بازدید سایت : ۸۴۵۰۳

تلفات زلزله احتمالی تهران اعلام شد

بزرگترین زلزله‌ای که در جهان داشته‌ایم زلزله 9.1 ریشتری اقیانوس آرام بوده که بیشترین تلفات آن بوسیله سونامی رقم خورده، بطوریکه ۲۲۰ هزار نفر در این زلزله جان خود را از دست داده اند ولی زلزله‌ای که برای تهران پیش بینی می‌شود با نظرات مختلفی که کارشناسان ارائه می‌کنند.

تلفات زلزله احتمالی تهران اعلام شد
تین نیوز |

 

رییس کمیته عمران شورای شهر تهران با اشاره به تبعات و خسارات زلزله احتمالی تهران، گفت: بزرگترین زلزله ای که در جهان داشته ایم زلزله 9.1 ریشتری اقیانوس آرام بوده که بیشترین تلفات آن بوسیله سونامی رقم خورده، بطوریکه ۲۲۰ هزار نفر در این زلزله جان خود را از دست داده اند ولی زلزله ای که برای تهران پیش بینی می شود با نظرات مختلفی که کارشناسان ارائه می کنند ۳۰۰ هزار نفر تا ۵۰۰ هزار نفر پیش بینی شده، این عددها روی کاغذ راحت است اما قطعا این موضوع شوخی نیست که چنین عددی در تهران داشته باشیم.

به گزارش تین نیوز به نقل از اکونیوز، نخستین نشست مشترک مسئولین و اساتید مهندسی زلزله در قالب تشکیل کارگروه افزایش تاب آوری سازه ها در برابر زلزله در تهران با حضور مهدی چمران رییس شورای شهر تهران، سید محمد آقامیری عضو شورا، علیرضا زاکانی شهردار تهران و معاونان شهرداری تهران بعلاوه اساتید و صاحب نظران این حوزه در ساختمان شورای شهر تهران برگزار شد و افراد حاضر در جلسه با طرح مباحث و طرح سوال به گفتگو و تبادل نظر پرداختند.

مهدی چمران رییس شورای شهر تهران با حضور در این نشست با تاکید بر اینکه قدرت علمی ما درموضوعات عمومی بخصوص مدیریت بحران و پایش های مخاطرات قابل قبول و مطلوب است گفت: باید ما در بخش اجرایی نیز همانند موضوعات تئوری قوی باشیم تا بتوانیم آمادگی خود در برابر زلزله را بالا ببریم.

وی ادامه داد: متاسفانه ما در حوزه اجرایی بخصوص در بحث ایمن سازی عملکرد مطلوبی نداریم و اگر تهران زمین لرزه ای با قدرت 6 ریشتر به وقوع بپیوندد شاهد آسیب های فراوانی خواهیم بود گفت: آمادگی در برابر این اتفاق ها یک اصول است و باید بدانیم در قبال بروز چنین مخاطره ای چگونه باید عمل کنیم.

رییس شورای شهر تهران با انتقاد از اینکه متاسفانه ساخت و سازهای شهر از طراحی خوبی برخوردار نیست گفت: بخشی از بالا بردن ایمنی ساخت و سازها به نوع طراحی های ساختمانی برمی گردد بطور مثال ما در زلزله بم شاهد خرابی های بیشماری بودیم اما دیدیم یک مسجد با قدمت بالا آسیب چندانی ندیده و این نشان از اصولی بودن طراحی آن دارد.

وی فاکتورهای مهم دیگر برای افزایش ایمنی و استحکام ساختمانها در برابر زلزله را توجه به مکان یابی درست، بازسازی و نوسازی بافت های فرسوده و اجرای اصولی و مبتنی بر پایه های علمی برشمرد و تاکید کرد که ما در تهران با داشتن ساختمان های متنوع باید اصول اولیه ایمنی را با دقت بیشتری ببینیم و تلاش کنیم خوب بسازیم.

