بازدید سایت : ۶۹۳۳۳

◄ باز غافلگیرشدیم؛ مثل همیشه!

◄ باز غافلگیرشدیم؛ مثل همیشه!
|

 وبلاگ تین نیوز، کمند روستا | زمستان رو به پایان است و تا چندی دیگر آغاز سال جدید جشن گرفته خواهد شد. اما شرایط زمستان امسال به گونه‌ای بود که می‌توان از آن درس‌های زیادی آموخت تا زمستان آینده را بهتر از امسال سپری کرد.
بهمن ماه سال گذشته، وزیر راه و شهرسازی وقت، رئیس سازمان هواشناسی وقت، و جمعی دیگر از مسئولان مرتبط گرد هم آمدند و ۵۸ ایستگاه سامانه برخط هواشناسی جاده‌ای را افتتاح کردند.
در آن روز بهرام صناعی رئیس وقت سازمان هواشناسی با بیان اینکه حدود 500 گردنه مخاطره آمیز در کشور شناسایی شده است که در فصل سرد سال مشکلات و محدودیت هایی برای تردد خودروها به وجود می‌آورد و کمک رسانی به مردم را دچار مشکل می‌کند، گفته بود: برای حل این معضل سال گذشته تفاهمنامه‌ای با سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای منعقد شد که به صورت مشترک پروژه راه‌اندازی این سامانه اجرایی شود.
به گفته صناعی "سامانه برخط هواشناسی جاده‌ای در 58 ایستگاه جاده‌ای در مناطق مختلف کشور ایجاد شده است که اطلاعات به صورت لحظه‌ای به مرکز سازمان هواشناسی انتقال پیدا می‌کند و در مرکز پیش بینی، بررسی می‌شود و در نهایت اطلاعات آن به سازمان حمل و نقل جاده‌ای، پلیس راه و .... ارائه می‌شود."

علی نیکزاد وزیر وقت راه و شهرسازی نیز در این آیین با بيان اهميت پيش بينی صحيح توسط سازمان هواشناسي يادآور شده بود: هواشناسی در اقتصاد و به طور ويژه در كشاورزی و حتی فرهنگ و اجتماع به صورت‌های غير مستقيم تاثير دارد و پيش بينی‌های صحيح در توسعه كشور می‌تواند نقش بی‌بديل داشته باشد.
نيكزاد تاکید کرده بود: با استفاده از سامانه برخط هواشناسی جاده‌ای، پيش بينی انواع پارامترهای آب و هوا انجام می‌گيرد و هماهنگی بين سازمان راهداری و سازمان هواشناسی در برنامه‌ريزی ترافيك جاده‌ای فصل سرما به اين وسيله امكان پذير می‌شود.
اما درست یک سال بعد از این افتتاح و در بهمن ماه امسال شاهد رخدادی در شمال کشور بودیم که با نام "بحران برف در شمال کشور" در تاریخ ثبت شد. در زمستان و پاییز امسال همچنین در روزهای متوالی خبرهای متعددی با تیترهای نظیر:
‌- راه 40 روستای صومعه‌سرا مسدود است (ایسنا 14 بهمن)
- تلاش برای بازگشایی راه‌های روستایی سمیرم (ایسنا 15 بهمن)
- برف راه 500 روستای کرمانشاه را مسدود کرده است (ایسنا 15 بهمن)
- راه 70 روستای صومعه‌سرا محصور در برف (ایسنا 15 بهمن)
- بازگشایی راه ارتباطی 90 درصد روستاهای شهرستان سلسله لرستان (ایسنا 17 بهمن)
و.... بر خروجی‌های خبرگزار‌ی‌ها قرار ‌گرفت و هیچ نشانه‌ای از پیش بینی، آینده‌نگری و آمادگی برای رویارویی با وضعیت بحرانی جوی و ... هم در این خبرها دیده نشد. و البته این ابهام هم ایجاد شد که ‌"اطلاعات به صورت لحظه‌ای به مرکز سازمان هواشناسی انتقال پیدا می‌کند و در مرکز پیش بینی بررسی می‌شود و در نهایت اطلاعات آن به سازمان حمل و نقل جاده‌ای، پلیس راه و .... ارائه می‌شود." دقیقا یعنی چه ؟
و همچنین این که "هواشناسی در اقتصاد و به طور ويژه در كشاورزی و حتی فرهنگ و اجتماع به صورت‌هاي غير مستقيم تاثير دارد و پيش بينی‌های صحيح در توسعه كشور مي تواند نقش بي بديل داشته باشد." فقط شعار بود؟

شاید آن چه در وهله نخست در پاسخ به این ابهامات به ذهن خطور کند این باشد که:
- دستگاه های هواشناسی که سال گذشته نصب شدند جنبه دکور دارند
- جنبه دکور ندارند اما کسی کار با آنها را بلد نیست
- جنبه دکور ندارند و از آنها استفاده می‌شود اما اطلاعات آنها ارزیابی نمی‌شود
- این اطلاعات مورد پردازش و ارزیابی قرار می‌گیرند، اما به نتایج به دست آمده از آنها توجهی نمی‌شود و تمهیداتی متناسب با پیش بینی‌های صورت گرفته اندیشیده نمی‌شود

این که کدامیک از حدس‌های بالا درست است را باید از مسئولان امر پرسید اما نکته مهم آن است که نصب این دستگاه‌ها شرایط مقابله با شرایط بحران جوی را تغییر نداد، امسال هم مدیریت بحران نداشتیم و در این زمینه غافلگیر شدیم. همچون پارسال، همچون سال‌های قبل، مثل همیشه!

ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.