بازدید سایت : ۸۱۲۹۸
جزئیات راه‌اندازی قطار‌های حومه‌‌ تهران

تکمیل‌ چهارخطه ریلی تهران - گرمسار تا پایان دولت

تکمیل‌ چهارخطه ریلی تهران - گرمسار تا پایان دولت
|

تین نیوز | مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت بر تأسیسات زیربنایی راه‌آهن با تأکید بر اینکه چهارخطه‌سازی راه‌آهن تهران-گرمسار تا پایان کار دولت اجرا می‌شود، گفت: دو خط از این مسیر به قطار‌‌های حومه‌ای اختصاص می‌یابد.

وحید علی‌قارداشی با تأکید بر اینکه دولت‌ برنامه‌های مشخصی برای توسعه قطارهای مسافربری حومه‌ای دارد، بیان کرد‌: البته تعدادی قطار‌ حومه‌ای هم‌اکنون در ناوگان ریلی بین شهری کشور فعال است، اما سیاست توسعه‌ بیشتر این قطارها در دستور کار راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.

وی اظهار داشت: هدف‌گذاری کرده‌ایم در کنار 11 هزار کیلومتر خط‌آهن موجود، 3 هزار کیلومتر مسیر ریلی دو خطه داشته باشیم و این امر موجب افزایش 2 برابری ظرفیت خطوط ریلی می‌شود.

مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت بر تأسیسات زیربنایی راه‌آهن ادامه داد: تهران، کرج و هشتگرد از طریق قطارهای حومه‌ای با راه‌‌آهن به یکدیگر متصل شده‌اند. ضمن آنکه‌ ‌ورامین، پیشوا و گرمسار‌ هم از طریق قطار حومه‌ای به تهران متصل می‌شوند و در حال حاضر عملیات اجرایی این پروژه‌‌ آغاز شده است.

وی با بیان اینکه پروژه‌‌های دو‌خطه‌سازی راه‌آهن توسط شرکت راه‌‌آهن اجرا می‌شود، افزود:‌ با دو خطه کردن مسیرهای ریلی و تراک‌بندی آنها، در هر 7 تا 8 دقیقه یک قطار در مسیرهای مذکور اعزام می‌شود و این مورد، ظرفیت بسیار قابل توجهی از سهم جاده را کاهش می‌دهد.

نامبرده ‌‌اظهار داشت: چهارخطه کردن مسیر ریلی از ایستگاه راه‌آهن تهران تا ایستگاه نیک‌پسندی و سه خطه کردن ادامه مسیر از ایستگاه نیک‌پسندی تا شهر کرج، هشتگرد و قزوین ‌موجب کاهش تردد خودرو در مسیر پرتردد تهران-کرج و به دنبال آن کاهش بسزای مصرف سوخت و تولید آلاینده‌های زیست‌محیطی می‌شود.

وی توضیح داد: روزانه تعداد 117 هزار خودرو از سمت کرج تا تهران ‌تردد می‌کنند که اگر سرنشینان این‌ خودرو‌ها از ‌قطار استفاده کنند به صرفه جویی سوخت، کاهش ترافیک و کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی می‌انجامد.

علی‌قارداشی اظهار داشت: با راه‌اندازی‌ قطار حومه‌ای قزوین-تهران-قزوین ‌مردم قزوین‌ به راحتی در ساعت اداری به تهران وارد می‌شوند‌ و سپس بعداز ظهر به قزوین برمی‌گردند‌؛ ظرفیت هر رام این قطار حومه‌ای ‌336 نفر‌ ‌است.

وی بیان کرد: همچنین در سمت گرمسار،‌ مسیر ریلی تهران - ری - ورامین - پیشوا - گرمسار پروژه چهار‌خطه کردن مسیر توسط پیمانکار در حال انجام است که پیشرفت مناسبی دارد؛ بدین ترتیب شهرهای قرچک، ورامین، پیشوا و گرمسار به قطار حومه‌ای‌ متصل می‌شوند.

مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت بر تأسیسات زیربنایی راه‌آهن با اشاره به اینکه در مسیر ورامین و پیشوا فعلاً از ظرفیت دو خطه موجود برای قطارهای حومه‌ای استفاده می‌شود‌، گفت: با اضافه شدن خطوط ریلی 3 و 4 تا گرمسار، این دو خط به صورت کامل در اختیار قطارهای حومه‌ای قرار می‌گیرد و این امکان فراهم می‌شود هر 15 دقیقه یکبار قطار اعزام شود؛ در دنیا هم فاصله بین حرکت قطارهای حومه‌ای ‌حدود 15 دقیقه است.