سید محمد آقامیری رییس کمیته عمران شورای شهر تهران هم در این جلسه  گفت: بحث تاب آوری شهر تهران در برابر زلزله بالای ۷ ریشتر را در کمیته عمران شورای شهر تهران پیگیری کردیم. این اقدام از آبان ماه سال گذشته آغاز شد و در حین این اقدام زلزله ترکیه به وقوع پیوست که دقیقا فضا را برای ما روشن کرد و آنچه را که در ذهن داشتیم، مانیتور شد.

وی افزود: برای شهر و آنچه که پیش آمد یک شوک جهانی بود. این زلزله ما را مصمم کرد که به فکر این موضوع باشیم و با دید بازتری روی این مقوله کار کنیم. بر همین اساس این کارگروه را در اسفند ماه سال گذشته تشکیل دادیم. کارگروهی که به همراه معاونین کار خود را آغاز کرده و در این فاصله از طریق تیم کارشناسی که تهیه شد و با حضور اساتید مطرح دانشگاه ها که در این جلسه در خدمت شان هستیم، جلساتی برگزار شد.

آقامیری ادامه داد: از بین همه اساتید ۴۵ نفر اعلام آمادگی کردند که امروز در خدمت ۱۲ نفر از این اساتید هستیم تا در دوره اول این کارگروه از نظرات آنها بهره مند شویم. بنا داریم خروجی این جلسات پس از ۴ تا ۵ جلسه منجر به تشکیل کارگروهی قوی شود تا بتوان فکر اساسی در این خصوص منتج به راهکاری مناسب محقق شود.

این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: در ترکیه اگر زلزله آمد استان های جنوبی آن درگیر مسائل مربوط به زلزله شدند ولی پایتخت سیاسی و اقتصادی ترکیه آنکارا و استانبول به کار خود ادامه می دادند و کشور از نظر حاکمیتی و سیاسی سر پا بود، اما تصور کنید زلزله در تهران به وقوع بپیوندد. تهرانی که پایتخت کشور است و برنامه های حاکمیتی، سیاسی و اقتصادی همه در این شهر به وقوع می پیوندد، اگر این فاجعه در تهران پیش بیاید در حقیقت این اتفاق برای کل کشور می افتد. چطور باید کشور را مدیریت کنیم؟ بر همین اساس ضرورت دارد که برای تهران یک فکر اساسی انجام شود و مدلی طراحی شود که برای کل کشور به ویژه کلانشهرها که در معرض زلزله قرار دارند، بکار گرفته شود.

وی با اشاره به تبعات و خسارات زلزله احتمالی تهران، تاکید کرد: بزرگترین زلزله ای که در جهان داشته ایم زلزله اقیانوس آرام بوده که بیشترین تلفات آن با سونامی رقم خورده، بطوریکه ۲۲۰ هزار نفر در این زلزله تلفات داشته ایم ولی زلزله ای که برای تهران پیش بینی می شود با نظرات مختلفی که کارشناسان ارائه می کنند ۳۰۰ هزار نفر و ۵۰۰ هزار نفر پیش بینی شده، این عددها روی کاغذ راحت است اما قطعا این موضوع شوخی نیست که چنین عددی در تهران داشته باشیم.

وی ادامه داد: قطعا باید این دغدغه را اساتید برای مسئولین ما ایجاد کنند که به موضوع زلزله توجه ویژه ای داشته باشیم و اینکه دوره بازگشت زلزله ها چه زمانی است، کارشناسان باید در این خصوص اظهار نظر کنند و نظرات آنها نیز باید پشتوانه علمی داشته باشد. در این کارگروه باید دغدغه های این حوزه برای مسئولین کشور در سطح ملی و نه صرفا شهرداری تهران تبیین شود. چرا که در این اتفاق کل حاکمیت سیاسی و اقتصادی در کشور درگیر می شود، لذا باید همه دست به دست هم دهیم تا در خصوص این مشکل راهکارهایی مناسب را اتخاذ کنیم.

علیرضا زاکانی  هم در حاشیه نشست بررسی راهکارهای افزایش تاب آوری شهر تهران گفت: امروز از بعد تحقق همفکری و تلاش جمعی در حوزه تاب آوری شهر تهران در برابر زلزله با جمع شدن اساتید اتفاق مبارکی افتاد. اساتیدی که از دانشگاه های مختلف و برتر کشور دعوت شدند و شورا به عنوان متصدی برگزاری این جلسه به صورت فعال، مباحث کارشناسی و فنی خوبی مطرح کردند.

