بازدید سایت : ۴۳۷۸۴
از سوی شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل مطرح شد:

◄ پاسخ به منتقدان و ابهامات ساخت راه آهن رشت آستارا

طرح احداث راه آهن رشت آستارا طرحی بزرگ، راهبردی، ملی و بین المللی است که اجرای آن با اخذ مصوبات از مراجع ذیصلاح کشور از جمله سازمان برنامه و بودجه کشور آغاز شده و در اسناد متعدد رسمی از جمله پیوست شماره یک قانون بودجه سالانه بر اجرای آن تاکید شده است.

تین نیوز |

مدتی پیش خبری در تین نیوز منتشر شد که طی آن یک کارشناس حوزه اقتصاد، پدافند غیرعامل و محیط زیست به 18 مورد اختلاف نظر جدی، بین نظر کارشناسان با وعده مسئولان، در پروژه راه‌ آهن رشت آستارا اشاره کرده و گفته بود که این اختلاف نظرها موجب می شوداین پروژه راه آهن رشت آستارا در سال های اولیه بعد از کلنگ زنی، متوقف، یا ده ها سال دولت های بعدی را هم زمین گیر کند، برشمرد.

گزارش جنجالی روز را بخوانید؛

◄ بی توجهی به لکوموتیوسازان داخلی و بی برنامه گی در واردات لکوموتیو

به گزارش تین نیوز، پس از انتشار این خبر، شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل، جوابیه ای به این شبکه خبری ارسال کرد که در پی می آید:

« طرح احداث راه آهن رشت آستارا طرحی بزرگ، راهبردی، ملی و بین المللی است که اجرای آن با اخذ مصوبات از مراجع ذیصلاح کشور از جمله سازمان برنامه و بودجه کشور آغاز شده و در اسناد متعدد رسمی از جمله پیوست شماره یک قانون بودجه سالانه بر اجرای آن تاکید شده است و شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور به عنوان دستگاه اجرایی، مسئولیت تکمیل مطالعه و اجرای آن را برعهده دارد.

متن منتشره از یک سو حاوی دیدگاه ها و نظرات مطرح  شده در این گزارش و بدون ارائه مستندات است که عنوان کلی  « نظر کارشناسان » و نظر  « مسئولان » بدون ذکر منبع و نام افراد برای آن انتخاب شده است.

برخی از مطالب بیان شده مرتبط با نظام فنی و اجرایی طرح های عمرانی به خصوص در حوزه طرح های ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل است که موضوعاتی نظیر تشخیص ضرورت اجرای طرح، خارج از وظایف شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است و در تعامل بین وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه کشور مشخص می شود و ضمنا برای نحوه همکاری با دیگر کشورها، نهادهایی نظیر وزارت امور خارجه و نهاد ریاست جمهوری مسئولیت دارند.

در ادامه برخی موضوعات مطرح شده در این گزارش که در حوزه وظایف این شرکت است پاسخ داده می شود.

 در ابتدا ذکر این نکته واجب است که مسئولان دولتی مرتبط با طرح راه آهن رشت آستارا در نهادهای مختلف برای انجام وظایف محوله می کوشند و به تناسب امکانات و شرایط روز تصمیماتی برای چگونگی انجام پروژه اتخاذ می کنند و از نظرات متخصصان و کارشناسان برای بهبود تصمیمات استقبال می نمایند قطعا مسئولان کشور نیز بر اساس مصالح نظام و شرایط روز کشور تصمیماتی را اتخاذ و اجرا می کنند.

در ابتدای متن اشاره به وجود برخی پروژه های غیرموجه در فهرست طرح های عمرانی کشور شده و این معضل به بدنه پیمانکاری دولت منتسب شده و نوشته اند "برخی مسئولان به دنبال افزایش رقم قراردادهای پیمانکاری شرکت دولتی خود هستند" در این خصوص یادآور می شود:

الف- تصویب طرح های جدید عمرانی، مطابق قانون در مراجع دولتی خارج از دستگاه اجرایی از جمله شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور صورت می گیرد و دستگاه اجرایی نقشی در تعریف پروژه های جدید ندارد و ضمنا ستاد وزارت راه شهرسازی درصدد تکمیل طرح جامع حمل و نقل کشور برای اولویت بندی طرح های مصوب و تعهد شده قبلی است.

  • افزایش طرح های نیمه تمام نه تنها منفعتی برای شرکت متبوع ندارد بلکه مانع پیشبرد به موقع طرح های واجد اولویت است و سهم مدیریتی شرکت متبوع از اعتبارات عمرانی نیز وابسته به حجم طرح های باقیمانده نیست بلکه تابع بودجه سنواتی و توان مالی دولت در تخصیص اعتبار به طرح های عمرانی ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل است.

در ادامه پاسخ هر ردیف از اختلاف نظرات مطرح شده در متن منتشر شده از سوی این رسانه ارائه می شود:

 پاسخ به بند یک:

توجیه اقتصادی هر طرح، پیش بینی نسبت به هزینه ها و منافع مالی و اقتصادی طرح در سال های آتی است که تلاش می شود با استفاده از روند آماری و شواهد پژوهشی به درستی صورت گیرد و البته قابل تضمین قطعی نیست و در خصوص همکاری جمهوری آذربایجان در ردیف های پنج و دوازده این متن نیز توضیح داده می شود.

اینکه به طور کلی گفته شده مطابق نظر کارشناسان این طرح توجیه ندارد، به لحاظ مشخص نبودن منشا تفاوت محاسباتی قابل بررسی و اظهارنظر نیست. شایان ذکر است مطالعات توجیه فنی اقتصادی، زیست محیطی و پدافند غیرعامل هر طرح پس از انجام در ستاد وزارت وزارت راه و شهرسازی و طی روند رسیدگی و تایید آن، در مرجعی به نام کمیسیون ماده 23 (در برنامه های پنج ساله توسعه قبلی حسب ماده مصوب برنامه پنج ساله مربوط، نام این کمیسیون متفاوت بوده است) مطرح و در صورت تایید در کمیسیون مزبور از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور در پیوست شماره یک لایحه بودجه سالانه درج شده و اجرای آن پس از تصویب لایحه بودجه سالانه و پیوست های آن در مجلس شورای اسلامی به عنوان قانون تلقی می گردد که طرح راه آهن رشت آستارا نیز مراحل بررسی مذکور را طی نموده است.

