◄ تبریک حمل و نقل ریلی و تعارف شاه عبدالعظیمی
خبر خوبی که در لابلای خبرهای نامتعارف این روزها اعلام و بهانه ی این نوشتار و تبریک هفته حمل نقل برای نویسنده شد، ثبت ملی «ایستگاه ماشین دودی» در حوالی میدان خراسان بود. بنا بر اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری «ایستگاه ماشین دودی» در پارک کوثر تهران چند روزی است که ثبت ملی شده است.
رحمت اله پوربابایی:
یک روز خوب ملی
از 26 آذرماه روز ملی حمل و نقل در ایران تا اول دی ماه، هفته ی حمل و نقل نام گرفته است. با این امید که روزنه ای برای توسعه و ارتقای کمی و کیفی این صنعت جامع و موثر در توسعه کلان کشور فراهم آید آن را به همه دلبستگان به ایران عزیز و فعال در این حوزه تبریک می گویم. واقعیت این است گرچه در این مناسبت، ننوشته و ناگفته بیشتر به حمل و نقل جاده پرداخته می شود و دیگر بخش ها و به ویژه حمل و نقل ریلی، در این گرامی داشت سهم چندانی ندارند اما نفس یک روز در تقویم سالانه برای گرامی داشت صنعت حمل و نقل مبارک است.
یک خبر خوب ملی
خبر خوبی که در لابلای خبرهای نامتعارف این روزها اعلام و بهانه ی این نوشتار و تبریک هفته حمل نقل برای نویسنده شد، ثبت ملی «ایستگاه ماشین دودی» در حوالی میدان خراسان بود. بنا بر اعلام وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری «ایستگاه ماشین دودی» در پارک کوثر تهران چند روزی است که ثبت ملی شده است.
انتظار زیادی نبود اگر دو وزاتخانه «راه و شهرسازی» و «میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری» این رویداد را در آیینی مشترک به مناسبت هفته یا روز ملی حمل و نقل رونمایی می کردند تا تأثیر و سبقه حمل و نقل ریلی نیز در این هفته یادآوری می شد. خط ریلی ماشین دودی که وجه تسمیه اش به دلیل دودی بود که تولید می کرد از عهد ناصری در حکومت قاجار (1261) تا میانه حکومت پهلوی دوم (1340) به مدت نزدیک به 80 سال کار کرد و جابجایی مسافران و زائران آستان عبدالعظیم حسنی در ری را از مقصد تهران به فاصله 8کیلومتر بر عهده داشت.
تعارف شاه عبدالعظیمی
این دوره (پیشا صنعتی)!! حمل و نقل ریلی ایران با فعالیت ماشین دودی در همین مسیر کوتاه و فعالیت محدود، مملو از خاطرات، روایت ها و تاریخچه ی جذاب و خواندنی است که در خیلی از متون به آن اشارات مفصلی شده است. اگر چه ممکن است عجیب به نظر برسد اما داستان یکی از این روایت ها که به فرهنگ محاوره و ضرب المثل در بین مردم تبدیل شد شنیدنی است تا قدرت فرهنگ در جامعه دریابیم و بدانیم که حتی «ماشین دودی» هم می تواند بر نوع تعاملات رفتاری ما تأتیر فرهنگی دراز مدت بگذارد. معروف است که در زمانی که این خط راه اندازی شد برای تشویق مردم به استفاده از «ماشین دودی» تخفیفی در کرایه برگشت به تهران در همان روز برای کسانی که به ری می رفتند در نظر گرفته شده بود که رغبت مردم به استفاده از این تخفیف، مسافران رفت و برگشت خط را نیز تضمین می کرد و از قضا این تبلیغ به سرعت فراگیر و مسافرت یک روزه به شاه عبدالعظیم با قیمت مناسب، به زودی در میان مردم جا باز کرد و مرسوم شد. میزبانان این مسافران که از بابت اتراق چند روزه مهمانان و اقوام دورو نزدیک خود آسوده خاطر بودند در پذیرایی(یک روزه)! فراغت بیشتری داشتند و برای شب ماندن آنان اصرار زیاد و تعارفات بسیاری می کردند که بعضاً با طنز از آن ها یاد شده است رفته رفته این تعارفات (که بنیان سستی داشت!) به «تعارف شاه عبدالعظیمی» مشهور و در فرهنگ عمومی ایرانی وارد شد.