وی افزود: صحبت اصلی این جلسه این بود که آیا امکان آمدن زلزله ای با مقیاس بالاتر از هفت ریشتر در تهران وجود دارد یا خیر؟ و اینکه در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در این حوزه چه اقداماتی در این حوزه می توان انجام داد. اساتید صاحبنظر صحبت های خود را مطرح کردند. زلزله قطعا در کانون گسل و پیرامون آن خطرات متفاوت و غیر قابل مقایسه ای دارد. هر روز باید آمادگی لازم ایجاد شود و در مسیر اولویت اقدامات قبل از وقوع حادثه حرکت کنیم.

شهردار تهران ادامه داد: همه موارد و سناریوها باید در نظر گرفته شود. موضوع استحکام بنا و زیرساخت های شهری باید مورد توجه قرار گیرد اما ظرف ۳۰۰۰ سال گذشته زلزله ای که کانون آن شهر تهران باشد رخ نداده، لذا آمارهایی که ذهن مردم را درگیر زلزله هایی با مقیاس بالا در شهر تهران کند خارج از ذهن است؛ اما سه گسل پیرامونی وجود دارد که بر روی سازه های بلند تاثیرگذار هستند؛ لذا باید اولویت را به سازه های بلند در شهر تهران داد.

شهردار تهران با تأکید بر اینکه باید مسیر درست نوسازی برای همه مجموعه های شهر در نظر گرفته شود، افزود: برای شهرداری تهران پیشگیری در این حوزه مقدم است. پیشگیری به این معنا که استحکام بخشی ابنیه مسکونی مردم و زیرساخت های شهری به عنوان اولویت قرار گیرد. در حقیقت کاری که انجام داده ایم توجه به بافت ناپایدار و ناایمن شهر است. لذا برای اولین بار در تاریخ کشور ۹ دستگاه، ۱۶ هزار ساختمان بلندمرتبه شهر را پایش می کنند.

به گفته زاکانی، همچنین طرحی تحت عنوان پویش «محله امن» آغاز شده که طی آن ۹۰۰ نفر آموزش های لازم را می بینند و تیم های ما به ۱۲۸ هزار پلاک که بالغ بر یک میلیون نفر را در حدود ۳۵۰ هزار خانواده می شوند، پوشش می دهند. قطعا آغاز این طرح اطلاع رسانی عمومی می شود و یکی از اهداف ما تحقق مقاوم سازی پلاک های ریزدانه است. یعنی شناسایی آنها محقق و نوسازی آنها آغاز شود.

وی ادامه داد: نکته دیگری که باید مد نظر قرار گیرد این است که کالبد شهر برای مواجهه با شرایط مخاطره آمیز همچون زلزله آماده شود و در این میان نوسازی بافت ناپایدار مورد توجه قرار گیرد. موضوعی که می تواند اهرمی برای تغییر و تحول شهر و ارائه خدمات بهتر قرار گیرد.

شهردار تهران اظهار کرد: اگر به سمتی برویم که حذف گاز در تهران صورت بگیرد خطرات ناشی از آن نیز حذف خواهد شد و با استفاده از انرژی برق به عنوان جایگزین در هنگام بروز حوادثی چون زلزله ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول خطرات را از این طریق کاهش دهیم. از سوی دیگر باید در حوزه آموزش و مواجهه با حوادث اقدامات موثری را انجام دهیم که سازمان پیشگیری و مدیریت بحران در این حوزه اقدامات گسترده ای را آغاز کرده و در مجموع مکلف هستیم دست به دست هم دهیم و ارائه خدمات مناسبی به شهروندان داشته باشیم.

به گفته شهردار تهران، شهر تهران تا کنون طی ۳۰۰۰ سال گذشته زلزله بزرگی ندیده و پیرامون تهران زلزله های بزرگ داشتیم که روی ساختمان های بلندمرتبه تاثیرگذار است. لذا در جهت ایمن سازی این ساختمان ها و زیرساخت های شهر، باید گام های موثر برداریم.

