بازدید سایت : ۷۲۴۸۷

◄ ساماندهی به معماری و کیفیت بخشیدن به زندگی شهروندان

در چهارمین جلسه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ضرورت تشکیل کمیته اعتلای معماری ایران بررسی شد و با نظر اکثریت آرا، مقرر شد تا کمیته اعتلای معماری به‌منظور ساماندهی به معماری و کیفیت بخشیدن به زندگی شهروندان، تشکیل شود.

ساماندهی به معماری و کیفیت بخشیدن به زندگی شهروندان
تین نیوز |

چهارمین جلسه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران 31 اردیبهشت به ریاست عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی تشکیل شد.

در این جلسه ضرورت تشکیل کمیته اعتلای معماری ایران بررسی شد و با اکثریت آرا، مقرر شد تا کمیته اعتلای معماری به‌منظور ساماندهی به معماری و کیفیت بخشیدن به زندگی شهروندان، تشکیل شود.

وزیر راه و شهرسازی در این نشست به اهمیت موضوع معماری در بین اندیشمندان و تصمیم‌گیران تأکید کرد و گفت: تلاش‌های متعددی در سال‌های گذشته برای اعتلای معماری صورت گرفته اما بیش‌تر آنها به دلیل عدم برخورداری از بنیان‌های نظری روشن، عدم توجه به حضور و مشارکت جامعه معماران و عدم ارائه راهکارهای اجرایی به سرانجامی که هدف آن کیفیت بخشیدن به زندگی شهروندان بود، ختم نشد. به همین دلیل تشکیل کمیته اعتلای معماری می‌تواند بخشی از اهدافی را که سال‌ها مدنظر بود ازجمله صرفه‌جویی در مصرف انرژی و بهره‌مندی از دانش نیاکان در مورد اقلیم را محقق کند.

محمدسعید ایزدی دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران در این نشست، گفت: ما در طول دهه‌های گذشته غفلتی راجع به موضوع معماری داشتیم. کشور ایران با برخورداری از پیشینه فرهنگی غنی، تنوع دینی و برخورداری از ویژگی‌های ارزشی که در هرکدام از مناطق کشور وجود دارد دارای معماری بی‌نظیری بوده که در طول دهه‌های گذشته این معماری غنی به‌واسطه فشارهای گوناگون ازجمله بازار زمین و مستغلات، کلیه مباحثی که در تقابل بین سنت و مدرنیته بود و ... تنزل شدیدی پیدا کرد.

دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران ادامه داد: آنچه هم‌اکنون شاهد آن هستیم در وهله اول بی‌توجهی و تخریب آثاری است که به‌نوعی بیانگر ویژگی‌های تمدن ایران‌زمین و تمدن ایران‌شهری ما بودند و از سوی دیگر، متأسفانه نوساخته‌های معاصر نیز که واجد ارزش‌های معماری بومی باشند اکثراً هیچ ارتباطی با گذشته خود ندارد.

ایزدی افزود: مسائل و مشکلاتی که در عرصه معماری وجود دارد توجه ما را به این سمت جلب کرد تا تمرکز ویژه‌ای بر موضوع معماری داشته باشیم و با تأکید مقام عالی وزارت بر ایجاد یک نهادی تحت عنوان شورای اعتلای معماری، پیشنهاد فوق، تنظیم‌شده است.

او اعلام کرد: قرار است تا کمیته‌ای ذیل دبیرخانه شورای‌عالی شهرسازی و معماری ایران برای تمرکز بر روی اعتلای معماری، افزوده شود.

به گزارش تین‌نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، در ادامه نشست، گزارش تهیه‌شده توسط دفتر معماری و طراحی شهری با موضوع کمیته اعتلای معماری به شرح زیر ارائه شد:

کمیته اعتلای معماری ایران

۱. هدف

در راستای ایجاد زمینه‌های اعتلا معماری ایران و بهره‌مندی نسل حاضر و آیندگان از حق برخورداری از محیط زندگی مناسب، با بهره‌گیری از اندیشه و مفاهیم مستتر در تاریخ و فرهنگ ایران و با توجه به مجموعه شرایط و مقتضیات سرزمین در دوره معاصر، همچنین با عنایت به مفاد ماده یک قانون تأسیس شورای‌عالی شهرسازی و معماری، (در باب موضوعات معماری)، کمیته اعتلا معماری ایران تشکیل می‌گردد.

