بنادر برتر کانتینری جهان در سال ۲۰۱۳
تین نیوز | امروزه روند كانتینری شدن بنادر در جهان به دلیل مزایای بیشمار حمل و نقل كانتینری سیر سعودی به خود گرفته و كشتیهای كانتینری نیز همچنان بزرگ و بزرگ تر میشوند به نحوی كه در حال حاضر شاهد تردد كشتیهای مگا كریر با ظرفیت 18000 TEU هستیم. در این راستا بنادر به ناچار زیرساختها؛ امكانات و تسهیلات خود را متناسب با نیازهای موجود به روز كرده و سیاستهای خود را بازنگری و تبیین میکنند.
در این میان قطعا بیانیه ماموریت كه به عنوان چراغ راه بنادر تعیین مسیر میکند از نقش و جایگاه ارزنده ای برخوردار است. در مبحث مدیریت استراتژیك؛ بیانیه ماموریت بیانگر چشماندازهای بلندمدت سازمان در قالب آنچه كه میخواهد باشد و كسانی كه میخواهد به آنها خدماتی را ارایه کند، است.
براساس آمار ارائهشده از سوی سازمان كنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (UNCTAD) درسال 2013 به میزان 650 میلیون TEU كانتینر در بنادر جهان تخلیه و بارگیری شد. به عبارت دیگر، در هر ساعت در حدود 74000 TEU كانتینر در بنادر جهان در حال عملیات تخلیه وبارگیری است.
دراین راستا، براساس گزارش سال 2010 مجله كارگو سیستم 20 بندر برتر كانتینری جهان براساس میزان عملیات كانتینری مشخص شد كه به میزان 295 میلیون TEU کانتینر عملیات داشتهاند كه نشانگر این نكته است كه 46درصد كانتینرهای جهان صرفا در 20 بندر معتبر تخلیه و بارگیری میشوند.
در دنیای رقابتی امروز كه به Cut throat competition (رقابت خفهكننده) مشهور است بنادر از لحاظ مدیریتی جهت دستیابی به رشد بیشتر 4 پارامتر را به دقت برای خود تدوین کردهاند:
1- ماموریت (Mission)
2- دیدگاه (Vision)
3- اهداف (Goal)
4- استراتژی (Strategy)
دراین مقاله بیانیه مأموریت 20 بندر برتر كانتینری جهان در قالب جدول ذیل به رشته تحریر درآمده كه تجزیه و تحلیل آنها میتواند نكات قابل تاملی را تبیین کند:
چین ۲۶ درصد, آمریکا ۷ درصد, سنگاپور ۵ درصد, هنگ کنگ ۴ درصد, کره جنوبی ۴ درصد, مالزی آلمان ژاپن و امارات ۳ درصد عملیات کانتینری جهان را انجام میدهند ایران با سهم نیم درصدی در جایگاه ۳۵ جهان قرارداد.