 پاسخ به بند دو:

هزینه طرح برای کل احجام کارها طبق مبانی و فهرست مقادیر و بهای سال 1401 منتشره سازمان برنامه و بودجه کشور با احتساب هزینه های تملک اراضی، هزینه مالیات بر ارزش افزوده و بیمه سهم کارفرما و ضریب پیشنهادی پیمانکار بدون احتساب تعدیل و تورم دوره اجرا به حدود 21 همت بالغ می شود. بدیهی است هزینه اجرای طرح به تناسب سنوات اجرا (تابع شرایط فنی پروژه و تامین مالی) و تورم سال های آتی افزایش خواهد یافت. اینکه ادعا شده هزینه اجرای طرح به رقمی بیش از 70 تا 100همت برسد می بایست از سوی مدعی اثبات شود.

 پاسخ به بند سه:

مدت اجرای طرح با فرض همکاری نهادهای ذیربط و تامین مالی مناسب، چهار سال است و شواهدی که در مورد طولانی شدن مدت اجرای طرح های توسعه راه آهن کشور وجود دارد، غالبا بر اثر کمبود تامین مالی بوده است و امکان اجرای طرح های بزرگ ریلی در مدت 4 تا 6 سال موضوعی کارشناسی و تجربه شده در کشور است و می توان راه آهن بافق مشهد به طول 800 کیلومتر را مثال زد که با تامین مالی مناسب در مدت فشرده 4 ساله اجرا شده است.

 پاسخ به بند چهار:

در بیشتر محورهای ریلی کشور، نقش اصلی راه آهن پاسخگویی به تقاضای ترابری ملی (داخلی) و درکنار آن ظرفیت خالی محور پاسخگوی تقاضای احتمالی ترانزیت است. اما در راه آهن رشت آستارا تقاضای مسافر و ترابری بار داخلی کم و اغلب تقاضا مربوط به بار ترانزیتی مرتبط با روسیه و صادرات و واردات با جمهوری آذربایجان است. میزان تقاضای برآورد شده این طرح توسط مهندسان مشاور مربوط به قرار زیر است:

جدول ریلی 1

 

مطالعات مهندسان مشاور در زمینه برآورد بار ترانزیتی براساس استمرار روند ترابری سال های قبل بوده بنابراین ادعایی از سوی مسئولان کشوری برای برآورد عبور بار ترانزیتی از این مسیر بیش از مقادیر فوق مطرح نشده و وضعیت ظرفیت خطوط ریلی جمهوری آذربایجان و بقیه خطوط ریلی داخل کشور در ادامه گزارش می آید.

البته باتوجه به تحولات جنگ اوکراین و محدودیت در برخی مسیرهای ترابری بین المللی، افزایش فوق العاده در ترابری بین المللی در این کریدور پیش بینی می شود و طرف روسی مقدار تقاضای ترانزیتی عبوری از ایران در شاخه غربی کریدور شمال جنوب را با فرض احداث راه آهن رشت آستارا حدود 11.6 میلیون تن در سال 2025 و 13.7 میلیون تن در سال 2030 اعلام نموده لیکن این میزان ترافیک در محاسبات توجیهی طرح دخالت داده نشده است.

 پاسخ به بند شش:

بخش هایی از خطوط جمهوری آذربایجان بین روسیه تا آستارا برای عبور بار انبوه ترانزیتی مناسب نیست ولی جمهوری آذربایجان، ارتقای ظرفیت خطوط داخلی خود را تا سال 2030 برای امکان حمل 15 میلیون تن بار ترانزیت مطابق بیانیه باکو (شهریور 1401) پذیرفته است.

در مطالعات مهندسان مشاور، درآمد مستقیم طرح و حمل ترانزیت طبق تعرفه حمل ریلی و صرفه جویی سوخت به نرخ بین المللی برآورد شده است و نتایج بررسی مهندسان مشاور در باره توجیه مالی و اقتصادی طرح (بر مبنای تقاضای ترابری طبق روند عادی) به قرار زیر است:

جدول ریلی

اینکه درآمد پروژه در برخی رسانه ها ارقامی نظیر 5 یا ۲۰ میلیارد دلار عنوان شده است، عددی نادرست و دست بالا است که از سوی دستگاه اجرایی متبوع اعلام نشده و این ارقام به هیچ وجه مبنای تصمیم گیری برای احداث طرح نبوده است.

 پاسخ به بند هفت:

در اردیبهشت ماه موافقت نامه تامین مالی طرح بین وزرای حمل و نقل دو کشور در حضور روسای جمهور دو کشور ایران و روسیه امضا شد و تعلق وام صادراتی روسیه به طرح های عمرانی، مطابق بند یک ماده 38 اصلاحی قانون بودجه 1395 (تنفیذ شده در قانون بودجه 1402) به معنای وجود ردیف اعتباری در پیوست قانون بودجه کشور است که طرح رشت آستارا ردیف اعتباری دارد. ضمنا همراه با تامین مالی طرح، خرید ناوگان و ماشین آلات ریلی از روسیه نیز منظور شده است.

پاسخ به بند هشت:

طبق توافق دو کشور وام در مدت 10 سال توسط دولت ایران بازپرداخت می شود و بازپرداخت وام ربطی به میزان درآمد طرح ندارد. البته میزان درآمدهای طرح مطابق توضیح فوق توجیه کننده هزینه ها است و در دوره حدود هشت سال هزینه احداث را جبران می نماید.

شایان ذکر است درآمد مستقیم حمل و نقل ترانزیت محدود به تعرفه حمل بار ریلی نیست و شامل درآمدهای تخلیه و بارگیری در پایانه ها، اسکان عوامل ترانزیت، درآمدهای گمرکی، درآمدهای انبارها و درآمدهای بندری و رونق یافتن ترابری بار بین المللی در بنادرکشور نیز قرار دارد که در محاسبات مشاور این درآمدها منظور نشده است. همچنین اگر تقاضای ترابری مطابق برآوردهای ترافیک طرف روسی منظور شود، توجیه پذیری طرح به مراتب بهتر می شود.

