بازدید سایت : ۶۲۹۸۶

شکستن رکورد ۱۴ ساله تجارت دریایی

بالاترین رقم تُن مایل تجارت دریایی در سال ۲۰۲۴ نسبت به ۲۰۱۰ ثبت شد

شکستن  رکورد  ۱۴ ساله تجارت دریایی
تین نیوز |

تجارت دریایی در جهان روی شاخ میلیاردرهایی می چرخد که بخشی از پول هنگفت خود را در خرید انواع کشتی سرمایه گذاری می کنند. خطوط برتر کشتیرانی کانتینری مورد حمایت میلیاردرهای اروپایی هستند و در حال حاضر حدود ۹۰ میلیارد دلار برای ساخت کشتی های بزرگ کانتینری سفارش داده اند که بیشتر آن ها در کارخانه های چینی ساخته می شوند.

به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصاد سرآمد، بررسی ها نشان می دهد که تجارت دریایی توانسته است رشد ۶.۵ درصدی تُن مایل را در سال جاری ثبت کند که بالاترین نرخ توسعه در ۱۴ سال گذشته است. رشد سالانه تُن مایل از زمان بحران مالی به طور متوسط ۲.۹ درصد بوده است.

سایت کانتینر نیوز با انتشار آخرین داده های مؤسسه تحقیقاتی کلارکسون در این زمینه نوشت که بحران کشتیرانی در دریای سرخ، خشکسالی کانال پاناما و کاهش ترانزیت از کانال سوئز منجر به بالاترین رشد ثبت شده از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون شده است و به افزایش نرخ ها به سطوح بسیار سودآور برای اکثر بخش های کشتیرانی کمک کرده است. بر این اساس، تجارت دریایی توانسته است رشد ۶.۵ درصدی تُن مایل را در سال جاری ثبت کند که بالاترین نرخ توسعه در ۱۴ سال گذشته است. رشد سالانه تُن مایل از زمان بحران مالی به طور متوسط ۲.۹ درصد بوده است.

براساس این گزارش، تجارت دریایی در مسیر رسیدن به رقم ۱۲.۶ میلیارد تُن در سال جاری میلادی است و در این ارتباط، ۶۶.۶ تریلیون مایل را به عنوان یک نقطه عطف تجربه خواهد کرد. «یان ریندبو»، مدیرعامل شرکت کشتیرانی دانمارکی نوردن، در این رابطه گفت: «امروزه ناوگان جهانی برای تجارت کاملاً بهینه ساخته شده است. به همین دلیل ما بازار های بزرگی داریم، چون شاهد بروز مشکلات در دریای سرخ بوده ایم و بنابراین برای حمل حجم محموله به کشتی های بیشتری نیاز است.»

در ادامه این گزارش آمده است که شاخص کلارکسون در سال ۲۰۲۴ میلادی به ۲۳۰۲۲ دلار رسید که ۳۲ درصد بالاتر از روند ۱۰ ساله است. کشتی های کانتینری به علت حمله شبه نظامیان حوثی یمن علیه کشتیرانی تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن، بیشترین تغییر الگو های تجاری را داشته اند. در گزارش مؤسسه کلارکسون تأکید شده است که خطوط کشتیرانی کانتینری در سه ماهه سوم ۲۰۲۴ میلادی مجموعاً ۲۶.۸ میلیارد دلار درآمد کسب کرده اند که بیش از دو برابر درآمدی است که صنعت حمل ونقل کانتینری در هر سال کامل قبل از دوره کووید به دست آورده است. مؤسسه آلفالاینر نیز گزارش داد که بحران جاری در دریای سرخ تأثیر بیشتری نسبت به کووید بر اشتغال کشتی ها داشته است و به افزایش درآمد ها به بالاترین سطح در سال جاری کمک کرده است.

وضعیت ناوگان کشتیرانی ایران در جهان

در همین حال کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل رتبه ایران در رده بندی کشورهای جهان از نظر بزرگی ناوگان کشتیرانی را ۲۲ اعلام کرد و سه کشور عضو گروه هفت را در رده پایین تری نسبت به ایران از این نظر قرار داد. کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) در گزارشی از وضعیت صنعت حمل ونقل دریایی جهان، کل تعداد کشتی های تجاری اعم از نفتکش ها، کشتی های کانتینری و کشتی های فله بر در پایان سال ۲۰۲۱ را ۹۹ هزار و ۸۰۰ فروند اعلام کرد. ظرفیت حمل بار این کشتی ها بالغ بر ۲ میلیارد و ۱۳۴ میلیون و ۶۴۰ هزار تن برآورد شده است که این رقم نسبت به سال قبل رشد ۳ درصدی داشته است. در سال پیش از آن ظرفیت حمل بار ناوگان کشتیرانی دنیا ۲ میلیارد و ۷۱ میلیون و ۶۳۸ هزار تن برآورد شده بود.

