بازدید سایت : ۴۷۹۰۱

سالمندی دغدغه شهرهای شلوغ

امروز یکی از مهم ترین مشکلات و نگرانی های جانبازان، معلولان و خانواده های آنها، حضور نداشتن و مشارکت نکردن در فعالیت های اجتماعی به دلیل وجود انواع موانع فیزیکی و معماری در محیط های عمومی است.

 سالمندی دغدغه شهرهای شلوغ
تین نیوز |

معلولیت و ناتوانی پدیده ای است که به زندگی بشر گره خورده، به طوری که انسان ها به دلایلی مانند بیماری، حادثه یا رسیدن به دوران سالمندی آن را به طور دائم یا موقت تجربه می کنند.

به گزارش تین نیوز، امروز یکی از مهم ترین مشکلات و نگرانی های جانبازان، معلولان و خانواده های آنها، حضور نداشتن و مشارکت نکردن در فعالیت های اجتماعی به دلیل وجود انواع موانع فیزیکی و معماری در محیط های عمومی است.

تردد راحت معلولان، سالمندان، زنان باردار و زنانی که با کالسکه در سطح شهرها عبور و مرور می کنند از دغدغه های بزرگی است که شاید هنوز به شکل کامل و صد درصدی برطرف نشده باشد. به طوری که بسیاری از معلولان به ویژه آنهایی که مجبور هستند برای حرکت در شهر از ویلچر استفاده کنند، بسیار دشوار خواهد بود تا وارد شهر شوند و از معابر، وسایل حمل ونقل عمومی و امکانات دیگر استفاده کنند. بنابراین مناسب سازی فضاهای عمومی شهر تهران به دلیل تسهیل در آمد و شد افراد با ویژگی های خاص جسمی و حرکتی یکی از ضروریات در اعمال مدیریت شهری و حقوق شهروندی است.

کارشناسان معتقدند، در این زمینه شهرداری تهران به سهم خود تلاش هایی کرده و در سطح تهران و کشور، مسئولان باید دست به دست هم دهند و از سوی دیگر فرهنگ سازی نگاه جامعه به پدیده معلولیت نیز برطرف شود. در حوزه های مختلف برای بهبود وضعیت تردد معلولان در سطح شهر تمام مسئولان باید وارد عمل شوند، نگاه جامعه به پدیده معلولیت باید تغییر کند.

هرکس به سهم خود باید کمک کند؛ از وزارت مسکن و شهرسازی تا سازمان بهزیستی، کمیته امداد، سازمان های شهرداری، شورای شهر و... همه باید کمک کنند تا نگاه مردم به پدیده معلولیت اصلاح شود. در این باره عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران گفت: بهسازی معابر برای معلولان، سالمندان و جانبازان یکی از حقوق شهروندی است که مسئولان شهری و دستگاه ها موظف به اجرای آن هستند تا معلولان بتوانند مانند افراد عادی از معابر و خیابان ها و حتی وسایل حمل ونقل عمومی استفاده کنند. ابوالفضل قناعتی در گفت وگو با صمت با اشاره به مشکلاتی که معلولان، جانبازان و نابینایان در شهر تهران با آن روبه رو هستند، افزود: در چند سال گذشته نسبت به رفع مشکلات معلولان و جانبازان بی توجهی هایی شده اما شورای شهر در برنامه سال ۹۶ شهرداری تهران نسبت به این موضوع توجه بیشتری خواهد داشت.

او ادامه داد: هم اکنون در شکل هندسی شهر تهران در بیشتر مسیرها شرایطی برای سهولت تردد جانبازان، معلولان و نابینایان فراهم شده است که امیدواریم با برنامه ریزی و اقدامات گسترده شاهد برطرف شدن این مشکل باشیم. قناعتی تاکید کرد: خوشبختانه فراهم کردن شرایط برای سهولت تردد جانبازان، معلولان و نابینایان در اولویت و دستور کار مدیریت شهری، سایر نهادها و سازمان های دولتی و غیردولتی قرار گرفته است. عضو چهارمین شورای اسلامی شهر تهران در زمینه ساخت بوستان هایی که برای معلولان، جانبازان و سالمندان درنظر گرفته شده، تصریح کرد: در دو مرحله ۴۴ بوستان برای معلولان و جانبازان مناسب سازی شده اند.

این توضیح را باید بدهم که از سال ۸۴ سرانه فضای سبز در تهران برای معلولان کمتر از نیم متر بود اما درحال حاضر بعد از گذشت ۱۲ سال سرانه فضای سبز برای هر معلول حدود ۳ متر شده که این رقم قابل توجه است. او اظهار کرد: سرویس های بهداشتی، آبخوری، نیمکت ها و ست های ورزشی و بدنسازی با ویژگی آناتومی معلولان با کمک متخصصان ساخته شده که در اختیار این عزیزان قرار دارد. چنین خدماتی کافی نیست و تمام تلاش ها بر این اساس است که میزان این خدمات بیشتر شود.