این طرح عمدتا برای حمل و نقل بین المللی احداث می شود لذا باید به منافع ترابری بین المللی آن توجه نمود. اصولا ترانزیت و حمل و نقل بین المللی علاوه بر اهداف و منافع اقتصادی دارای منافع راهبردی ملی از ابعاد روابط بین المللی و تسهیل مبادلات و مراودات و همبستگی بین کشورها، ارتقای امنیت ملی، ارتقای منافع کشورهای منطقه، محرومیت زدایی مناطق مرزی، ارتقا علم وفن آوری و بهره وری و کاهش تحریم پذیری است و نگرش صرفا اقتصادی به آن کافی نیست. اگر از جنبه اقتصادی بررسی کنیم منافع ترانزیت علاوه بر درآمد حمل و نقل شامل تسهیل صادرات و واردات و امکان ارتقای و هم افزایی زنجیره های ارزش داخلی و توسعه مناطق مرزی و افزایش اشتغال است. این منافع ملی و اقتصادی در محاسبات مشاور و جدول فوق منظور نشده است.

پاسخ به بند 9:

برای تامین مالی طرح به علت کمبود اعتبارات عمرانی در بودجه سنواتی، استفاده از دیگر روش های تامین مالی دنبال می شود. موافقت نامه تامین مالی طرح با روسیه از نوع سرمایه گذاری نبوده و برای دریافت وام صادراتی مطابق ماده قانونی مصوب مجلس شورای اسلامی دنبال می شود (برخی افراد حسب اشتباه مصطلح، هر نوع تامین مالی را سرمایه گذاری می نامند) و هنوز عملیاتی نشده است.

پاسخ به بند 10:

با احداث این طرح انتقال بار روسیه به هند از ایران مقدور می شود با این حال انتخاب مسیرهای ترابری توسط تجار و شرکت های حمل و نقل تابع شرایط متعدد فنی، اقتصادی و سیاسی است و معمولا دولت ها انتخاب کننده مسیر حمل بارها و یا تضمین کننده مقدار بار در سال های آینده نیستند.

شایان ذکر است در پی تغییرات نظام بین الملل ناشی از جنگ اوکراین و افزایش روزافزون مواجهه روسیه با قدرت های غربی، دولت روسیه برنامه جامع اقتصادی تجاری و ترابری کشور خود را طراحی و ارائه نموده که نشان دهنده پیش بینی کاهش مراودات با کشورهای اروپایی و افزایش مراودات با کشورهای آسیایی است و با ملاحظه حجم بالای تقاضای پیش بینی شده برای سال های آتی، فعال نمودن هر سه شاخه کریدور شمال جنوب (شرق دریای خزر از مرزهای اینچه برون و سرخس و از میان خزر از بنادر امیرآباد و کاسپین (انزلی) و غرب خزر یعنی مسیر راه آهن رشت آستارا و عبور از جمهوری آذربایجان) را دنبال می کنند.

در ردیف 10 گزارش منتشر شده در این رسانه استدلال هایی را به روسیه و جمهوری آذربایجان نسبت داده شده است که حسب گمان نگارنده مطلب است و برخلاف اسناد فی مابین سه کشور است. بدیهی است رونق یافتن شاخه غربی کریدور شمال جنوب موجب انتفاع هر سه کشور ایران، آذربایجان و روسیه می شود و نیازی به دادن باج به کشورهای دیگر نیست و اصولا این تعبیر شایسته نظام مقتدر جمهوری اسلامی ایران نیست.

 پاسخ به بند 11:

عملی شدن عبور بار ترانزیتی پس از احداث طرح، تابع شرایط روز و جذابیت مسیر برای تجار و شرکت های حمل و نقل خواهد بود و به لحاظ کاهش قابل توجه مسیر برای بارهای مرتبط با غرب روسیه و دریای سیاه، مزیت نسبی خوبی در این طرح وجود دارد. البته تمهیدات و هماهنگی های بین المللی و داخلی و بهبود بهره برداری راه آهن ایران نیز ضرورت دارد که مطابق مصوبه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی (دی ماه 1401) در دستور کار قرار دارد.

در متن منتشر شده احتمال توقف اجرای طرح نیز مطرح  شده است که با توجه به اتفاق نظر مسئولان نهادهای مختلف کشور بر اهمیت و ضرورت اجرای طرح (به شرح ردیف 18) این احتمال بعید است.

پاسخ به بند 12:

در خصوص افزایش ظرفیت خطوط ریلی و همکاری جمهوری آذربایجان در این کریدور همانطور که در ردیف 5 بیان شد، بیانیه باکو (شهریور1401) به تایید سه کشور روسیه، آذربایجان و ایران رسیده است و مبادله سند توافقی سه جانبه دیگری برای شرح جزییات تعهدات سه کشور مطابق بیانیه باکو در دستور کار است و ادعاهای این گزارش مبنی بر خروج آذربایجان از روند همکاری یا موکول نمودن همکاری به مذاکرات دوجانبه روسیه با آذربایجان فاقد هر گونه دلیل و شواهدی است و صحت ندارد.

پاسخ به بند 13:

ظرفیت خطوط ریلی از رشت تا بندرعباس برای ترابری انبوه ترانزیتی محدودیت دارد و طبق بیانیه باکو طرف ایرانی ارتقای ظرفیت ترابری ترانزیتی در این مسیر به 15 میلیون تن تا سال 2030 را پذیرفته است. در شرایط حاضر طبق استعلام رسمی ازشرکت راه آهن مقدار ظرفیت بار ترانزیتی قابل عبور از رشت به بندرعباس معادل 4 رام قطار باری در شبانه روز (معادل ۴ تا ۵ میلیون تن) اعلام شده است.