زاکانی در پاسخ به سوالی در خصوص آخرین وضعیت گودهای پر خطر شهر تهران؟ نیز گفت: گودهای پر خطر مربوط به شهرداری تهران با عزم بزرگی که شکل گرفت بخشی از آنها همچون گود برج میلاد رفع خطر شده است و گودهای باقیمانده نیز برای رفع خطر در دستور کار قرار گرفته و در حال انجام است اما گودهای مربوط به دیگران که صاحبان آنها دقت لازم را ندارند قطعا از طریق معرفی به دستگاه قضایی رفع خطر آنها دنبال خواهد شد.

شهردار تهران در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اعطای نمایندگی ویژه از سوی رئیس جمهور در موضوع آسیب های اجتماعی، گفت: بر اساس اصل ۱۲۷ قانون رئیس جمهور می تواند نماینده های ویژه ای در امور مختلف داشته باشد که این اقدام نیز بر همین اساس بوده اما هنوز این کار انجام نشده و هر گاه که این امر محقق شود در خصوص آن توضیحات لازم را ارائه می کنم اما در خصوص دو شغله بودن و دریافت حقوق باید بگویم در شهرداری تهران نیز هنوز پولی نگرفته ام، چه برسد برای این مورد.

شهردار تهران در پاسخ به سوال دیگری در خصوص موضوع بارگذاری های بزرگ در قالب جهاد مسکن و توجه به موضوع گسل ها در کمیسیون ماده ۵ گفت: کل گسل های تهران در پهنه طرح تفصیلی ثبت شده است؛ لذا خارج از قواعد آن نمی توانیم الزام یا کاری انجام دهیم. اگر شائبه ای در این خصوص وجود داشته باشد که یک گسل چه شرایطی دارد مرکز تحقیقات راه و شهرسازی باید مجوزهای لازم را بدهد.

به گفته وی، قطعا همه اقدامات مبتنی بر شرایطی خواهد بود که شهر به سمت ایمنی پیش برود. در حال حاضر نیز در موضوع «محله کن» ۵۰۰۰ پلاک که عمدتا فرسوده و کوچک مقیاس بودند و به موضوع جان مردم و آسیب به آن مرتبط بود. لذا در کمیسیون ماده ۵ برای یک معضل ارائه طریق کردیم و طرحی را در آنجا جایگزین کردیم که اقدام بسیار بزرگی محسوب می شود. قطعا مسیری که می رویم توجه به مصالح شهر و منافع مردم است. در حال حاضر محله هایی همچون اسلام آباد، نفرآباد، کن، ونک، حصارک و شمیران نو در دست مطالعه هستند. چرا که محله ای همچون شمیران نو نیاز به نوسازی عمومی دارد که باید به نفع مردم و شهر این اقدام انجام شود.

 محمد آقامیری در پایان این نشست در جمع خبرنگاران گفت: جلسه ای که تشکیل شد با حضور اساتید دانشگاه های مختلف حول موضوع تاب آوری سازه های شهر تهران در برابر زلزله بود. آنچه که در این جلسه حائز اهمیت بود این بود که نظر اکثر کارشناسان پیش بینی وقوع زلزله بالای ۶ ریشتر در تهران بود. بر همین اساس باید راهکارهای مختلفی برای وقوع این حادثه پیش بینی شود که در خلال آن مشخص شود وظایف هر یک از دستگاه ها و شهرداری تهران چیست؟

وی افزود: وظایف شهرداری تهران مشخص است، اما در این جلسات بررسی مجددی انجام می شود تا با حضور اساتید مجربی که از هفت دانشگاه برتر کشور دعوت شدند این وظایف مورد بررسی قرار گیرد. ۴۵ استاد برای این موضوع انتخاب شدند که به مرور در جلسات کارگروه افزایش تاب آوری سازه ها در برابر زلزله دعوت خواهند شد و ماحصل این جلسات تشکیل یک کارگروه با حضور اساتیدی که مایل به همکاری هستند، خواهد بود تا بتوانیم یک بسته اجرایی تهیه کنیم تا در هنگام زلزله احتمالی مشخص باشد وظیفه ما چیست؟