۲. وظایف (موضوع فعالیت‌ها)

۲-۱. تقویت پایگاه‌های نظری و تولید و بسط اندیشه ایران‌شهری درزمینهٔ معماری ایران

۲-۲. ارائه پیشنهاد‌های سیاست‌گذاری و وضع ضوابط در راستای اعتلا معماری ایران (در وجوه محتوایی و رویه‌ای) به شورای‌عالی شهرسازی و معماری

۲-۳. حمایت از جریان‌های مؤثر در اعتلا معماری (نهادسازی و ظرفیت‌سازی)

. حمایت از سازمان‌ها و نهادهای موجود و تلاش برای ایجاد ظرفیت در پذیرش نقش و مأموریت در راستای اعتلا معماری ایران

. حمایت از تشکیل نهادها و سازمان‌های غیردولتی در ایجاد تشکل‌ها و ساختارهای ناظر و دیده‌بان

۲-۴. ارائه پیشنهاد‌های سیاست‌گذاری، تدوین برنامه و تعیین ضوابط و مقررات عمومی احداث بنا به‌منظور ارتقاء کیفیت ساخت‌وساز بناهای شاخص (با اولویت بناهای دولتی و عمومی)

۲-۵. ارائه پیشنهاد‌های سیاست‌گذاری، تدوین برنامه و تعیین ضوابط و مقررات عمومی احداث بنا به‌منظور ارتقاء کیفیت ساخت‌وساز بناهای مسکونی (هماهنگی با ویژگی‌های اقلیمی بستر طبیعی و فرهنگی و همچنین صرفه‌جویی در مصرف انرژی)

۲-۶. تهیه پیش‌نویس اظهارنظر در مورد طرح‌ها و لوایح و مصوبات مربوط یا مؤثر بر معماری

۲-۷. بررسی طرح‌های معماری ارجاعی (ساختمان‌های دولتی، عمومی، مسکونی و...)

۲-۸. بررسی برنامه‌ها و طرح‌های مطالعاتی-پژوهشی در عرصه ارتقاء معماری معاصر ایران

۲-۹. ایجاد زمینه همکاری‌های بین‌المللی و مبادلات علمی و فرهنگی (با مجامع جهانی معماری، کشورهای دارای پیشینه تاریخی و فرهنگی به‌ویژه کشورهای حوزه فرهنگی ایران)

۲-۱۰. برنامه‌ریزی در راستای ارتقاء سطح آگاهی و ایجاد تقاضای عمومی نسبت به تحقق معماری

(جلب‌توجه سازمان‌ها، دستگاه‌ها و نهادهای ذی‌ربط- برگزاری همایش، نشست و جشنواره‌ها- اطلاع‌رسانی از طریق رسانه‌های جمعی به‌منظور ارتقاء آگاهی مردم نسبت به معماری- برنامه‌ریزی به‌منظور ایجاد حساسیت نسبت به کیفیت محیط زندگی در دوره آموزش عمومی و...)

۲-۱۱. همکاری با سایر شوراهای فرابخشی در ارتقاء دانش و ترویج فرهنگ معماری ایرانی-اسلامی

(شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، شورای فرهنگ عمومی، شورای اجتماعی، شورای تحول و ...)

 *توضیح ۱: وظایف و فعالیت‌های کمیته مذکور معطوف به حمایت، ترویج و ارائه پیشنهاد‌های سیاست‌گذاری و تصمیم‌سازی به مراجع تصویبی (شورای‌عالی شهرسازی و معماری) بوده و وارد حوزه اجرا نخواهد شد.

۳. اعضاء کمیته

۳-۱. معماران منتخب

۳-۲. نماینده سازمان نظام‌مهندسی ساختمان

۳-۳. نماینده حرفه (با تخصص معماری)

۳-۴. نماینده صنف (با تخصص معماری)

۳-۵. نماینده تشکل‌های مردم‌نهاد (با تخصص معماری)

۳-۶. نمایندگان سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و وزارت کشور با تخصص معماری

 *توضیح ۲: تلاش خواهد شد اعضاء از مناطق مختلف کشور- حوزه‌های فرهنگی و اقلیمی مختلف- انتخاب شوند.

 *توضیح ۳: حکم اعضاء از جانب وزیر راه و شهرسازی صادر می‌شود.

۴. گروه‌های تخصصی

به‌منظور انجام وظایف و در راستای نیل به اهداف، کمیته مجاز خواهد بود نسبت به تشکیل گروه‌های تخصصی از بین متخصصان مربوطه اقدام نماید.

۵. دبیرخانه کمیته

۵-۱. دبیرخانه کمیته در دفتر معماری، طراحی شهری و بافت‌های واجد ارزش مستقر و دبیر کمیته، مدیرکل آن دفتر است.

۵-۲. آیین‌نامه داخلی کمیته در اولین جلسه کمیته بررسی و به تصویب اعضاء خواهد رسید.

- برای هماهنگ کردن برنامه‌های شهرسازی به‌منظور ایجاد محیط‌زیست بهتر برای مردم، همچنین به‌منظور اعتلا هنر معماری ایران و رعایت سبک‌های مختلف معماری سنتی و ملی و ارائه ضوابط و جنبه‌های اصیل آن با در نظر گرفتن روش‌های نوین علمی و فنی و درنتیجه یافتن شیوه‌های اصولی و مناسب ساختمانی در مناطق مختلف کشور با توجه به شرایط اقلیمی و طرز زندگی و مقتضیات محلی، شورای‌عالی شهرسازی و معماری تأسیس می‌شود.

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.