 

پاسخ به بند 14:

وجود روابط تجاری مناسب با کشورهای منطقه از جمله عضویت در پیمان های متعدد همکاری های اقتصادی و منطقه ای موید روند همکاری های رو به گسترش در منطقه و اقتدار اقتصادی و سیاسی کشورمان است و مطابق توضیحات ردیف پنج و 12 در قالب توافقات بین المللی دنبال می شود. همچنین در خصوص مسیر ریلی جلفا که به علت تعارض منافع ارمنستان و آذربایجان از 32 سال قبل مسدود شده، یادآور می شود مقامات وزارت راه و شهرسازی در سال های گذشته مذاکراتی با مقامات هر دو کشور برای فعال سازی مجدد مسیر مزبور داشته اندکه حاصلی نداشته و در صورت توافق بین ارمنستان، آذربایجان و ایران برای بازسازی مسیر قدیمی و فعال نمودن آن، ظرفیت آن برای ترابری انبوه مناسب نبوده و ضمنا مسیر طولانی تری برای حمل در کریدور شمال جنوب خواهد داشت که از جذابیت حمل بار ترانزیتی می کاهد و به عنوان مسیر درجه دو (در مقایسه با مسیر رشت  آستارا) قابل استفاده خواهد بود.

پاسخ به بند 15:

تملک اراضی از مسایل شناخته شده در طرح های عمرانی است و این طرح در مقایسه با دیگر طرح های توسعه راه آهن با مسایل دشوارتر از حیث تملک اراضی روبرواست. البته در طراحی سعی شده که تملک اراضی و تخریب محیط به حداقل برسد (از دلایل استفاده از پل به جای خاکریز مرتفع). با این حال بحث تملک اراضی تبعات اجتماعی دارد و باید با تدابیر و جلب نظر مالکین و هماهنگی از تبعات منفی آن کاسته شود. ضمن اینکه اجرای این طرح، منافع اجتماعی نظیر افزایش تولیدات محلی و امکان ارتقاء وهم افزایی زنجیره های ارزش داخلی و توسعه مناطق مرزی و افزایش اشتغال را هم در پی دارد.

پاسخ به بند 16:

با عنایت به ارزشمند بودن منطقه گیلان از نظر زیست محیطی و تراکم جمعیتی و قابلیت های کشاورزی و گردشگری منطقه، بررسی آثار زیست محیطی و اجتماعی طرح حائز اهمیت است.

در مطلب منتشره، عوارض احتمالی زیست محیطی و اجتماعی طرح را فهرست نموده ولی به راهکارها و تمهیدات پیش بینی شده برای آنها توجه نکرده است که شرح آن را در گزارش مطالعات زیست محیطی طرح می توان ملاحظه کرد.

به طور خلاصه آنکه ترابری ریلی نسبت به ترابری جاده ای عرض بسیار محدودتری دارد و دسترسی مردم و وسایل نقلیه به محیط اطراف، به ایستگاه ها محدود است و ترابری ریلی به لحاظ هماهنگی با توسعه پایدار و مصرف بسیار کمتر سوخت و تولید بسیار کمتر آلاینده ها به نسبت حجم بار و مسافر جابجا شده، به حمل و نقل سبز مشهور است و این طرح اولین تجربه احداث راه آهن در مناطق سرسبز یا جنگلی نیست و علاوه بر نکاتی که در ردیف پانزده بیان شد، مطالعات زیست محیطی برای تمام طرح های ریلی الزامی است که در تعامل با سازمان حفاظت محیط زیست، تمهیدات مناسب برای کاهش عوارض سوء زیست محیطی و جبران آنها مشخص می گردد و در مواردی نیز با اجرای طرح به طور کلی مخالفت شده ( نظیر راه آهن بادرود گرمسار) یا اصلاح مسیر اجباری می شود (خروج از مناطق حفاظت شده زیست محیطی). برای این طرح نیز گزارش ارزیابی زیست محیطی در چند نوبت و توسط مهندسین مشاور ذیصلاح تهیه شده و هر بار بنا به حساسیت منطقه مطالعه با جزییات بیشتری از سوی سازمان حفاظت محیط زیست درخواست شده و تمهیدات زیست محیطی برای هر بخش مسیر به تناسب، توسط متخصصان بررسی و با سازمان حفاظت محیط زیست مذاکره و مکاتبات بسیاری صورت پذیرفته و روی نکات و تمهیدات ضروری برای نحوه اجرای طرح با حداقل عوارض زیست محیطی تفاهم شده است. از جمله موقعیت مسیر طرح، گزینه های متنوع عبور در سواحل دریا یا عبور از کناره جاده یا در کوهپایه بررسی و نهایتا مسیر مصوب مناسب تر تشخیص داده شده است و بخش زیادی از مسیر برای کاستن از تداخل پروژه با محیط کشاورزی و کاستن از عوارض تملک اراضی با عبور از پل طراحی شده است.

پاسخ به بند 17:

یکی از نکات در برآورد تقاضای ترانزیتی این طرح، توزیع تقاضای ترانزیتی شمالی جنوبی بین شاخه های این کریدور است.

در جدول ذیل وضعیت و مشخصات شاخه های کریدور شمال جنوب عبوری از ایران تبیین شده است.

شاخه های کریدور شمال- جنوب در ایران

 

شاخه شرقی

شاخه میانی (گذر از خزر)

شاخه غربی

مسیر (مرز شمالی-بندر)

سرخس چابهار

سرخس بندرعباس

اینچه برون- بندرعباس

بندرامیرآباد-بندرعباس

بندرکاسپین بندرعباس

آستارا-بندرعباس

جلفا-بندرعباس

وضعیت زیرساخت ریلی

غالباً موجود نیست

موجود

موجود

موجود

بزودی افتتاح می شود

انفصال در محدوده رشت-آستارا

موجود

امکان فعالیت ترابری ترانزیتی (تمام ریلی یا ترکیبی غالباً ریلی)

حداقل پنج سال دیگرفراهم می شود.

دارد

دارد (اندک)

دارد (اندک)

ندارد

ندارد

غیرفعال (مناقشه ج.آذربایجان و ارمنستان)

ظرفیت ترانزیتی (مازاد بر ترابری جاری)

--

دارد. ضمنا تکمیل دوخطه کردن آن تصویب شده

بین گرمسار ساری محدودیت ظرفیت دارد.

دارد. شرکت راه آهن ظرفیت ترابری ترانزیتی خط رشت-بندرعباس را حدود 5 میلیون تن اعلام نموده است.