قناعتی با بیان اینکه دو بوستان ویژه نابینایان، خدمت دیگری است که شهرداری در اختیار این قشر از معلولان قرار داده افزود: در منطقه ۵ و ۸ تهران بوستان هایی ساخته شده به نام بوستان جانبازان و فدک که این دو بوستان ویژه نابینایان است. نابینا نمی تواند فضای پارک را ببیند، وقتی نابینا وارد بوستان می شود در مبدأ ورودی یک هدفون به آنها خواهند داد و با جی پی اس تمام مسیری را که ما با چشم می بینیم، آنها می شنوند. کف مسیر نیز موزائیک های شیاردار است و آنها را راهنمایی می کنند به عنوان نمونه در کدام موقعیت پارک هستند، چقدر تا آلاچیق و محل استراحت مانده، خروجی و ورودی کجاست، در همین مسیر گل ها و گیاهانی با رایحه معطر کاشته شده اند. همچنین سرویس بهداشتی ویژه و آبنمایی که به شکل موزیکال قرار دارد از خدمات دیگر این بوستان است.

 

ضرورت کیفیت مناسب سازی شهر

 رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران و عضو دوره چهارم شورای شهر با اشاره به اهمیت مناسب سازی شهر برای تردد معلولان گفت: مناسب سازی در شهر برای معلولان ابعاد مختلفی دارد، از این رو نمی توانیم اقدامات کیفی شهرداری را با خط کش کمیت اندازه بگیریم. اقبال شاکری در گفت وگو با صمت با اشاره به اهمیت کیفیت مناسب سازی در شهر افزود: مناسب سازی را نباید با کمیت و عدد و رقم در اقدامات شهرداری سنجید. مناسب سازی ها یکپارچه و با استانداردهای ابلاغی و نظارت یک مرکز خاص انجام نمی شود، به همین دلیل معتقدم مناسب سازی به طور کامل انجام نشده است.

رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران و عضو دوره چهارم شورای شهر با بیان اینکه در سال های گذشته، برخی اقدامات مناسب سازی از سوی مناطق و با زیرمجموعه عمرانی انجام شده بود، تصریح کرد: مناسب سازی از سوی مناطق، از این نظر که به دنبال ردیف و بودجه برای این امر نیستیم مطلوب است اما تمرکززدایی مناسب سازی، از ابعاد چالشی آن به شمار می رود. او تاکید کرد: ستاد مناسب سازی شهرداری تهران باید برنامه ریزی جدی در این موضوع داشته باشد تا روند مناسب سازی مطلوب پیش برود. معلولان و نابینایان هم شهروند همین شهر هستند و باید مانند دیگر افراد از حقوق شهروندی برخوردار باشند و از حاشیه کاری مسئولان به متن شهری بیایند تا بتوانند مانند سایر افراد جامعه در توسعه و پیشرفت جامعه موثر باشند.

شاکری با بیان اینکه طبیعت شهر تهران در حالت شیب و غیراستاندارد شکل گرفته است، اظهار کرد: مناسب سازی فضاهای شهری باید به گونه ای باشد که حتی اگر سالی یک معلول از مکانی کم تردد عبور کند خدمات مناسب سازی برای او انجام شده باشد بنابراین باید مناسب سازی فضاهای شهری همواره به طور پیوسته ادامه دار باشد. رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران و عضو دوره چهارم شورای شهر بیان کرد: سال گذشته برای مدارس استثنایی سرویس های ویژه ازسوی شهرداری طراحی شد که به رایگان برای حمل ونقل دانش آموزان اینگونه مدارس استفاده می شود.

از نگاه کارشناسان، مناسب سازی اماکن عمومی، ویژه معلولان و جانبازان نیست بلکه نیاز توسعه جامعه است و همه دست اندرکاران اجرایی، شهرداری ها، دهیاری ها، مسئولان و مردم باید به این امر مهم توجه کنند. با توجه به آمار معلولان در کشور و روند رسیدن جمعیت رو به سالخوردگی در آینده نزدیک با جمعیت سالمند بسیار بالایی رو به رو خواهیم شد، درنتیجه نیازمند آماده سازی فضا چه در بحث مناسب سازی معابر شهری و اماکن عمومی و چه در بحث توجه به امکانات ورزشی برای معلولان و سالخوردگان خواهیم بود.

 

منبع: روزنامه گسترش صمت
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.