جاده ای که فراموش شد؛ پاره شدن سیاهرگ حیاتی شمال و جنوب شرق
جاده «دیهوک- کرمان» که بندر چابهار را به سرخس متصل می کند یکی از حادثه خیزترین محورهای ایران محسوب می شود و با وجود شرایط بسیار بد آب و هوایی در وضعیت نامناسبی به حال خود رها شده است.
جاده «دیهوک- کرمان» که بندر چابهار را به سرخس متصل می کند یکی از حادثه خیزترین محورهای ایران محسوب می شود و با وجود شرایط بسیار بد آب و هوایی در وضعیت نامناسبی به حال خود رها شده است.
از «چابهار» و «سرخس» به عنوان یکی از فرصتهای کم نظیر اقتصادی یاد می شود، «چابهار» ایران را به اقیانوس هند نام برده می شود و «سرخس» کشورمان را به کشورهای آسیای میانه متصل می کند و می تواند یک کریدور اقتصادی قابل توجه در راستای ترانزیت کالا محسوب شود که درآمد مناسبی را نیز عاید کشور کند.
اما در عمل کالاهایی که از این دو مرز وارد و خارج از کشور می شوند، فقط یک راه برای حمل و نقل دارند و آن گزینه استفاده از ترانزیت جاده ای است. بعد از مسدود شدن جاده «شهداد- نهبندان» از پنج سال قبل به دلیل سیلاب، این جاده همچنان مسدود است؛ تنها مسیر باقیمانده جاده کرمان به خراسان جنوبی و در نهایت خراسان رضوی است. این جاده از کویر لوت می گذرد و به دلیل شرایط سخت آب و هوایی یکی از خطرناک ترین راههای کشور محسوب می شود به طوریکه در طول تابستان دمای هوا در این جاده به بالای ۵۰ درجه می رسد.
این در حالیست که آب انبارهای موجود در این مسیر که هر چند کیلومتر احداث شده اند، مدتها متروکه شده و آبی در آنها وجود ندارد. در طول مسیر عملا به جز یک مجتمع بین راهی غیر استاندارد در «دیگ رستم» عملا هیچ مرکز خدمات رسانی وجود ندارد.
اما بدترین چالش در طول این مسیر جاده ای کم عرض و دو طرفه است که آسفالت آن نیز در شرایط بسیار بد قرار گرفته است.
وجود دست اندازهای و چاله های عمیق در مسیر جاده ای که از آن روزانه هزاران کامیون تردد می کند و استانهای یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان را به استان خراسان رضوی متصل می کند، خطر آفرین است.
همین امر موجب بروز تصادف های مکرر و مرگبار در این جاده شده است. به طوریکه حتی دستگاه قضایی کرمان نیز به این مشکل ورود کرده و با غیر استاندارد خواندن وضعیت این جاده خواستار رفع مشکلات موجود شده است.
جاده ای که راننده های ترازنیتی را با تعجب مواجه کرده است
محمد زاهدی یکی از راننده های کامیون های ترازیت در این جاده است که اظهار کرد: بسیاری از راننده های ترانزیت در این جاده خارجی هستند و با دیدن وضعیت جاده دیهوک به کرمان به خصوص در بخش دیهوک به راور متعجب می شوند.
وی گفت: در برخی از قسمتهای این جاده اصولا چیزی به نام آسفالت وجود ندارد و به دلیل شدت دمای هوا و آسفالت نامرغوب قیر آب شده است و چیزی از جاده باقی نمانده است.
این راننده کامیون های ترانزیت ادامه داد: دما در این جاده در بالاترین میزان خود است و هیچ امکاناتی دقیقا در همین منطقه وجود ندارد و اگر اتفاقی برای یک خودرو روی دهد هیچ کمکی دریافت نمی کند.
وی گفت: عجیب است که تا امروز با وجود تلفات سنگین جاده ای کاری برای رفع مشکلات انجام نشده است.
زاهدی افزود: سال ها وضعیت جاده همین گونه است و همیشه وعده و وعید داده می شود که مشکل به زودی رفع می شود اما اقدام موثری برای رفع مشکل انجام نمی شود.
معاون راه و شهرسازی استان کرمان بیان کرد: برای تکمیل طرح بهسازی و دو بانده کردن جاده «کرمان به دیهوک» به ۱۵ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم و در صورت تامین این مبلغ مشکل رفع می شود.
مسلم موسی زاده بیان کرد: این طرح ۶۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و باید مسئولان در سطوح ملی برای اجرای کامل طرح همکاری کنند.
وی بیان کرد: طول این جاده ۱۸۸ کیلومتر است که اجرای طرح در هفت فاز تعریف شده است که ۷۲ کیلومتر این جاده بهسازی و به بهره برداری رسیده است اما وضعیت باقیمانده این جاده اصلا مناسب نیست.
وی ادامه داد: قطعه های یک، دو، سه و چهار به طول ۵۳ کیلومتر در حال احداث و قطعه ۶ به طول ۳۳ کیلومتر نیمه تمام خاتمه یافته که هنوز عملیات اجرایی قطعه هفتم به طول ۳۰ کیلومتر آغاز نشده است.
موسی زاده بیان کرد: جاده کرمان راور- دیهوک مهمترین راه های مواصلاتی استان کرمان و بخشی از کریدور ترانزیتی شمال شرق به جنوب کشور است.
پروژه ای که هنوز به مقصد نرسیده است
وی ادامه داد: کار بهسازی این جاده سال ۸۵ شروع شده و تا کنون سه هزار و ۷۰۰ میلیون ریال در این محور اعتبار اختصاص یافته اما به اتمام نرسیده است بخشی از این اعتبار هنوز جذب نشده است.
وی گفت: در سفر رئیس جمهور به کرمان یکی از پروژه های مورد تاکید برای بهسازی و تعیین تکلیف جاده کرمان به دیهوک بوده است و شش هزار میلیارد ریال از محور اعتبارات سفر باید به این پروژه تخصیص یابد.
وی ادامه داد: سه سال زمان برای جذب این اعتبار و اجرای طرح در نظر گرفته شده اما نکته این است که هر چه این پروژه طولانی تر شود با توجه به تورم هزینه برای بهسازی نیز افزایش می یابد.
مسئولان پاسخگوی مردم باشند
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار بازار بیان کرد: یکی از مطالبات جدی مردم کرمان و راور تعیین تکلیف این جاده است.
محمدرضا پور ابراهیمی بیان کرد: تلفات زیادی که مردم این شهرها در این جاده طی سالهای گذشته داده اند، نشان می دهد که باید برای رفع نقاط حادثه خیز در کوتاه ترین زمان ممکن چاره اندیشی کرد.
وی عنوان کرد: در سفر دولت به کرمان این پروژه در لیست مصوبات قرار گرفت و مسئولان مربوطه باید تلاش کنند ضمن جذب اعتبارات مربوطه پروژه را سرعت دهند.
پور ابراهیمی افزود: نمی توان انتظار داشت که مردم مطالبه جدی خود را نادیده بگیرند در واقع مسئولان باید پاسخگو باشند که چرا بهسازی این جاده اینقدر طولانی شده است.
وی ادامه داد: بهسازی این جاده با توجه به اینکه با جان مردم سر و کار دارد باید در اولویت قرار گیرد.
انتظار می رود مسئولان استان کرمان و خراسان جنوبی برای رفع مشکلات جاده ای که در کنار ترازیتی بودن به جاده زیارتی هم شهرت یافته است چاره اندیشی جدی کنند و از انفعال خارج شوند.