 

 

دارد

 

 

و در پاسخ به این سوال که با وجود مسیرهای ترابری ریلی از مرز سرخس و اینچه برون و همینطور کاسپین آیا به راه آهن رشت آستارا نیاز داریم؟ مزایای شاخه غربی به شرح ذیل بیان می شود:

الف - ضرورت ارتباط با کشورهای منطقه قفقاز

ب - اشتراک این طرح با کریدور جنوب غرب (خلیج فارس به گرجستان و دریای سیاه)

ج - حجم بالای تقاضای ترابری در مناطق غربی روسیه (مسیرهای شاخه شرقی برای مناطق شرقی روسیه قابل استفاده است).

د - مسیر کوتاهتر به سمت اروپا

هـ - طول کوتاهتر مسیر در کشورهای واسطه

و - کاهش تعداد کشورهای واسطه به یک کشور(ج.آذربایجان)

ز - اگر تقاضای ترانزیتی برآورد شده از سوی روسیه ملاک باشد یا مقرون به صحت تشخیص داده شود، ارتقای مسیرهای موجود و احداث شاخه های فوق ضروری خواهد بود.

ح - ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در مصوبه جهش کریدور ترانزیتی شمال جنوب (دی 1401) هدف 30 میلیون تن در کریدور شمال جنوب را مصوب نموده که برای تامین این ظرفیت، ارتقای مسیرهای موجود و احداث توام شاخه های شرقی و غربی ضروری خواهد بود.

پاسخ به بند 18:

در خصوص جمع بندی مبنی بر احداث یا توقف طرح، یادآور می شود:

کشور ایران برای انتفاع از موقعیت ژئواکونومیک خود و برای تثبیت جایگاه خود در نظم نوین منطقه ای برای ارتقای کریدورهای ترابری ترانزیتی عبوری از کشور اهمیت راهبردی بالایی قائل است و در بیانات مقام معظم رهبری نیز مکرر به این موضوع تاکید شده و به ویژه ارتقای کریدور شمال جنوب به صورت جامع و گسترده دنبال می شود و همچنین برای حمل انبوه بار و مسافر استان نیز استفاده از حمل و نقل ریلی مفید است و اولویت حمل و نقل ریلی جزو سیاست های کلی بخش حمل و نقل است.

احداث راه آهن رشت آستارا به عنوان حلقه مفقوده شاخه غربی کریدور شمال جنوب در گزارشات و مکاتبات، بسیار مهم تلقی شده و اجرای آن در سال 1387 در سازمان برنامه و بودجه کشور مصوب و به طرح راه آهن قزوین رشت انزلی اضافه شد و از سال 1397 طرح رشت آستارا با شماره ردیف 1303015065 مستقل شده و دستگاه اجرایی شرکت ساخت وتوسعه است. در ادامه  به برخی از اسناد و مدارکی که موید ضرورت اجرای طرح در شرایط حاضر از نظر مراجع ذیصلاح است اشاره می شود:

الف - بیانیه باکو موضوع توافق سه جانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در شهریور 1401 بر اهمیت و ضرورت توسعه کریدورهای ترابری شمال جنوب و احداث و ارتقای خطوط ریلی برای امکان حمل بار به میزان 15 میلیون تن در سال 2030

ب - سیاست های ابلاغی برنامه هفتم توسعه مبنی بر توسعه کریدورهای ترابری ترانزیتی - پاییز 1401

ج - مصوبه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مبنی بر ضرورت احداث طرح های ریلی برای ارتقای کریدور شمال-جنوب از جمله احداث راه آهن رشت  آستارا  دی ماه 1401

د - وجود ردیف اعتباری برای این طرح در پیوست شماره یک قوانین بودجه سالانه کل کشور

هـ - مصوبه هیئت وزیران برای تامین مالی برخی طرح های توسعه ریلی با شیوه تهاتر نفتی و قید اولویت بالای راه آهن رشت آستارا در اسفند 1401.

و - مصوبه کمیسیون ترک تشریفات مناقصه برای اجرای این طرح : اسفند 1401

مطالب فوق نشان می دهد تصمیم گیری درخصوص احداث طرح موضوعی پیچیده ای است که باید با رعایت تمامی جوانب با اطلاعات درست سنجیده وتصمیم گیری شود  و گزارشی که در این رسانه منتشر شده است فاقد چارچوب های کارشناسی و استوار است و برخی از موارد بیان شده، ادعاهای کذب و بدون سند و مدرک است و انتشار چنین نظراتی با عنوان کارشناسان، موجب لطمه به جایگاه رسانه در ابتدای امر و کارشناسان حوزه مربوطه در درجه دوم است. همچنین ایراد اتهامات واهی و متعدد به مسئولان کشور باعث ایجاد بدبینی به جامعه مسئولان کشور است و شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور ضمن آمادگی برای توضیح هرگونه ابهام احتمالی در طرح فوق، حق خود در شکایت از مطالب منتشره را محفوظ می داند.»

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس پاسخ

    شرکت زیرساخت حمل و نقل هم جزوزارت راه ودولت هست یعنی باورکنیم هیچ فشاری براین شرکت ازعوامل خارج از شرکت انجام نشده؟

    • نويسنده متن پاسخها

      پاسخ به كارشناس وزارت راه :‌
      اين متن توسط مجري طرح تهيه نشده و ايشان حتي از تهيه اين متن مطلع هم نبود.

      اينكه برآورد هزينه طرح بر حسب قيمتهاي سال قبل 21 همت شده است، چگونه تبديل به قيمت نهايي پروژه مي نماييد بستگي به ميزان تورم در سالهاي بعد دارد كه كسي اطلاع دقيق ندارد و شركت ساخت هم تورم كشور را مديريت نمي كند درنتيجه قيمت پايه را اعلام مي نمايد. اينكه تورم آتي چقدر خواهد بود ربطي به اين بحث و انتقاد از پروژه ندارد.

      پاسخهاي متن فوق ربطي به اظهارات افراد ندارد و پاسخ رسمي شركت ساخت مي باشد. بهتر است همين متن را بحث نماييد. در هيچ سندي ظرفيت ريلي رشت – بندرعباس 20 ميليون تن اعلام نشده است.

