بازدید سایت : ۵۱۸۸۲

چند سناریو برای حادثه خونبار کاخ دادگستری / (+ قاضی مقیسه و رازینی که بودند؟)

ترور آقایان رازینی و مقیسه قضات دیوان عالی کشور خبر نگران کننده ای بود که برای درک واقعیت آن باید منتظر اطلاعات دقیق تری از جزئیات اقدام و انگیزه های احتمالی قاتل بود؛ هرچند قاتل خودکشی کرده است.

چند سناریو برای حادثه خونبار کاخ دادگستری / (+ قاضی مقیسه و رازینی که بودند؟)
تین نیوز |

ترور آقایان رازینی و مقیسه قضات دیوان عالی کشور خبر نگران کننده ای بود که برای درک واقعیت آن باید منتظر اطلاعات دقیق تری از جزئیات اقدام و انگیزه های احتمالی قاتل بود؛ هرچند قاتل خودکشی کرده است.

به گزارش تین نیوز، روزنامه هم میهن نوشت: گرچه اطلاع رسانی های رسمی به نحوی است که گویی به طور ضمنی می خواهند اعلام کنند که این ترور مرتبط با محافل یا گروه های خاص تروریستی است؛ ولی صراحت کافی هم دراین باره وجود ندارد و با توجه به شاغل بودن فرد ضارب در محل، هیچ حالتی را نمی توان نادیده گرفت. با وجود این، حالت های گوناگونی قابل تصور است که نباید از گمانه زنی های متعارف حذف شوند؛ هرچند در نهایت مستندات قطعی است که می تواند حقیقت را روشن کند.

سناریوی اول: مجاهدین خلق

اولین سناریوی محتمل این است که این اقدام در ارتباط با گروه های برانداز باشد. یک گروه سازمان رجوی است که اخیراً سعی کرده دوباره خود را در سطح بالایی مطرح کند. نشست آنان در فرانسه به همین منظور بود. البته، احتمال اندکی وجود دارد که آنان مسئولیت چنین کاری را بپذیرند.

ولی اگر این ترور در ارتباط با آنان باشد، احتمال زیادی وجود دارد که سرنخ هایی به دست آید و اعلام شود. در هر صورت، نشانه ای از آغاز دوباره فعالیت مسلحانه آنان خواهد بود. با توجه به شرایط عمومی جهان بعید است که چنین قصدی داشته باشند؛ حتی اگر توانش را هم داشته باشند.

سناریوی دوم: سلطنت طلبان

احتمال دوم ترور از سوی سلطنت طلبان است. آنان در واقع نوعی حمایت عمومی از اشخاص منفرد یا جمع های محدود می کنند تا اقداماتی را برای تقویت روحیه عمومی طرفداران خود انجام دهند و هیچ سازمان رسمی هم وجود ندارد که عهده دار اقدامات انجام شده باشد؛ لذا اگر هم کار آنان نباشد حتماً سعی می کنند که آن را به حساب خود بگذارند و از این طریق نوعی امیدواری در بدنه حامیان خود به وجود آورند. به ویژه آنکه از فشارهای مستقیم خارجی و درگیری نیز ناامید شده اند.

سناریوی سوم: اسرائیل

احتمال سوم که آن هم مهم است، اسرائیلی بودن این اقدام است که با توجه به سابقه قضایی این دو روحانی، ترور آنان را به امور دیگری جز ارتباط با منافع مستقیم خود ربط داده و در پی بهره برداری سیاسی باشند. گرچه این اقدام با اهداف مستقیم اسرائیل تطابق ندارد؛ ولی همچنان می تواند یک احتمال مهم تلقی شود.

ضمن اینکه ترکیب این سه احتمال نیز منتفی نیست. ولی در نهایت هر سه یک هدف مشترک را دنبال می کنند. احتمال دیگر این است که ماجرا در قالب قتل و نه ترور باشد. این اتفاق را سه ماه پیش در جریان ترور امام جمعه کازرون شاهد بودیم. اگر چنین باشد، این رویداد اگر چه تبعات سیاسی دارد؛ ولی واقعیت آن اجتماعی خواهد بود.

البته برخلاف مورد کازرون که دسترسی به اخبار و اطلاعات ضارب به نسبت ساده بود، در اینجا محدودیت ها بیشتر خواهد بود.

در هر صورت، نیازمند اطلاعات دقیق تری درباره ضارب (سن، تاهل و خانواده، ارتباطات) و کیفیت ارتباطات او و نیز نحوه و جزئیات ترور از جمله چگونگی دسترسی به اسلحه و توانایی های فردی او در به کاربردن سلاح هستیم و بدون اطلاع از این موارد، اظهارنظر قطعی ممکن نیست.

