بازدید سایت : ۴۳۷۸۴

راه آهن وعده قاسمی را روی زمین گذاشت؛ آقایان با ذوق زدگی، تحلیل های اشتباه از ترانزیت داشتند

مدیرعامل اسبق شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: بارها اعلام کرده ام که امیدی به اینکه ایران چهار راه منطقه تبدیل شود و تمام کشورها و صاحبان بار بخواهند از مسیر ایران عبور کنند، نیست چراکه مسائل و مشکلات بسیار زیادی در حوزه ترانزیت کشورمان وجود دارد.

راه آهن وعده قاسمی را روی زمین گذاشت؛ آقایان با ذوق زدگی، تحلیل های اشتباه از ترانزیت داشتند
تین نیوز |

مدیرعامل اسبق شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: بارها اعلام کرده ام که امیدی به اینکه ایران چهار راه منطقه تبدیل شود و تمام کشورها و صاحبان بار بخواهند از مسیر ایران عبور کنند، نیست چراکه مسائل و مشکلات بسیار زیادی در حوزه ترانزیت کشورمان وجود دارد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایلنا، درحالی که مسئولان چندین دستگاه عریض و طویل دولت سیزدهم ادعای فتح قله ترانزیت 20 میلیون تنی را داشتند اما آمارها نشان می دهند نه تنها رویای ترانزیت 20 میلیون تنی بلکه ترانزیت سال 1401 از آمار سال 1400 هم عقب ماند و نتواست از آن عبور کند.

به طوریکه طبق گزارش های رسمی؛ در حالی مجموع ترانزیت سال 1400 به 11.26 میلیون تن رسیده بود اما ترانزیت 1401 حدود 10.78 میلیون تن بوده است و علی رغم وعده های پی درپی مرحوم رستم قاسمی، وزیر وقت راه و شهرسازی، این خواسته او بر روی زمین ماند و محقق نشد.  

متمهم ردیف اول بر زمین ماندن وعده مرحوم قاسمی و عقب ماندگی ترانزیت با وجود فرصت محاصره روسیه و تبلیغات گسترده دولت برای همکاری روس ها با ایران برای عبور کالا از مسیر ایران، راه آهن بود. علی رغم اظهارات مدیرعامل شرکت راه آهن از موفقیت ها و دستاوردهای ترانزیتی اما نه تنها نتوانست امار ترانزیت ریلی را بالا ببرد بلکه باعث شد تا شاخص کل ترانزیت هم ریزش کند. به طوریکه آمارها نشان می دهند ترانزیت جاده ای در سال 1400 و 1401 هم 9.35 میلیون تن بوده و درجا زده اما ترانزیت ریلی از 1.91 میلیون تن سال 1400، در سال 1401 به 1.43 میلیون تن کاهش پیدا کرد.  

این عقب ماندگی در حالی است که «میعاد صالحی» مدیرعامل شرکت جمهوری اسلامی ایران در خرداد سال 1401 اعلام کرد« به دنبال آن هستیم که رکورد یک میلیون و ۹۱۳ هزار تن ترانزیت ریلی  سال گذشته را به پنج میلیون تن بار در کوتاه مدت برسانیم.» وی در آذر ماه سال 1401 هم در تشریح اهداف سفر به کشور روسیه گفته بود که « سال گذشته رکورد تاریخ راه آهن را با یک میلیون و ۹۱۳ هزار تن در حوزه ترانزیت داشته باشیم و در سفر روسیه در رابطه با مسیری که ۳۰ هزار تن کالا در آن جا به جا شده بود، قراردادی به امضا رسید که می تواند به چند میلیون تن ادامه پیدا کند. »

صالحی نه تنها نتواست به وعده ترانزیت ریلی 5 میلیون تنی نزدیک شود بلکه رکورد ترانزیت ریلی سال 1400 را هم از دست داد.

«محسن پورسیدآقایی» مدیرعامل اسبق شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران درباره اینکه چرا با وجود فرصت های منطقه ای، وعده های مسئولان درباره ترانزیت به ویژه وعده افزایش ترانزیت ریلی محقق نشد، اظهار داشت: همان زمان که این اعداد از میزان ترانزیت اعلام می شد و شرکت راه آهن اعلام کرد که  5 میلیون تن بار ترانزیت در سال 1401 محقق می شود و زمانی که مدیر عامل راه آهن با ورود اولین قطار چین مدعی شد در هفته های آینده به طور پی درپی قطارهای بعدی می آید، اطمینان داشتیم که این اعداد و ادعاها محقق نمی شوند.

وی با تاکید بر اینکه در واقع اعداد و ارقامی که اعلام کردند ناشی از عدم شناخت کامل و کافی از مسائل مرتبط با ترانزیت است، ادامه داد: واقعیت این است که  همکاران و آقایان با ترانزیت آشنا نیستند و اصلا تجربه کار در حوزه ترانزیت را نداشتند به همین دلیل با آمدن یک قطار ممکن است که ذوق زده شوند و گمان کنند که همه موضوعات حل شده در صورتی که موضوع ترانزیت درگیر مشکل و مسائل بسیار زیادی است و بارها اعلام کرده ام که امیدی به اینکه ایران چهار راه منطقه تبدیل شود و تمام کشورها و صاحبان بار بخواهند از مسیر ایران عبور کنند، نیست چراکه  مسائل و مشکلات بسیار زیادی در حوزه ترانزیت کشورمان وجود دارد.