  • ناشناس پاسخ

    اگراین پروژه برای روسیه مهم هست چرابجای وام سرمایه گذاری نکرده؟

  • مرتضی پاسخ

    خدایی شرکت ساخت پاسخ نمی داد سنگین تر بود.
    مجدد مسئولین دنبال توجیه کردن هستند ولی آیندگان قضاوت خواهند کرد که حق با کارشناسان غیرذینفع در پروژه است یا حق با مسئولین و مشاوران ذینفع در پروژه چون قرارداد دارند‌.

  • علی پاسخ

    حنا و توجیه مسئولین رنگی نداره.
    الان حتما میخوان توجیه نامه و پاسخ انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل ریلی و پاسخ اتاق بازرگانی و پاسخ اساتید دانشگاه رو هم بدهند.

  • معین پاسخ

    مسئولین دو روز دیگه سر کار نیستند به همین دلیل خوب وعده میدهند و می روند.
    نکنید با مردم اینکارو.

  • محمد پاسخ

    ای کاش یکبار هم شده مسئولین به نقطه نظرات جامعه علمی کشور توجه می کردنند و اینهمه توجیهات و وعده ها رو دوباره تکرار نمی کردند.
    گویا نهادهای نظارتی خوابن و مسئولین هر کاری دوست دارن میکنند.
    مسئولین فقط کلنگ میزنند البته روی کمر مردم
    مردم روز به روز تحت فشار.
    آیا مسئولین در دولت بعد این پروژه را ادامه می دهد؟ قطعا خیر.

  • کارشناس وزارت راه پاسخ

    این جوابیه مشخص هست که از طرف مجری طرح محترم رشت آستارا نوشته شده که به اطاله کلام مشهور هستند، در مورد پاسخ بند ۲ که فرمودن هزینه بدون احتساب تعادیل ۲۱ همت خواهد بود در واقع نظر منتقدان را تایید کرده اند که هزینه تمام شده در دوره ۴ ساله ساخت بالغ بر ۷۰ همت خواهد شد.
    در مورد ظرفیت ترانزیتی که ایشان در مصاحبه با رسانه ها رقم ۲۰ میلیون تن را فرمودن و آقای وزیر هم پیرو این گزارش بر همین عد تاکید کردن باید پاسخگو باشند، وقتی ظرفیت بندرعباس رشت به ۳ میلیون هم نمیرسد این ۲۰ میلیون را از کدام مطالعه و گزارش آورده اند؟ در همین جوابیه هم ارقام به مراتب پایین تر ذکر شده

  • نويسنده متن پاسخها پاسخ

    پاسخ به محمد :‌
    كاش پاسخ داده شده را بررسي كنيد و اگر اشكالي دارد بفرماييد. اينكه مسئولين آتي چه مي كنند را مثل شما علم غيب نمي دانم. بستگي به شرايط روز تصميم خواهند گرفت.

  • نويسنده متن پاسخها پاسخ

    پاسخ به علي :‌
    در باره رشت آستارا در جرايد مطالب انتقادي زيادي مطرح شده است و اغلب آنها در مطلب آقاي حدادي تجميع شده بود. بنابراين پاسخ به آن تهيه شد و اغلب ابهامات مطرح شده به اين طرح را پاسخ داده و فعلا پاسخ به متن‌هاي مشابه در دستور كار نيست .

  • نويسنده متن پاسخها پاسخ

    پاسخ به مرتضي:
    پاسخ دادن شركت ساخت را به فال نيك بگيريد و اگر اشكالي دارد بفرماييد.
    اينكه آيندگان چه قضاوتي مي كنند را شما علم غيب نداريد.
    اينكه پاسخ مزبور را به دليل ذينفع بودن، دانسته ايد غلط است چون پاسخ دهنده ذينفع از اين طرح نيست.

  • نويسنده متن پاسخها پاسخ

    پاسخ به ناشناس:
    سوال كرديد چرا روسيه سرمايه گذاري نكرده است؟
    روسيه پيشنهاد سرمايه گذاري در ايجاد يك خط عريض از آستارا به بندرعباس را داشت و حاضر به سرمايه گذاري در پروژه محدود نبود.
    چنين سرمايه گذاري بزرگي يك ايده است تا رسيدن به قرارداد نياز به مقدمات بسياري دارد كه چند سال زمان مي طلبد فعلا اين ايده اجرايي نشده و مردود هم نشده و نيازمند بررسي دقيق و همه جانبه است.

  • رامین صفایی پاسخ

    موارد فوق بسیار منطقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و امیدواریم که عملیات اجرایی این پروژه طبق برنامه آغاز گردیده و به انجام برسد و این مطلب پاسخ مناسبی به منتقدان می باشد .

  • رضا پاسخ

    شیطنت ترکهاوامریکایی هانمیذارن این خط موفق بشه....روسیه هم مانندگذشته دنبال منفعت خودشه....ضمنااین خط جداازمسایل محیط زیستی مزاحم زندگی روزمره ساکنان مسیرخواهدبودگیلان کویرایران نیست...

  • شیبانی پاسخ

    هم ازوسایل خاجی وهم داخلی برای راه‌آهن

  • ناشناس پاسخ

    با سلام . بهترین و راحترین مسیر ریای اتصال ایران به جمهوری آذربایجان . مسیر ریلی میانه . اردبیل . پارس آباد ‌ می باشد . که کمترین آسیب را به زمین های کشاورزی و منابع طبیعی می زند ‌ و مراکز صنعتی را به جمهوری آذربایجان وصل می کند

