های دنیا متعلق به ایران است افزود: درمیان کشورهای عضو راپمی، ترافیک دریای ایران 10 درصد است که در مقابل آن امارات را با 54 درصد سهم ترافیکی در این مجموعه داریم در حالی که این کشور هیچ یک از مزیت های ترانزیتی و موقعیتی ما را ندارد.
لزوم هماهنگی ارگانهای دریایی
وی با تاکید بر ضرورت توجه بیشتر ایران به روند ترانزیت کالا از کشور گفت: ارگان های دریایی باید در جهت افزایش سهم ترانزیت ما در منطقه با هم هماهنگی های لازم را داشته باشند.
سعیدنژاد با بیان این که اقتصاد دریامحور و استفاده از موقعیت ممتاز ترانزیتی ایران، نیازمند تغییر شرایط فعلی از نظر سهم ترانزیتی و ترافیکی دریایی ایران است، افزود: وضعیت حمل کانتینر ایران که در سال های 80 تا 90 رشد داشته از سال 90 به بعد روند کاهشی را تجربه کرده است.
لزوم مهندسی مجدد فرآیندها در سازمان بنادر
مدیرعامل سازمان بنادر در ادامه، در بیان مهم ترین سیاست های این سازمان اظهار کرد: نیاز به مهندسی مجدد فرآیندها و بهره گیری از دانش و ابزار نوین مدیریت، بیش از گذشته داریم که این یکی از مهم ترین اقداماتی است که باید در سازمان بنادر داشته باشیم.
وی با بیان این که فرآیندهای ما متناسب با تغییرات تکنولوژی منطبق نشده گفت: یکی از مهم ترین کارهای ما باید این باشد که از تجربه های برتر انجام شده در دنیا در این زمینه بهره بگیریم.
ضرورت اصلاح شاخصهای عملیاتی بنادر
سعیدنژاد با بیان این که شاخص های عملیاتی بنادر ما شاخص های عملیاتی قابل قبولی نیست افزود: این وضعیت باید بهبود یافته و اصلاح شود که بخشی از مشلات فعلی ما سخت افزاری و بخشی نرم افزاری و مربوط به فرآیندها و روش هاست.
ضرورت توجه به تربیت نیروی انسانی
وی با تاکید بر لزوم توجه بیشتر به تربیت و به کارگیری نیروی انسانی متخصص در حوزه بنادر اظهار کرد: دانشگاه های ما از سال های قبل در این زمینه فعالیت کرده اند اما اکنون حمایت ها مانند قبل نیست و باید همچنان از سیاست های حمایتی برای تربیت نیروی انسانی بهره بگیریم. همچنین در این زمینه می توانیم با حضور متخصصان دانشگاهی خارجی، دوره هایی را در ایران داشته باشیم و تعامل با دانشگاه های معتبر دنیا برای تربیت نیروی انسانی را در برنامه قرار دهیم.
لزوم توجه توافق ژنو به لغو تحریم کشتیرانی داخلی
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اهمیت و لزوم توسعه ناوگان تجاری کشور گفت: چه تحریم ها کاهش پیدا کند؛ چه نه، حتما به عنوان یک سیاست دائمی و کلی، توسعه ناوگان تجاری را در برنامه داریم، البته باید دقت شود که در مذاکرات و توافق ژنو به گونه ای عمل شود که لغو تحریم، محدود به حضور کشتی های خارجی در ایران نشود و لغو تحریم داخلی و حضور کشتی های ایران در بنادر خارجی نیز مورد توجه توافقات باشد.
وی ادامه داد: سیاست کلی دیگر سازمان بنادر، افزایش همکاری های منطقه ای، چه در بخش دولتی و چه بخش خصوصی است.
به گفته مدیرعامل سازمان بنادر، در حال حاضر ظرفیت سالانه بنادر ایران 185 میلیون تن است که باید افزایش پیدا کند و به بالای 200 میلیون تن برسد.
سعیدنژاد، افزایش مشارکت بخش خصوصی را یکی دیگر از سیاست های مهم و محوری سازمان بنادر دانست و افزود: بدون این همکاری ها، انتظار رشد، غیرواقعی خواهد بود، البته باید سیاست های حمایتی و تسهیلات لازم را نیز در این رابطه داشته باشیم.
توجه به موضوع ایمنی و رعایت استانداردها، توجه به گردشگری دریایی و توسعه سواحل و هماهنگی ارگان های دریایی، از دیگر مواردی است که سعیدنژاد به عنوان سیاست های سازمان بنادر، به بیان آنها پرداخت.
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: سازمان بنادر از متقاضیان استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی حمایت می کند.
وی همچنین پیشنهاد کرد که نهاد، شورا یا کارگروهی تاسیس شود که بتواند رفع و حل و فصل مشکلات دریایی و ایجاد هماهنگی بین بخش های مختلف این حوزه را به عهده بگیرد.