وی افزود: در مدیریت قطارهای حومه‌ای باید فاصله بین اعزام قطارها کوتاه و اطمینان حرکتی بالا وجود داشته باشد تا این برای مسافر جذاب باشد. یعنی سرعت و ایمنی در کنار هم وجود داشته باشد‌‌

علی قارداشی با اشاره به اینکه تلاش می‌کنیم ‌پروژه مذکور تا پایان عمر دولت یازدهم تکمیل شده و به بهره‌برداری برسد، اظهار داشت‌: مسیر دیگر قطار حومه‌ای از تهران تا پرند است که با احداث قطار حومه‌ای این مسیر، پرند، اسلام‌شهر و رباط‌کریم، نسیم‌شهر و شهرستان بهارستان از مزایای ‌قطار حومه‌ای منتفع‌ می‌شوند‌.

وی با بیان اینکه تزریق اعتبار تکمیل‌ قطارهای حومه‌ای از محل بودجه راه‌آهن انجام شود، بیان کرد: یکی از سیاست‌های اصلی وزارت راه و شهرسازی که وزیر راه و شهرسازی آن را به صورت جدی دنبال می‌کند، توسعه قطارهای حومه‌ای است و در این باره از محل بودجه جاری و عمرانی راه‌آهن اعتباری به قطارهای حومه‌ای اختصاص می‌یابد.

مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت بر تأسیسات زیربنایی راه‌آهن اضافه کرد:‌‌ به هر حال در قالب توسعه خطوط راه‌آهن، از اعتبارات کلان توسعه خطوط ریلی با هدفگذاری قطارهای حومه‌ای، تأمین مالی این پروژه بزرگ ملی انجام می‌شود.

وی یادآور شد: البته قبلاً هم عنوان شده است که بخشی از اعتبارات توسعه قطارهای حومه‌ای (با پیشنهاد مدیرعامل راه‌آهن) از محل صرفه‌جویی مصرف سوخت تأمین ‌شود و تلاش کرد‌ه‌ایم از ظرفیت‌های قانونی برای تأمین مالی این پروژه استفاده جدی کنیم که در این راستا بند «ق» تبصره بودجه‌ هم برای توسعه قطارهای حومه‌ای در دستور کار قرار گرفته است که البته تحقق درآمد از محل این بند هنوز به نتیجه نرسیده است.

این مقام مسئول با تأکید براینکه دولت بابت توسعه قطارهای حومه‌ای یارانه اختصاص می‌دهد، افزود: در قیمت‌‌گذاری بلیت‌های حومه‌ای یارانه اختصاص می‌یابد و اگر بخواهیم این سیستم رشد کند در گام اول حمایت‌‌های دولت را لازم دارد.

وی با بیان اینکه قطارهای حومه‌ای به دلیل دارا بودن نرخ پایین بلیت، سود آنچنانی ندارد، گفت: با این وجود در راستای آسایش مردم و تأثیر به سزای قطارهای حومه‌ای در کاهش ترافیک، کاهش آلودگی زیست محیطی، کاهش تصادفات رانندگی و افزایش ایمنی سیر، سرعت جابه‌جایی و حمل و نقل ارزان،‌ این موضوع به طور جدی از سوی دولت دنبال می‌‌شود.

علی قارداشی تأکید کرد: ‌توسعه قطار‌های حومه‌ای هیچ محدودیتی ندارد و به میزانی که تعداد مسافر بیشتری جذب قطارهای حومه‌ای شود و تقاضا افزایش یابد، می‌توان به همین میزان تعداد قطارها را افزایش داد‌.

وی با بیان ‌‌تأمین ناوگان قطارهای حومه‌ای از طریق بخش خصوصی انجام می‌شود، افزود: را‌ه‌آهن جمهوری اسلامی ایران تلاش می‌کند همکاری مناسبی برای ارائه تسهیلات و تهیه ناوگان قطار حومه‌ای داشته باشد.

مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت بر تأسیسات زیربنایی راه‌آهن یادآور شد: در بحث ایجاد شرکت قطارهای حومه‌ای این هدف دنبال می‌شود که مدیریت قطارهای حومه‌ای به دقت انجام شود.

وی با تأکید بر اینکه توسعه قطار‌های حومه‌ای ‌نیازمند ارتباط همه ارگان‌های متولی است‌، ادامه داد: به هر حال در این حوزه فقط موضوع حمل و نقل مطرح نیست‌، آلودگی ابرشهری مثل تهران به دیگر کلانشهرهای کشور و حتی شهرهای کوچک‌تر هم کشیده شده است و اگر بخواهیم واقعاً در شهرهای بزرگ زندگی کنیم، ناگزیر از رشد سیستم ریلی کشور هستیم.