  • مهدی پاسخ

    بعنوان یک کارشناس که تجربه چندین پروژه راه و راه آهن را دارم، بارها خواستم جواب منتقدان را با دلایل فنی و منطقی پاسخ دهم و هر بار از این موضوع رد شدم، اما این بار خود شرکت ساخت و توسعه حمل و نقل زیر بناهای کشور پاسخ خوبی به منتقدان اجرای این پروژه داد و بنظرم منطقی و فنی می باشد، حال‌ کسانی که منتقد اجرای این پروژه بوده و هستند کسانی هستند که فکر میکنند با انتقاد از اجرای این طرح این پروژه کنار گذاشته و بجاش پروژه راه آهن تبریز به جلفا یا اردبیل به پارس آباد جزء کریدور شمال جنوب خواهد بود، در صورتیکه این پروژه ریلی معاهده ای بین کشورهای ایران، روسیه، آذربایجان و هند و ... بوده که کلیه مجوزهای لازم را جهت اجرا اخذ نموده و فقط در بحث مالی نیازمند سرمایه گذاری کشوری ثالث بوده و بارها کشورهای چین و آذربایجان و ... طی بازدیدی که از این پروژه داشتند دنبال سرمایه گذاری بودند، که در حال تامین مالی این طرح بزرگ توسط روسیه در حال رقم زدن بوده و بزودی حل خواهد شد و کسانی هم که حامی محیط زیست بوده جزء منتقدان اصلی این پروژه هستند، البته تا حدودی حق دارند، البته اجرای یک پروژه بزرگ معایب و محاسنی دارد که با توجه به قرارگیری این کریدور در منطقه زیبای شمال باعث مشکلات و مسائل زیست محیطی خواهد شد و کما اینکه در پروژه های سدسازی و ... هم این مشکلات وحود دارد و نطر به اینکه مشاوران زیادی از این پروژه بازدید کرده و مهندسی ارزش را در طرح خود استفاده کرده اند که با حداقل آسیب به محیط زیست این پروژه به سرانجام برسد و در آخر یکسری از منتقدان بدون درنطر گرفتن مسایل فنی و دیدگاه منطقی فقط اهل انتقاد از اجرای پروژه های عمرانی در کشور هستند و این پروژه را در زمره مسایل حاشیه ای قرار داده اند.
    در صورت اجرای حلقه مفقوده رشت.آستارا این پروژه ضمن درآمد اقتصادی و استفاده از ظرفیت مسافربری در کنار باری در منطقه زیبای گیلان باعث رونق گردشکری خواهد شد و همچنین باعث کاهش مدت زمان چشمگیر انتقال بار از جنوب غربی آسیا (هند) به شرق اروپا می باشد...
    و در بحث قیمت ریالی پروژه مبنای آن برآورد فهرست بهای سال قبل از شروع اجرای پروژه بوده و شاخص های مبنای پیمان هم سه ماهه قبل از قیمت پیشنهادی پیمانکار خواهد بود و بالطبع هر چقدر مدت اجرای پروژه طولانی تر بشه مبلغ تمام شده پروژه افزایش خواهد یافت که در همه پروژه های عمرانی نیز به همین روال خواهد بود.

    • علی

      ظاهرا خبر نداری روسیه سرمایه گذاری نکرده و یه قرض داده فقط اون هم پول نقد نمیده .
      ایران اول باید پول نقد پیش پرداخت بده و شرکت دلال روسی کالا و خدمات صادر کنه به ایران بعد از پول نفت باید اصل و فرع هزینه کالا و خدمات رو برگردانیم.
      اصلا ربطی به مسیر جلفا تبریز نداره.
      ظاهرا هنوز قومی و قبیله ای فکر میکنی.
      تمام منتقدین میگن مسیر سرخس بافق بندر عباس رو داریم
      مسیر دریایی بندر انزلی رشت قزوین تهران قم بافق بندرعباس رو داریم
      مرز اینچه برون و مرز رازی رو داریم
      مرز جاده ای داریم
      احداث راه آهن رشت آستارا اولا نیاز نیست دوما با پول نفت مردم خیانت است و مابقی که مفصل کارشناسان و مجامع علمی گفته اند.

    • محمد علی

      افرادی نظیر شما که در پروژه ذینفع هستید صلاحیت اعلام نظر ندارید.

  • سیاوش سلیمانی پاسخ

    باسلام .
    نظرات کارشناسی ارائه شده درادامه مطلب تین نیوز متاسفانه همگی تاکید بر توجیه فنی ،اقتصادی دارد در حالیکه توجیهات دیگری وجود دارد که به تنهایی احداث یک مسیر اعم از راه ،راه آهن و...را توجیه می نمایدکه مصادیق آن ،توجیهات نظامی ،سیاسی،فرهنگی و....را نام برد .
    نوعا چنانچه یک راه ویا راه آهن مورد تاکید مقامات عالی کشور باشد قطعا تو جیهات خاص خود را دارد و طرح دیگر نیازی بهتوجیه فنی واقتصادی ندارد زیرا می‌تواند دلایل سیاسی ،نظامی و....داشته باشد .
    اما چنانچه بخواهیم مقایسه ای بین توجیه فنی واقتصادی راه آهن رشت-آستارا و پروژه های اجرا شده یا در دست اجرای شرکت ساخت بیندازیم خواهیم دید که کلا شرکت ساخت در احداث راه آهنهای ملایر سمنگان-اصفهان شیراز،شیراز بوشهر ،دوخطه میانه تبریز ،سراب بستان آباد ،میانه اردبیل و....به بیراهه مطلق رفته است زیرا این پروژه ها نه تنها توجیه فنی واقتصادی نداشتند بلکه فاقد سایر اولویت‌های دیگر هم بوده وهستند .
    من هنوز علت مخالفت با راه آهن رشت -آستارا را متوجه نشدم اما دلیل هر چه باشد قطعا خیرخواهانه نبوده ونیست .

  • مهدی پاسخ

    پاسخ به محمدعلی:
    این پروژه برای من هیچگونه نفعی ندارد و ذینفع نیستم.
    با توجه به سابقه حدود سه دهه در پروژه های عمرانی کشور خصوصآ راهسازی و راه آهن و تحصیلات مرتبط و کارشناس در این حوزه، نباید اظهار نظر کنم، حال انکه کسانی که بدون دلیل منطفی و توجیه فنی به دلایل واهی این پروژه را زیرسوال برده اند حق دارند مطلب بنویسند و اظهار نطر کنند؟!