قاضی رازینی که بود؟

قاضی رازینی

روزنامه سازندگی در شماره امروز خود نوشت: علی رازینی یکی از مقام ‎های قضایی پرسابقه بود. او پس از انقلاب ۱۳۵۷ با حکم علی قدوسی، مدیر مدرسه حقانی شد و پس از آن در سال ۱۳۵۹ به قوه قضائیه رفت. علی رازینی که در سال ۱۳۶۰ قاضی دادگاه انقلاب تهران بود پس از ورود سازمان مجاهدین خلق به «فاز مسلحانه» مامور برخورد با مجاهدین در استان خراسان شد. او در سال ۱۳۶۰ به ریاست دادگاه استان خراسان رسید.

در سال ۱۳۶۳ علی رازینی در دادستانی تهران جایگزین اسدالله لاجوردی شد. او سپس رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح شد. در سال ۱۳۶۶ آیت الله خمینی او را به عنوان حاکم شرع دادگاه ویژه روحانیت و در سال ۱۳۶۷ هم به عنوان رئیس دادگاه های ویژه رسیدگی به تخلفات جنگ منصوب کرد. علی رازینی در دوره دوم ریاست محمد یزدی بر قوه قضائیه، دادستان تهران و در دوره دوم ریاست محمود هاشمی شاهرودی، رئیس دیوان عدالت اداری بود. او بعدتر معاون حقوقی و توسعه قضایی قوه قضائیه شده بود.

علی رازینی در دی سال ۱۳۷۷ و زمانی که دادستان تهران بود مورد سوءقصد قرار گرفت و از آن جان به در برد. مسئول آن ترور «گروه مهدویت» معرفی شد، گروهی که به نوشته روزنامه جام جم ۲۶ عضو داشت و دور فردی به نام محمد حسینی میلانی جمع شده بودند. میلانی یک روحانی بود که در منطقه جنوب تهران (دولت آباد) فعالیت می کرد و و ادعای ارتباط با «امام زمان» داشت و خودش را «سید خراسانی» معرفی می کرد.

او زمانی که کاندیدای مجلس خبرگان در سال ۱۴۰۲ بود در مصاحبه ای گفته بود که « به نحوه بررسی صلاحیت ها توسط شورای نگهبان ایراد وارد است و انتقاد کرده بود که چطور شورای نگهبان صلاحیت فردی که استاندار، فرماندار یا قاضی بوده را احراز نمی کند؟» همچنین رازینی معتقد بود که «منعی برای حضور بانوان در مجلس خبرگان وجود ندارد».

قاضی مقیسه که بود؟

قاضی مقیسه

محمد مقیسه، قاضی بلندپایه دادگاه های انقلاب اسلامی بود که سال ها ریاست دادگاه انقلاب را نیز بر عهده داشت و در بسیاری از پرونده های جنجالی از رخداد های سال ۱۳۸۸ تا پاییز ۱۴۰۱ کار قضاوت و صدور حکم را انجام داده بود. او بعد ها از ریاست دادگاه انقلاب تهران به دیوان عالی کشور رفت. این تغییر در سال ۱۳۹۹ عملاً نوعی ارتقا جایگاه در سیستم قضایی محسوب می شد.

او متولد ۱۳۳۵ و رئیس شعبه و دادرس دیوان عالی کشور بود که مسئولیت محاکمه بسیاری از زندانیان سیاسی و امنیتی را از سال ۱۳۸۸ تا رخداد های پاییز ۱۴۰۱ بر عهده داشت. علاوه بر این او در دهه ۶۰ نیز دادیار بود و در سال ۱۳۶۴ به عنوان ناظر زندان قزل حصار منصوب شد. مقیسه که سابقه حضور در مناطق عملیاتی طی جنگ ایران و عراق را دارد ۳۳ سال در دادگاه انقلاب حضور داشته و یکی از قضات با سابقه این دادگاه به حساب می آید.

پرونده رهبران بهایی، اعضای جبهه ملی، رخداد های بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ ازجمله پرونده ابوالفضل قدیانی، مصطفی تاج زاده و بهاره هدایت از پرونده هایی هستند که مقیسه مسئول رسیدگی به آن بوده است.

اتحادیه اروپا در بیانیه ای مدعی شده بود که محمد مقیسه به عنوان رئیس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران از مسئولان رسیدگی به پرونده های معترضان به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸ بوده و به دلیل نحوه قضاوت مورد تحریم این اتحادیه قرار گرفته است. وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا نیز اندکی بعد در بیانیه ای مدعی شد که محمد مقیسه به عنوان قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران در صدور احکام مسئول است و با این ادعا ها این قاضی را تحت تحریم قرار دادند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.