علی قارداشی گفت: نمی‌توان مردم را در درواز‌ه‌های ورودی شهر رها کرد و برای ادامه سفر تا مرکز شهر سیستمی نداشت؛ باید از طریق قطار حومه مردم تا مرکز شهر جابه‌جا شوند و آنجا از طریق سیستم‌های حمل‌ و نقل عمومی نظیر مترو که به سیستم قطارهای حومه‌ای متصل است، مسافران در نقاط مختلف شهر توزیع شوند؛ این در حالی است که اگر مسافران قطار در دروازه‌ شهرها پیاده شوند، حق انتخاب از آنها گرفته می‌شود.

وی اظهار داشت: وقتی در مرکز شهر هم سیستم‌های متفاوت مدل‌های حمل‌ و نقلی موجود باشد، مسافر این قدرت انتخاب را دارد که از چه مدل حمل و نقل برای رسیدن به مقصد استفاده کند و در این عرصه استفاده از حمل و نقل شخصی کمرنگ‌ و توزیع مناسب سفر انجام می‌شود.

مدیرکل دفتر مهندسی و نظارت بر تأسیسات زیربنایی راه‌آهن با تأکید براینکه حمل و نقل حومه‌ای با حمل و نقل درون‌شهری و مترو باید یکپارچه شود، اظهار داشت: حتی می‌توان قطارهای حومه را با سیستم‌های اتوبوس‌های تندرو ترکیب کرد.

ترانزیت سوخت در مرز ‌اینچه‌برون از دو هفته آینده
از سوی دیگر، معاون وزیر راه و شهرسازی از آغاز ترانزیت سوخت در مرز ریلی اینچه‌برون از دو هفته آینده خبر داد و گفت: در این باره تعرفه مشترک ترانزیت ریلی بین ایران، قزاقستان و ترکمنستان به امضا رسید و قرار است این مرز ریلی هم فعال شود.

محسن پور سیدآقایی‌ با اشاره به رشد همکاری‌ اقتصادی ایران و ترکمنستان از دو سال گذشته بیان کرد:‌ بر اساس آمار سال گذشته میزان حجم مبادلات کالا در مرز ریلی سرخس به بیش از دو برابر یعنی 3/1میلیون تن در سال افزایش یافت.

وی با بیان اینکه هدف‌گذاری دو دولت این است که میزان ترانزیت از مرز سرخس به 6 میلیون تن در سال افزایش پیدا کند، گفت: بر اساس برنامه زمان‌بندی ترانزیتی بین دو دولت در نظر داریم رقم ترانزیت تا پایان امسال به 3 میلیون تن برسد و این عدد تا سه سال آینده به 6 میلیون تن در سال افزایش یابد.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران درباره فعال کردن مرز اینچه‌برون اظهار داشت: در این باره تعرفه مشترک ترانزیت ریلی بین ایران- قزاقستان- ترکمنستان به امضا رسید که قرار است این مرز ریلی هم فعال و از دو هفته آینده کار ترانزیت سوخت آغاز شود؛ همچنین با قزاقستان هم در حال پیگیری هستیم تا بارهای این کشور از مسیر اینچه برون ترانزیت شود.

وی ادامه داد: البته مشکل اتصال خطوط ریلی عریض ایران و ترکمنستان هنوز برطرف نشده است، در حالی که در ابتدای افتتاح طرح توافق شد که به طور موقت خط نرمال بین دو کشور متصل و سپس خطوط عریض ریلی هم بین دو کشور متصل شود.

نامبرده گفت: نیاز است تا در این زمینه راه‌آهن ترکمنستان همکاری ویژه‌ای با ما داشته باشد و حتی طرح فنی در این راستا هم توسط مشاور اتریشی فراهم شده است تا خطوط عریض نرمال به یکدیگر متصل شوند؛ طبق مطالعات انجام شده از سوی مشاور اتریشی، اگر این اقدام در داخل خاک ترکمنستان صورت گیرد، بسیار بهتر خواهد بود، چراکه قوس ریل در ایران بسیار تند است.

وی درباره بدهی‌ راه‌آهن ایران به ترکمنستان گفت: پرداخت بدهی‌ها از طریق کشور ثالث به لحاظ اقتصادی زمان‌بر و هزینه‌بر است‌، با وجود همه این مسائل هفته گذشته بخشی از این بدهی را با همین روش به راه آهن ترکمنستان پرداخت کردیم، البته راه‌آهن تاجیکستان هم پیشنهادی برای تهاتر بدهی ایران به ترکمنستان داد، به این صورت که راه‌آهن تاجیکستان به عنوان خریدار واگن از ایران در عوض پرداخت پول واگن‌ها بدهی ایران را با راه‌آهن ترکمنستان تسویه کند.

پورسیدآقایی افزود: چنانچه این مسأله مورد توافق سه کشور واقع شود، بدهی ایران به راه‌آهن ترکمنستان یک‌جا پرداخت می‌شود که البته این رقم قابل توجهی هم نیست.

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.