تابلوهای مترو برای راهنمایی توریست ها است یا خنداندن آنها؟!
تابلوهای مترو به خط فینگلیش یکی از عجایب شهر تهران است. تابلوهایی که به ظاهر برای افراد غیر ایرانی نوشته شده اند اما معلوم نیست این مسافران سرگشته چقدر از این تابلوها سر در می آورند.
تابلوهای مترو به خط فینگلیش یکی از عجایب شهر تهران است. تابلوهایی که به ظاهر برای افراد غیر ایرانی نوشته شده اند اما معلوم نیست این مسافران سرگشته چقدر از این تابلوها سر در می آورند.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، هر شهروندی که یک روز سوار بر قطار شهری تهران شده باشد، تابلوهای رنگارنگ آن را که به برای هر خط مترو به یک رنگ طراحی می شود، دیده است، تابلوهایی که مسافران مترو در ایستگاه با صدایی که از بلندگو پخش می شود نام ایستگاه را البته فقط به زبان فارسی می شنوند.
تابلوهای ایستگاه های مترو تهران به خط فارسی و انگلیسی نوشته شده اند. قطعا خط انگلیسی تابلوهای مترو برای مسافران ایرانی طراحی نشده است زیرا مسافران ایرانی نام ایستگاه را به خط فارسی می خوانند، بنابراین مخاطب این نوشته های به ظاهر انگلیسی احتمالا شهروندان خارجی و آشنا به زبان انگلیسی است تا بتوانند با خواندن آن راه و مسیر خود را پیدا کنند. اما نوشته های به ظاهر انگلیسی تابلوهای ایستگاه های مترو چندان هم برای مخاطبان غیر ایرانی قابل خواندن نیست زیرا این نوشته ها نه به خط انگلیسی بلکه به خط فینگلیش نوشته شده اند. نوشته هایی که برای مخاطب انگلیسی زبان یا آشنا به زبان انگلیسی گنگ و نامفهوم است.
اگرچه نام خاص معابر و ایستگاه های مترو مثل همه جای دنیا به همان شکلی که نامگذاری شده به انگلیسی برگردانده می شود اما به نظر نمی رسد در عرف و استاندارد نامگذاری تابلوهای شهری کلماتی مانند میدان، بوستان، دانشگاه یا ورزشگاه اسم خاص باشد بنابراین این کلمات را به زبان بومی و خط انگلیسی بر نمی گردانند بلکه معادل انگلیسی آن را استفاده می کنند.
«میدان» به زبان انگلیسی Square است یا بوستان در همه جای دنیا به زبان انگلیسی Park نوشته می شود. ورزشگاه به زبان انگلیسی Stadium یا دانشگاه به زبان انگلیسی University است و نوشته هایی مانند meydan-e یا varzeshga-e یا Bostan-e برای مسافران خارجی انگلیسی زبان و آشنا به زبان انگلیسی هیچ معنا و مفهومی ندارد. مگر این طور قلمداد یا توجیه کنند که کل کلمه «میدان انقلاب» یک اسم خاص است.
ترجمه نام ایستگاه های مترو به زبان فارسی و خط انگلیسی معلوم نیست برای چه مخاطبی طراحی شده است
اگر نگاهی به تابلوهای متروی تهران بیندازیم در بسیاری از ایستگاه های آن چنین اشتباه فاحشی را می بینیم. ایستگاه های مختلفی مانند میدان حضرت ولی عصر که به خط فینگلیش به صورت meydan-e hazrat-e vali-e Asr یا ورزشگاه آزادی که به خط فینگلیس به صورت Varzeshga-e Azadi یا ایستگاه برج میلاد که به صورت borg-e Milad-e Tehran یا ایستگاه دانشگاه تربیت مدرس که به صورت Daneshga-e Tarbiatmodarres نوشته شده یا بوستان لاله که به صورت Bostan-e Laleh در تابلوی ایستگاه مترو نگارش شده است.
چنین اشتباه فاحشی معلوم نیست زاییده ذهن کدام کارشناس شهری است و کدام مخاطب را مد نظر قرار داده است. آیا مخاطب آن ایرانیانی هستند که خط فارسی نمی دانند و نام ایستگاه را در شهر تهران به خط انگلیسی می خوانند یا مخاطبان خارجی هستند که به خوبی زبان فارسی را بلد هستند اما خط فارسی را نمی دانند و به همین علت تابلوهای شهری را به زبان فارسی اما خط انگلیسی یا همان فینگلیش می خوانند تا راه را گم نکنند.
ترجمه نام ایستگاه های مترو باید بر اساس استاندارد جهانی باشد
«پژمان کامفر»کارشناس عمران و شهرسازی به پژوهشگر ایرنا گفت: در خصوص نامگذاری ایستگاه های مترو، به طور قطع در جهان اصول و استانداردهایی وجود دارد و قاعدتاً هر مسافر چه شهروند آن کشور باشد و چه توریست خارجی با خواندن نام ایستگاه به زبان اصلی آن کشور یا انگلیسی در تابلوهای نصب شده و دنبال کردن رنگ مخصوص به آن خط، تلاش می کند مسیر حرکت خود را به مقصد مورد نظر پیدا و دنبال کند. بدیهی است نحوه نامگذاری و ترجمه نام یک ایستگاه از زبان محلی آن کشور به زبان بین المللی (انگلیسی) برای راهنمایی مسافران و افراد خارجی اهمیت ویژه ای دارد و رعایت اصول استاندارد و عرف بین المللی در این زمینه نیابد مورد غفلت قرار گیرد.
