اجرای طرح مدیریت گردشگری در سایتهای تاریخی
معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: طرح مدیریت گردشگری برای سایتها و محوطههای تاریخی مهم بهویژه موارد ثبت جهانی با همکاری معاونت میراثفرهنگی وزارت تهیه و اجرا میشود.
معاون گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: طرح مدیریت گردشگری برای سایتها و محوطههای تاریخی مهم بهویژه موارد ثبت جهانی با همکاری معاونت میراثفرهنگی وزارت تهیه و اجرا میشود.
به گزارش تین نیوز از روابطعمومی معاونت گردشگری وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، ولی تیموری با حضور مجازی در وبینار «دوره آموزشی برای مدرسان راهنمایان گردشگری متخصص در پایگاههای میراثجهانی» که با همکاری سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) و با حضور تسوتان تسوتکوفسکی سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران، محمد حسن طالبیان معاون میراثفرهنگی وزارت و چند تن از اساتید تخصصی این حوزه برگزار شد؛ گفت: پیرو جلسه با معاون میراث فرهنگی، پیشنهاد دادهایم برای سایتهای تاریخی و فرهنگی کشور طرح مدیریت گردشگری داشته باشیم. همانطور که برای محوطه تاریخی برنامه مدون داریم؛ نیاز است با توجه به رویکردها و تجارب بینالمللی طرح مدیریتی از نقطه نظر گردشگری تعریف و به اجرا گذاشته شود. این موضوع به زودی با همکاری معاونت میراثفرهنگی و با هدف پیشبرد اصول توسعه گردشگری پایدار، عملیاتی خواهد شد.
وی رویکرد اصلی وزارت در همه ابعاد و زنجیره صنعت گردشگری کشور را بر مبنای گردشگری پایدار عنوان کرد و افزود: همانطور که در تلاش هستیم تا در همه زوایای محیطزیستی، تاریخی، فرهنگی، جوامع محلی و غیره مسئولیتپذیر باشیم و صنعت گردشگری کشور را بر مبنای میزبانی مسئولانه و گردش مسئولانه بنا کنیم؛ در شرایط اکنون ناشی از بحران کرونا نیز کوشش کردهایم تا با برقراری سفر کاملاً متعهدانه در چارچوب توسعه پایدار عمل کنیم.
معاون گردشگری با اشاره به اینکه محوریت وبینار مذکور مربوط به مدرسان راهنمایان گردشگری است؛ گفت: وقتی گروهی گردشگر وارد سایت تاریخی یا فرهنگی میشوند راهنمایی که در کنارشان هست؛ مهمترین نقش را ایفا میکند. راهنمایان پیشقراولهای این صنعت هستند. همکارانی به شمار میآیند که از نخستین لحظه سفر در کنار گردشگران هستند تا پایان سفر. در نتیجه این انتظار میرود که آموزش لازم را دیده باشند و بتوانند سیاستها و رویکردهای مربوط به توسعه پایدار گردشگری را در جوامع محلی عملیاتی کنند.
تیموری با اشاره به اینکه در تبیین مفاهیم توسعه پایدار آسیبشناسی شده و در نظام جامع آموزش گردشگری، نقاط قوت و ضعف این موضوع لحاظ شده است؛ خاطرنشان کرد: با توجه به موضوع راهاندازی نظام جامع آموزش گردشگری، مبحث آسیبشناسی آموزش راهنمایان نیز در دستور کار قرار گرفته است. بدین منظور ضرورت تغییر در مفاهیم و به روزرسانی برخی از سرفصلها در حال پیگیری و انجام است تا در دورههای بازآموزی ارائه و اعمال شود.
صنعت گردشگری وقتی میتواند موثر باشد و اهداف توسعه پایدار را پیروی کند که همه ما به عنوان حلقههای تامین خدمات گردشگری بتوانیم با اصول و رویکرد توسعه پایدار آشنا باشیم و آن را اجرایی کنیم. امیدواریم صنعت گردشگری ما روز به روز به سوی اهداف گردشگری پایدار حرکت کند. اکنون که در شرایط خاص کرونا هستیم و همه فعالان صنعت گردشگری در داخل و خارج کشور از این فرصت به عنوان بازنگری و بازبینی فرآیندهای گذشته یاد میکنند؛ ما نیز در تلاش هستیم تا به نحو احسن بتوانیم با بازنگری در سیاستها و برنامههای موجود، ضعفها را شناسایی کنیم.
معاون گردشگری در ادامه یادآور شد: نگاه گردشگری تخصصی بیش از دیگر عوامل مهم به نظر می رسد. این نگاه و رویکرد گردشگری تخصصی ما را از گردشگری انبوه که آسیبها و نواقص خاص خود را به همراه دارد؛ بر حذر میدارد.
تیموری در پایان یادآور شد: در حال حاضر با همکاری دفتر منطقهای یونسکو در تهران برنامه ملی توسعه گردشگری در حال بازنگری است و در این پروژه نیز تلاش شده است تا طبق چارچوب اصول توسعه پایدار اقدام و حتی مشاوری با دانش بهروز و تخصصی این زمینه استفاده شود.