  • مهدی پاسخ

    پاسخ به علی :
    با توجه به اینکه کشورهای متعددی قصد سرمایه گذاری و یا دادن وام به ایران جهت اجرای این پروژه بودند که میسر نشد و کشوری مثل روسیه حاضر به دادن وام به ایران شده که جای امیدواری دارد و این وام ظرف مدت ده سال قابل بازپرداخت خواهد بود، البته قرار است خرید اراضی و تملک نیز توسط وزارت راه و شهرسازی انجام شود.
    ربط داشتن این کریدور به مسیر تبریز به جلفا یا اردبیل به پارس آباد را در جاهای مختلف دیده ام و در نوشته های بالا هم دیده میشود و یکسری از کسانی که مخالف این‌ طرح هستند حتی در روی نقشه به مسیرهای متعددی رجوع کردند جزء این مسیر بین المللی که معاهده آن از سالها پیش توسط کشورهای ذینفع منعقد شده است.
    نظر من بعنوان کسی که سالهاست در پروژه های عمرانی مشغول بکار بوده و از نزدیک مسائل مختلف پروژه را دیده بیان کردم و ربطی به قومی و قبیله ای ندارد و چنین فکر نمیکنم و در اکثر استانهای کشور حتی در اردبیل و آذربایجان شرقی و ... پروژه های را به پایان رساندم.
    دوستانی مثل شما که منتقد این پروژه هستند وقت بذارن و دلایل و اهداف اصلی این پروژه را مطالعه کنند شاید نظرشون تغییر کند...
    این طرح عمدتآ برای حمل و نقل بین المللی احداث میشود که سوای منافع اقتصادی منافع راهبری نیز برای ایران بدنبال داشته که همبستگی کشورها و افزایش اشتعال و ... را نیز شامل میشود.
    هر سه شاخه کریدور شمال به جنوب برای ایران دارای اهمیت می باشد، از مرز اینچه برون تا سرخس و بندر امیرآباد و بندرانزلی و حتی رشت به آستارا جملگی میتوانند بعنوان کریدور اطلاق شوند، حال آنکه اگر حلقه مفقوده رشت به آستارا تکمیل شود نزدیکترین مسیر زمینی کریدور شمال به جنوب خواهد بود که به نفع همه کشورهای منطقه از جمله هند و ایران و آذربایجان و روسیه خواهد بود.
    درخصوص فروش نفت برای چنین پروژه ای، با توجه به کسری اعتبار پروژه های عمرانی در سالهای اخیر و جاری این روش میتواند کسری بودجه را جبران کرده و موجب رونق پروژه های عمرانی در کشور شود.

  • ناشناس پاسخ

    مردم و مثلا کارشناسانی که مخالف ساخت ریل رشت آستارا هستند همگی از دم تحت تاثیر جریان رسانه و خصوصا اینستاگرام و ماهواره اند هر روز بالاخره یک چیزی ترند می شود و این ها با همین ترندها به این سو و آن سو کشیده می شن ترند روز هم , "روس ستیزی" هستش همین هایی که زیر هجمه رسانه ایی , خورد و خاک شیر شدند و از اوکراینی ها دفاع می کنند همین ها هم هر خبری از سمت روس ها می آد واکنش منفی نشون می دن این ها اصلا هیچ درکی از جغرافیا , تاریخ , اقتصاد , سیاست و مسائل نظامی ندارند حتی درک سطحی یعنی به این ها بگید یک تحلیل ساده 2 خطی درباره "طرح اسرائیلی صفرسازی درآمدهای ایران , اقدامات و بازیگران" بدین یا بگید اگر روس ها جنگ اوکراین را ببازند برای ما چه اتفاقی می افتد می مونن توش چون صرفا بلدند صحبت های کارشناسان بی بی سی فارسی را تکرار کنند و بس و خب ما یک متر تاریخی داریم که خیلی دقیق عمل می کند هر جا که صدای آمریکا و ضدانقلاب درآمده اونجا قطعا درست پیش می ره آمریکا رسما بابت همین طرح , ابراز ناراحتی و خشم کرد و ضدانقلاب هم به بهانه های مختلف این طرح را می کوبد طبیعتا پس طرح درستیه که صدای این ها درآمده این طرح هزار نکته مثبت دارد و برای همه ابهامات هم , جواب های دقیق داده شده باز یکسری صحبت هایی می کنند که بیشتر نشان بدن تحت تاثیر جریان رسانه هستند درباره مزایای این طرح که بارها صحبت شده اما این طرح ده ها نقطه مثبت دیگر هم دارد که از آن حرفی زده نشده مثلا این طرح یک اهمیت نظامی ویژه داره و اون بعدها اتصال آستارا به لشگر زرهی قزوین که دومین لشگر زرهی مملکته هستش به این شکل ما می توانیم در صورت لزوم , به شکل گسترده ادوات زرهی موتوری و توپخانه را به سمت آستارا بفرستیم می شود درباره اهمیت این طرح بلحاظ اقتصادی , اجتماعی فرهنگی , امنیتی و نظامی , سیاسی و اثرات تحریم شکنی و ... چندین کتاب نوشت دلدرد آمریکایی ها اصلا بی خود نیست .
    حالا از مردم خیلی عوام که 24 ساعته تو اینستاگرام زیست می کنند و از صبح الطلوع تا بوق سگ , تلویزیون شان روی بی بی سی , من و تو و ایران اینترنشنال تنظیم شده انتظاری نیست بعد از 10 سال دیگر چیزی از مغز این ها باقی نمانده اما از اونی که می گه من کارشناسم حقیقتا این مورد خیلی زشت است که صحبت های کارشناس بی بی سی را تکرار کند و انقدر حل شده باشد .

  • رامین صفایی پاسخ

    پروژه احداث راه آهن رشت به آستارا
    از حدود ۵۵ سال پیش یعنی
    در دولت مرحوم امیرعباس هویدا
    در زمره طرح های مطالعاتی
    سازمان برنامه و بودجه کشور بوده
    و هدف از آن توسعه روابط اقتصادی با دولت اتحاد شوروی
    بوده است . یعنی به دنبال تحکیم روابط اقتصادی با شوروی
    و احداث کارخانه ذوب آهن اصفهان توسط شوروی در ازای
    صادرات گاز ایران به شوروی از
    مسیر رشت به آستارا توسعه روابط اقتصادی با روسیه در دستور کار قرار گرفت و مطالعات
    مربوط به احداث راه آهن رشت به
    آستارا به سازمان برنامه و بودجه کشور محول شد .
    این پروژه به طور قطع می تواند
    باعث توسعه اقتصادی کشور گردیده و سهم کشور مان از درآمد
    ترانزیت کالا را به طور قابل ملاحظه ای افزایش دهد .