◄ بررسی چالش های صنعت هوانوردی در بیست و ششمین جلسه کمیسیون حمل و نقل اتاق تهران/ شاهد روند نزولی جابجایی مسافران هوایی هستیم
بیست و ششمین جلسه کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی امروز سه شنبه ۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ برگزار شد.

بیست و ششمین جلسه کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی امروز سه شنبه ۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ برگزار شد.
به گزارش خبرنگار تین نیوز در ابتدای این جلسه دکتر عیدیان کارشناس اقتصادی گزارشی از وضعیت صنعت هوانوردی کشور ارائه کرد. بر اساس این گزارش؛ صنعت هوانوردی ایران در حال حاضر ۱۶۴ فروند هواپیمای فعال دارد که در بعضی روزها این تعداد به ۱۰۰ هواپیما می رسد. به گفته وی، به طور مثال ایران ایر ۱۲ فروند، هواپیمایی آسمان ۲ فروند و ماهان ایر ۲۲ هواپیمای فعال در اختیار دارند
در ادامه، مقصود اسعدی سامانی دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی در بیست و ششمین جلسه کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی تهران با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت صنعت هوانوردی، از روند نزولی جابجایی مسافران هوایی طی ۶ سال اخیر خبر داد.
بیشتر بخوانید:
بازگشت بابک زنجانی با 32 فروند هواپیمای دات وان ایر در آسمان/ هزاران کامیون و تاکسی برقی بابک هم در راه است!
دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی در این جلسه بیان کرد: در مرداد سال ۱۴۰۳ در جلسه ای در سازمان برنامه و بودجه تصمیم گرفته شد که نرخ سوخت هواپیما که احکام قانونی آن در برنامه های توسعه مصوب شده بود، به تدریج واقعی شود؛ قرار بود نرخ سوخت جت از ۶۰۰ تومان به ۶۰۰۰ تومان برسد ولی نهایتا در آخرین روز اسفندماه سال قبل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی قیمت را با لحاظ کردن مالیات بر ارزش افزوده به ۱۴۳۳۹ تومان افزایش داد.
این در حالی بود که ایرلاین ها بلیت پروازهای نوروزی را با نرخ سوخت ۶۰۰ تومان فروخته بودند.
اسعدی سامانی تصریح کرد: ایرلاین ها نرخ پروازهای نوروزی را تغییر ندادند و مابه تفاوت نرخ سوخت را از مسافران نوروزی نگرفتند و تاکنون هم افزایش نرخ سوخت در قیمت بلیت لحاظ نشده است.
وی افزود: مقرر است از مازاد درامد ناشی از افزایش نرخ سوخت ۲ همت به ایرلاین ها تخصیص داده شود که زیان ایرلاین ها طی این مدت را پوشش دهد.
دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی بیان کرد: با لحاظ شدن افزایش نرخ سوخت در بلیت هواپیما، نرخ بلیت افزایش خواهد یافت و به طور مثال بلیت پرواز تهران مشهد حدود ۸۰۰ هزار تومان رشد قیمت را تجربه خواهد کرد.
وی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۷ تعداد مسافر جابجا شده توسط صنعت هوانوردی ۲۴ میلیون نفر بوده که در سال ۱۴۰۳ به ۱۸ میلیون نفر کاهش یافته و شاهد روند نزولی هستیم.
در ابتدای بیست وششمین نشست کمیسیون حمل ونقل اتاق تهران، مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی تهران گزارشی درباره وضعیت هواپیماهای مسافربری ایران و میزان سوخت مصرفی هواپیماها ارائه و عنوان کرد که کشور با چالش های فراوانی در صنعت هواپیمایی مواجه و در این زمینه فقیر است.
محمد عیدیان گفت: در برنامه هفتم توسعه، افزایش گردشگر برنامه ریزی شده است و برای تحقق آن باید ۱۵ میلیون گردشگر داشته باشیم؛ در حالی که اساساً زیرساخت های جذب ۱۵ میلیون گردشگر را نداریم.
او یکی از مهم ترین زیرساخت های لازم برای جذب گردشگر در کشور را حمل ونقل دانست و به بررسی وضعیت حمل ونقل هوایی در کشور پرداخت و گفت: زیرساخت های هواپیمایی کشور برای جذب گردشگر و افزایش آن به ۱۵ میلیون نفر، لازم و کافی نیست. ما در مجموع ۳۲۱ فروند هواپیما در کشور داریم که از بین آنها تنها ۱۶۲ فروند فعال هستند و همین هواپیماها هم عموماً فرسوده اند.
محمد عیدیان با تاکید بر اهمیت به روزرسانی هواپیماهایی که در حال حاضر در بخش حمل ونقل هوایی کشور فعال هستند، خاطرنشان کرد: برای ایجاد تعادل در حمل ونقل هوایی و جابه جایی گردشگران بیشتر به بیش از ۵۰۰ فروند هواپیما نیاز داریم.
مشاور عالی رئیس اتاق تهران در ادامه مقایسه ای میان تعداد شرکت های هواپیمایی ایران و ترکیه داشت و توضیح داد: تعداد شرکت های هواپیمایی در کشور ما زیاد و تعداد هواپیماهای فعال در آن کم است. ایران ۲۶ شرکت هواپیمایی دارد که بیش از نیمی از آنها فعال نیستند اما ترکیه با ۲۰ شرکت هواپیمایی توانسته بیش از دویست میلیون مسافر را جابه جا کند.
او هم چنین به مسئله سوخت در این بخش اشاره کرد و توضیح داد که کل مصرف سوخت هواپیما در کشور ۴.۲ میلیون لیتر برآورد شده است. عیدیان به افزایش قیمت سوخت هواپیما و تاثیر آن روی قیمت بلیت اشاره و تاکید کرد که با توجه به تعداد کم هواپیماهای فعال در کشور و فرسودگی ناوگان هوایی، راهکارهایی مانند اجاره ی هواپیما برای تسهیل در خدمات رسانی و افزایش مسافران هوایی پیشنهاد می شود.
بهمن عشقی، مشاور عالی رئیس اتاق تهران، نیز با اشاره به تحولات صنعت حمل ونقل در دیگر کشورها، توجه به این موضوع و رفع چالش های آن را راهکاری برای ایجاد وحدت ملی دانست.
او به رشد قطارهای سریع السیر در چین و ایالات متحده اشاره کرد و گفت: آمارها نشان می دهد که چین سالانه ۶ هزار کیلومتر راه آهن سریع می سازد و دسترسی مردم این کشور را به دورترین شهرها آسان می کند. این کار به وحدت ملی می انجامد. ما هم می توانیم ظرفیت های حمل ونقل را در بخش ریلی و هوایی بهبود ببخشیم. با توسعه شبکه هوایی به خصوص در مناطق آزاد مانند منطقه آزاد ارس و جزایر خلیج فارس،علاوه بر صیانت هوایی می توانیم ارتباط میان اقوام را گسترش دهیم.
در پایان این نشست، پیمان سنندجی، رئیس کمیسیون حمل ونقل اتاق تهران، افزایش بهره وری را راهکاری برای حل مشکلات صنعت حمل ونقل در کشور دانست و گفت: درصورتی که مصادیق ارتقای بهره وری در بخش های مختلف صنعت حمل ونقل مانند نرخ سوخت، قوانین این حوزه، فرسودگی ناوگان و ترانزیت، به صورت دقیق مورد بررسی قرار بگیرد، می توانیم برنامه هایی را ارتقای بهره وری و رشد صنعت تدوین کنیم.