مظلومیت حمل و نقل ریلی
حمل و نقل ریلی در دنیای امروز «سبز» و مقرون به صرفه ترین نوع ترابری است و با فاصله زیاد از تمامی حمل و نقل های زمینی و دریایی جلوتر و در رقابت با ترابری هوایی نیز پایاپای رو به پیشرفت است. خوب است بدانیم هواپیماهای بوئینگ و ایرباس در اختیار شرکت هواپیمایی آمریکایی مشهور دلتا، سرعتی حدود ۹۲۵ کیلومتر در ساعت دارند. دوره های دگردیسی، تکامل و انقلاب های صنعت ریلی در تحول از ماشین بخار به دیزلی، برقی و مگنتیک با ظهور تکنولوژی های نو و نسل های گوناگون هایپر اسپید، مگ لو، هایپر لوپ و... با سرعت های حیرت آور 1000کیلومتر برساعت و بیشتر(تصور سفر یک و نیم ساعته از تهران تا بندرعباس)، همگی امکانات و زمینه های رو به افزایش تکنولوژیکی، ایمنی، بهروری و شاخص های حمل و نقل آینده را در بر داشته و بدون رقیب، فقط در ترابری ریلی قابل جمع است و راهبردهای ترابری بسیاری از کشورهای آینده نگر را به این سمت و سو هدایت می کند.
ایران اما علیرغم این که خیلی زودتر از بسیاری از کشورها به اندیشه استفاده از راه آهن افتاد و تا مدت ها رکورددار طولانی ترین راه آهن سراسری ملی (با ثبت جهانی) بود در نیم قرن گذشته هیچ اراده ای برای اقدامی قابل اعتنا، با اهمیت و در خور توسعه و همراهی با تکامل این صنعت فزاینده و رو به جلو از خود نشان نداده است. اگرچه برنامه ریزان، دانشمندان و مهندسان دلسوز و خبره ای در این زمینه با زحمت فراوان در پی نگاه داشتن قطار پیشرفت روی ریل توسعه بوده و هستند و با امید و اتکا به وعده های سیاسیون در این هدف بزرگ دل بسته اند اما نگارنده که عمری است در این صنعت از نزدیک نظاره گر قواعد بازی و لفاظی های بی ربط بسیاری از نا اهلان دست اندرکار این صنعت مظلوم بوده، برخلاف آرزوی قلبی ناچار به گفتن این واقعیت است که تا درب توسعه بر پاشنه این سیاست گذاری ها می چرخد! صحبت از گذار و ارتقای صنعت ریلی و استفاده از تکنولوژی روزآمد این صنعت در قیاس با نسل های نوظهور و پیشرفته هایپراسپیدهای «مگلو وکیوم» و «هایپر لوپ» و... بیشتر یک تعارف است آن هم از جنس «تعارف شاه عبدالعظیمی».
احسنت به این یادداشتن بموقع، البته در سابقه ریلی ایران خط ریلی مسکه در مسجد سلیمان ایجاد شده نیز باز میگردد
ایشون دکترا دارند؟؟؟؟ از کی تا حالا؟؟؟ :(
والا ایشون دکترا ندارن! و جالب تر این که خودشون هم باور کردند که مدرک دکترا گرفتن :) فکر نمی کنید با القاب اشتباهی اجحاف برای اهل علم میشو؟ قدری تفکر
درود.... این جا اعلام نظر درباره متن و کارشناسی مطالب است نه نفرت پراکنی و کیش شخصیتی نویسنده، افراد اگر توانمند و اهل دانایی و توانایی نباشند در هر جایگاهی که هستند دوام و قوام نمییابند خاصه آنجا که هوش و تخصص توامان نیاز داشته باشد. تاریخ و زمان بهترین داوری را در این باره خواهد کرد.
آنانکه رشک میبرند و حسد میورزند بیچارگانی هستند که آسودگی از دست میدهند. کاش میدانستیم با همکاری و یاری با هم مشکلات کم و موفقیت تضمین می شود.
برای رسیدن به ایران آباد و آزاد راه درازی در پیش رو داریم...
آنانکه در موقعیتی متفاوت، منزلتی یافتهاند هم باید دو نکته را رعایت کنند
اول: غره نشوند و خود را فراموش نکنند.
دوم: از ناروایی ها نگران و نا امید نشوند
صبوری و متانت از آن ها افرادی سخت کوش و استوار میسازد و موفقیت همین است.
امروز روز حمل و نقل است و ایشان خوب حق مطلب را ادا کردند و بی انصافی و نا سپاسی بعضی ها که از بغض نهفته در کلمات اهانت بارشان قابل مشاهده است یک چیز را اثبات می کند با این که با ایشان آشنایی زیاد و نزدیکی ندارم اما از همین حسادت ها پیداست که راه را درست می روند پس به ایشان تبریک می گویم.
سلام و درود،سال۸۶ با ایشون سفری داشتم، انسان منطقی ،متواضع و بی ادعا وپاکدستی هستند، انشالله مثل همیشه موفق باشند، رشک و حسد از بعضی نظرات متبلور است،
دوست و همکار عزیز نظرات هیچکس نشان از حسد و کینه نیست. برای تمام دوستان آرزوی پیشرفت داریم. نظرات حاکی از این است که ایشان نباید مدرکی را که ندارند و کاری را انجام نداده و نمی دهند. ادعا کنن. در ضمن من ایشون را از سال 86 تا کنون می شناسم و با ایشان همکاری دارم . اما صفاتی را که گفتید ندیدم.