خراسان رضوی و حمل و نقل در مسیر اکو
سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) با عضویت ۱۰ کشور غرب آسیا متعهد به یک پیمان اقتصادی است که بر اساس اعلام مدیران اکو و فعالان اقتصادی خراسان رضوی، تسهیل حمل و نقل اولویت و چالش نخست در حوزه فعالیت این پیمان منطقه ای است.

سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) با عضویت ۱۰ کشور غرب آسیا متعهد به یک پیمان اقتصادی است که بر اساس اعلام مدیران اکو و فعالان اقتصادی خراسان رضوی، تسهیل حمل و نقل اولویت و چالش نخست در حوزه فعالیت این پیمان منطقه ای است.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، اکو یک سازمان منطقه ای دولتی است که در سال ۱۹۶۴ توسط ایران، پاکستان و ترکیه با هدف پیشبرد همکاری های اقتصادی و فرهنگی میان کشورهای عضو تاسیس شد و از سال ۱۹۹۲ با پذیرش هفت عضو جدید شامل افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، شمار اعضای آن به ۱۰ کشور افزایش یافت.
خراسان رضوی هم مرز با ۲ کشور عضو اکو یعنی افغانستان و ترکمنستان، در حقیقت چون پلی بین اعضای اکو در آسیای مرکزی با ۲ عضو با سابقه، مهم و پرجمعیت یعنی پاکستان و ترکیه است و نقش ترانزیتی مهمی دارد؛ چنان که دبیرکل اکو در خصوص مرز سرخس در استان خراسان رضوی، نگاه خاص و تعابیر جالبی دارد.
اسد مجیدخان در سفر اخیر خود به خراسان رضوی اظهار کرد: چندین کشور عضو اکو هستند اما نقش کلیدی ایران در حلقه و ارتباطات ترانزیتی بین کشورهای تاثیرگذار عضو یعنی ایران، پاکستان و ترکیه بسیار مهم و ممتاز است.
وی ادامه داد: به خصوص در ایران شهر مشهد به عنوان مرکزی است که این ارتباط را معنادار و موثر می کند و در راستای توسعه مناسبات حمل و نقلی اقدام ارزشمندی برای نشست اعضا انجام داده است.
دبیرکل اکو که برای نخستین بار به مرز سرخس در شمال شرق خراسان رضوی سفر کرده بود، اظهار داشت: این شهرستان و به طور کلی ایران، از موقعیت لجستیکی و حمل و نقلی بسیار ممتازی برخوردار است.
مجیدخان در دیدار از زیرساخت های مرزی و حمل و نقلی سرخس، اظهار کرد: سازمان اکو تلاش خواهد کرد تا بستر مناسبی برای مبادلات کالایی و افزایش همکاری های اقتصادی میان اعضا ایجاد کند.
چالش های حمل و نقل با اکو
اما در سوی دیگر ماجرا باید دید که فعالان اقتصادی استان خراسان رضوی چالش های اقتصادی اکو را در چه می دانند.
نایب رییس اتاق خراسان رضوی در این خصوص گفت: متاسفانه اکنون تجارت درون سازمانی کشورهای عضو اکو تنها هشت درصد از تجارت کل این کشورهاست؛ تسهیل شرایط حمل ونقل و تامین زیرساخت های ضروری می تواند در رشد این رقم در میان کشورهای اکو نقش مؤثری داشته باشد.
احمد اثنی عشری افزود: آسان کردن فرآیندهای حمل ونقل، از جمله عوارض سوخت و بازرسی ها، باید در کانون توجه مسوولان کشورهای عضو اکو قرار گیرد و در این راستا پیشنهاد می شود که منشور حمل ونقل برای کشورهای عضو اکو تهیه شده و به تأیید آن ها برسد.