اضافه شدن ۸ فروند کشتی به ناوگان کشتیرانی ایران

آنکتاد در بخش دیگری از گزارش خود کل کشتی های ایران را ۲۵۴ فروند اعلام کرد. در سال ۲۰۲۱ تعداد ۸ فروند کشتی جدید به ناوگان تجارت دریایی ایران افزوده شده است. در سال پیش از آن تعداد کشتی های ایران ۲۴۶ فروند اعلام شده بود. به همین ترتیب ظرفیت حمل بار ناوگان کشتیرانی ایران در سال ۲۰۲۱ حدود ۵.۵ درصد افزایش یافته است و به ۱۹ میلیون و ۲۵۱ هزار تن رسیده است. در سال ۲۰۲۰ ظرفیت حمل بار کشتی های ایران ۱۸ میلیون و ۲۴۵ هزار تن محاسبه شده بود.مقایسه ایران با سایر کشورها نشان می دهد این کشور از نظر ظرفیت حمل بار دریایی در رتبه ۲۲ جهان قرار دارد. رتبه ایران نسبت به سال قبل تغییری نداشته است. ظرفیت ناوگان کشتیرانی ایران حتی از سه عضو گروه هفت کشور صنعتی یعنی فرانسه، ایتالیا و کانادا بیشتر است. کشورهایی مثل هلند، عربستان، برزیل، سوئد، ویتنام، عمان، مالزی، قطر و نیجریه نیز ناوگان کشتیرانی کوچکتری نسبت به ایران دارند. برخورداری از یک ناوگان دریایی بزرگ و متنوع یکی از نقاط قوت ایران در مقابله با تحریم های آمریکا بوده است و ایران با بهره گیری از این ناوگان بزرگ توانسته است تحریم های اقتصادی علیه خود را تا حد زیادی خنثی کند.

بزرگ ترین ناوگان کشتیرانی جهان در اختیار یونان است

براساس گزارش آنکتاد، یونان بزرگ ترین ناوگان دریایی جهان از نظر ظرفیت حمل بار را داراست. ظرفیت حمل بار کل کشتی های یونانی ۳۷۳ میلیون و ۴۱۷ هزار تن اعلام شده است. تعداد کل کشتی های یونان ۴۷۰۵ فروند برآورد شده است. چین با ناوگانی با ظرفیت حمل بار ۲۴۴ میلیون و ۵۵۵ هزار تن در رتبه دوم و ژاپن با ۲۴۱ میلیون و ۸۴۸ هزار تن در رتبه سوم از این نظر قرار گرفته اند. کشورهای سنگاپور، هنگ کنگ، آلمان، کره جنوبی، نروژ، برمودا و انگلیس به ترتیب رتبه های چهارم تا دهم را از این نظر به خود اختصاص داده اند. آمریکا با ناوگان ۱۸۱۰ فروندی و ظرفیت حمل بار ۵۴ میلیون و ۹۷۱ هزار تنی در رتبه یازدهم جهان قرار گرفته است. سهم ایران از کل ظرفیت حمل بار دریایی جهان ۰.۹۱ درصد برآورد شده است.

شرایط متفاوت کشتی های باربری

ظرفیت کشتی های باربری متفاوت است  و همه کشتی قادر به حرکت در یک مکان نیستند. قبلا انواع کشتی باری را بر حسب مرسوله ای که جا به جا می کرد بررسی کردیم، اما اکنون قصد داریم در مورد ظرفیت و اندازه آن ها به گفت و گو بپردازیم. این مسئله از آن جهت بسیار حائز اهمیت است که مشخص می کند یک کشتی باربری در چه مسیری قادر به حرکت است و یا این که در چه بندری توان پهلوگیری دارد. قبل از این که به انواع این کشتی ها بر اساس ظرفیت اشاره کنیم باید آشنایی لازم با اصطلاح dwt در این زمینه داشته باشیم که در فارسی به معنای تناژ مرده وزن است. به طور کلی یک نوع واحد اندازه گیری برای ظرفیت کشتی های باربری محسوب می شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.