مدیرعامل اسبق شرکت راه آهن گفت: ترانزیت نیازمند هماهنگی است و باید از نظر اقتصادی برای صاحب بار مقرون به صرفه باشد و با توجه به شرایط کشورمان باید نرخ های مسیر ایران پایین تر از سایر مسیرهای رقیب باشد. واقعیت این است که در شرایط الان کشورمان، هیچ تاجری تمایلی به عبور بار از مسیر ایران را ندارد.

پورسیدآقایی افزود: ایران در حال حاضر در تنش های سیاسی متعدد و مختلف قرار دارد بنابراین تا زمانی که برای صاحبان بار عبور از مسیر ایران مقرون به صرفه تر از بقیه مسیرها نباشد، گزینه دیگری برای حمل بار انتخاب می کنند و در شرایط قیمت و زمان نسبتا برابر، کشورها و تاجران مسیر ایران را برای عبور بار انتخاب نخواهند کرد.

وی اظهار داشت: بخش خصوصی علاقه ای ندارد درگیر مسائل سیاسی و پذیرش ریسک و تنش شود و عموما مسیری را انتخاب می کند که کمترین ریسک را داشته باشد. به همین دلیل مسیر ایران گزینه خوبی برای تاجران و بخش خصوصی نیست مگر اینکه ایران چنان تسهیلاتی را فراهم کند که از نظر اقتصادی و زمان و مقررات نسبت به سایر مسیرها بهتر باشد تا آنها ریسک عبور از ایران را بپذیرند.

پورسیدآقایی گفت: برای تسهیل ترانزیت اقدامی نکرده ایم و از سوی دیگر مسیر ایران با توجه به وضعیت ناوگان و زیرساخت ها طولانی تر و مقررات ترانزیتی در ایران دست و پاگیر است و تعداد نهادهایی که درباره ترانزیت تصمیم می گیرند بسیار زیاد است و تصمیم انواع سازمان ها بر روی ترانزیت اثر می گذارد.

وی درباره وضعیت ترانزیت در سال های پس از برجام ادامه داد: پس از برجام تا حدودی شرایط برای رشد ترانزیت بهتر شد و روند در حال بهبود بود اما نه در این حد که یک شبه ترانزیت به چند برابر برسد و اوج آمار ترانزیت در سال 1400 بود که البته ارقام کمی بیشتر از میزان ترانزیت در سال 96 است.

مدیرعامل اسبق شرکت راه آهن تاکید کرد: واقعیت این است که گوگرد ترکمنستان بر روی آمار ترانزیت ایران بسیار اثرگذار است به طوریکه هر زمان قیمت جهانی گوگرد به اندازه ای باشد که عبور محموله گوگرد از مسیر ایران بصرفد، بار قابل توجهی از سمت پالایشگاه های ترکمنستان  و یک موجی از محموله های گوگرد به سمت ایران می آید و تنها با این عامل ترانزیت ایران افزایش پیدا می کند و برای ترکمنستان هم معمولا عبور بار گوگرد از مسیر ایران اجباری است و واقعا حق انتخاب دیگری ندارد اما برای بارهایی که حق انتخاب مسیر دیگری را دارند، موضوع فرق می کند. برای مثال  میلیون تن بار از چین به تهران می آید اما تقریبا هیچ مقداری از آن ترانزیت ریلی نیست چراکه حمل و نقل دریایی و جاده ای از هر لحاظ مقرون به صرفه تر از ترانزیت ریلی است.

پورسیدآقایی گفت: این واقعیت را باید بپذیریم که تحلیل های بین المللی به درستی انجام نمی شود مانند تحلیل هایی که درباره زمستان سخت اروپا اظهار و پیش بینی شده بود. عده ای در ایران در شرایطی تحلیل هایی ارائه می دهند که اساسا خبری از دنیای واقعی ندارند و در نتیجه وعده هایی می دهند که شدنی نیست.

وی افزود: همان زمان هم که از افزایش ترانزیت به 20 میلیون تن در یک سال صحبت می کردند، مشخص بود که این وعده شدنی نیست چراکه ترانزیت موضوعی نیست که در کوتاه مدت محقق شود و کسی بتواند یک شبه مسیر عبور کالا را تغییر دهد چراکه تجار به یک مسیر عادت کردند و هیچ تاجری یک شبه مسیر را تغییر نمی دهد و وقتی با آمدن یک قطار از چین عده ای گمان کردند مشکل حل شده معلوم بود که تجربه ای در این زمینه ندارند و از قواعد ترانزیت مطلع نیستند.    

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس پاسخ

    حرف پورسیدآقایی هم نادرست است هم به شدت نابجا!! حیف که عملکرد فجیع دوران خود ایشان هیچوقت واکاوی مناسب نشده است.

  • امیرعلی پاسخ

    این حجم از بی اطلاعی یا سوء نیت در کار تنظیم کننده خبر واقعا عجیب است! مگه آقای صالحی گفته بود که سال 1402 به 5 میلیون تن ترانزیت می رسیم؟! کدام ضرب العجل را تعیین کرده بود که از آن خلف وعده شده باشد؟!

  • حامد پاسخ

    آقای پورسیدآقایی چقدر سیاه نمایی مکنی چقدر آیه یأس می خوانی، تو که لالایی بلدی چرا خوابت نمی بره ! خودت برای ترانزیت ریلی چکار کردی ؟