وی افزود: متاسفانه از ابتدای راه اندازی متروی تهران و سال به سال گسترش شبکه آن و افتتاح ایستگاه های جدید، با کمال تعجب شاهد نامگذاری غیرحرفه ای و ناشیانه نام ایستگاه ها توسط مسئولان مربوطه در مترو و شهرداری تهران بوده ایم چه بسا این مسئولان اگر نیم نگاهی به نامگذاری انجام شده در متروی سایر شهرهای جهان داشتند چنین اشتباه آشکاری را مرتکب نمی شدند.
کامفر ادامه داد: اکنون شاهد این هستیم که اسامی مندرج در برخی تابلوهای ایستگاه های مترو عبارت میدان یا دانشگاه کنار اسم مکان مربوطه، دقیقاً به زبان فارسی و با استفاده از حروف انگلیسی متناظر (به اصطلاح عامیانه: فینگلیش) ترجمه شده برای مثال در ایستگاه میدان حضرت ولی عصر (ع) به جای عبارت square عبارت عجیب و نامفهوم Meydan-e درج شده است.
اگر از منظر یک توریست خارجی به این موضوع نگاه کنیم و عکس العمل و چهره وی را پس از خواندن نام ایستگاه به طور مثال دانشگاه امام علی (ع) که به صورت Daneshgah-e Emam Ali نوشته شده تصور کنیم موضوع را بهتر درک می کنیم. در حالی که در کشورهای دیگر برای نام ایستگاهی که نام یک دانشگاه را دارد از کلمه Univercity استفاده می شود. البته در برخی کشورها که به زبان بومی خودشان تعصب دارند مانند آلمان نام ایستگاه ها را به زبان دیگری غیر از زبان خودشان نمی نویسند اما شهر توریستی مثل دوبی مثال خوبی است. نگاهی به نقشه مترو دوبی نشان می دهد که برای مثال اسم ایستگاهی به نام میدان بنی یاس در خط سبز مترو به صورت Bani yas square ترجمه شده است.
الگوی ترجمه نامگذاری تابلوهای مترو با تابلوهای بزرگراه ها باید یکسان باشد
دکتر شهاب الدین کرمانشاهی استاد حمل و نقل شهری در این مورد درباره اینکه آیا نوشتن نام ایستگاه های مترو به خط فینگلیش اقدامی کارشناسی و استاندارد هست یا نه گفت: موضوع جالبی را مطرح کردید واقعیت این است که من تاکنون به این دقت به این موضوع نگاه نکرده ام و به نظرم موضوع جالبی است.
شاید با این استدلال که «میدان انقلاب» در کل اسم خاص است بتوان این نوع نگارش تابلوها را توجیه کرد اما برای تابلوهای بزرگراهی هم باید همین استاندارد رعایت شودوی افزود: اگر نظر و سلیقه من را بخواهید به نظرم اگر نام ایستگاه مثلا میدان انقلاب برای مخاطب غیر ایرانی Enghelab square نوشته شود یا مثلا نام ایستگاه بوستان لاله Laleh Park نوشته شود درست تر است و اگر من در این زمینه تصمیم گیرنده بودم نام ایستگاه های مترو را به این شکل انتخاب می کردم تا برای مخاطب غیر ایرانی کاربردی باشد.
دکتر کرمانشاهی اضافه کرد: با این حال اگر بخواهم توجیه کنم، می توانم بگویم احتمالا کسانی که نام ایستگاه های مترو را به این شکل به خط انگلیسی نوشته اند شاید این طور فکر کرده اند که میدان انقلاب در کل اسم خاص است و معنای میدان مد نظر نیست، یا بوستان لاله به صورت کلی اسم خاص است و نیازی نیست کلمه بوستان آن به انگلیسی مثلا PARK ترجمه شود.
وی گفت: با این توجیه یا استدلال ممکن است بتوان گفت که کار غلط و اشتباهی رخ نداده است هر چند به نظرم برای آشنایی بیشتر با این موضوع می توان به ترجمه این تابلوها در کشورهای دیگر غیر انگلیسی زبان از جمله کشورهای عربی مراجعه کرد یا استانداردهای آن را از متخصصان علوم ترجمه یا زبان شناسی پرسید.
این کارشناس و استاد حمل و نقل شهری افزود: در هر صورت به نظر می رسد، نوشتن نام ایستگاه های مترو به خط انگلیسی برای مخاطب غیر ایرانی است و باید برای این افراد کارایی داشته باشد و آن گونه که به طور مثال نام بزرگراه آزادگان در تابلوی شهری به صورت Azadegan Highway نوشته می شود نام ایستگاه ورزشگاه آزادی هم باید به صورت Azadi Stadium نوشته شود و این شکل نوشته معقول تر است.
مقاله گاملا مفید و کاربردی بود
شايد دليلش اين باشد كه اين اسامي اسامي خاص هستند نه اسامي عام
ظاهرا اصلا مطلب را نخونده اظعار نظر کردید!!! میدان اسم خاص نیست! حضرت اسم خاص نیست! برای بیسوادی مسئولین مترو توجیه نتراشید!!