آقامیری تاکید کرد: امروز باید بدانیم قبل از زلزله و پس از آن چه اقداماتی باید انجام شود. تا کنون گسل ها بر اساس بازگشت دوره زلزله آنها مورد بررسی و توجه قرار می گرفتند؛ اما امروز بر اساس نصب سنسورها و از طریق ماهواره می توان بررسی آنها را انجام داد. لذا باید بر اساس اطلاعات به روز، بررسی های دقیق مجددی انجام شود تا مشخص شود در هنگام زلزله، قبل و پس از آن چه باید کرد؟

رییس کمیته عمران شورای شهر تهران با تاکید بر لزوم ارائه آموزش های صحیح به شهروندان برای هنگام وقوع زلزله گفت: در موارد مختلف در هنگام وقوع زلزله در تهران باید راهکارهای مختلفی مد نظر داشته باشیم. اینکه شهروندان بدانند در هنگام وقوع زلزله باید در خانه بمانند یا از خانه خارج شوند و چه چیزهایی در هنگام خروج از خانه همراه داشته باشند؟. همه این موارد در حال بررسی است و باید ماحصل آن به عنوان آموزش در اختیار مردم قرار داده شود. باید فرهنگ سازی وقوع زلزله از طریق صدا و سیما دنبال شود تا هر فردی راهکارهای مختلف را در ذهن خود ناشی از آموزش ها داشته باشد.

وی ادامه داد: بی تردید باید درجه آمادگی در برابر زلزله را بالا ببریم و برگزاری جلساتی همانند جلسه امروز می تواند این آمادگی را افزایش دهد. مسئولین کشور نیز در این حوزه باید پایش گسل ها از طریق تکنولوژی های روز را در دستور کار خود قرار دهند و مدیران ملی و محلی این موضوع را دنبال کنند. البته این موضوع در سطوح مختلف در حال انجام است.

وی تاکید کرد: اساتید امروز نظرشان این است که زلزله در تهران رخ خواهد داد و دوره بازگشت زلزله گسل ها مورد ارزیابی قرار گرفت و پیش بینی ها احتمال وقوع زلزله بالای هفت ریشتر در تهران را نشان می دهد. البته میزان تاثیر آنها با توجه به فاصله از تهران متفاوت است که معمولا بر روی سازه های بلندمرتبه تاثیر بیشتری دارد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس پاسخ

    تهران زلزله بالای 7 ریشتر بیاد 1 میلیون نفر کشته رو شاخشه و قطعیه هفته ها طول خواهد کشید تا امدادگران به دل بعضی مناطق تهران برسند جاهایی که کوچه هایی به اسم آشتی کنان دارند اما شهرداری می توانست با یک کار , تعداد کشته ها را به حدود همین 200 300 هزار کشته برساند که تا این لحظه نکرده شهرداری می توانست در دل مناطقی که بافت فرسوده و کوچه های بسیار باریک دارد هر 1 کیلومتر به 1 کیلومتر , چندین خانه را تملک و تخریب کند یک فضای باز به اسم پلازا بسازد که در دوران نرمال , فضای آرامبخشی برای خانواده ها باشد و در شرایط بحرانی یک جا باشد که مردم بتوانند به آن سمت فرار کنند و زیر آوار و دست و پا نمانند درواقع ترس و زیر پاماندن خیلی ها را در این مناطق خواهد کشت قدم دوم شهرداری می توانست این باشد که در این محلات , جهت فرار نصب کند به سمت همان پلازاها چون این مناطق عموما معماری دورهمی شهرسازی دارند و خیلی از مردم در کوچه هایی گیر خواهند کرد که راه فرار ندارد و البته کنار این پلازاها , سوله های بحران می ساختند و هر 5 کیلومتر به 5 کیلومتر یک فضا برای نشستن حداقل یک هلیکوپتر , این اقدامات می توانست فوق العاده موثر باشد اما شهرداری ها غفلت می کنند پس منتظر حداقل 1 میلیون نفر کشته باشید .