بازدید سایت : ۳۸۶۹۰

منطقه آزاد انزلی ؛ کانون تجارت و گردشگری در کریدور بین‌ المللی شمال - جنوب

سازمان منطقه آزاد انزلی به عنوان یک نهاد حاکمیتی براساس قانون و راهبردهای اعلامی از سوی مقام معظم رهبری که در قالب هایی همچون سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و شعارهای سالیانه مستظهر شده ، تسهیل گری برای بهره مندی حداکثری از قابلیت های بخش خصوصی برای تکمیل و احداث امکانات زیرساختی متناسب با شرایط و نیازهای جدید بازارهای مصرف داخلی و خارجی به عنوان یک راهبرد در اولویت قرار داده است .

منطقه آزاد انزلی ؛ کانون تجارت و گردشگری در کریدور بین‌ المللی شمال - جنوب
تین نیوز |

چشم انداز ۵ ساله منطقه آزاد انزلی ، تبدیل شدن به قطب اقتصادی و گردشگری در سطح ملی و بین المللی است . این منطقه با تکمیل زیرساخت های حمل ونقل ، توسعه پهنه های صنعتی و گردشگری و تقویت همکاری های منطقه ای با کشورهای اوراسیا و کریدور شمال ـ جنوب ، به دنبال جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی است .آنچه می‌خوانید گفتگو با مصطفی طاعتی‌مقدم، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی در خصوص برنامه‌های کلان و اقدامات اجرایی در این منطقه است.

اهداف و چشم انداز منطقه در پنج سال آینده چیست و چه برنامه هایی برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی دارید ؟

مهمترین اهدافی که منطقه آزاد انزلی به عنوان چشم انداز طی پنج سال آتی هدفگذاری نموده را باید مشتمل بر تکمیل زیرساخت های حمل و نقلی ، پهنه های صنعتی ، امکانات گردشگری ، تفریحی و ارتقای شاخص های عمران روستایی در محدوده ۸۶۰۰ هکتاری نخستین منطقه آزاد شمال کشور عنوان کرد .

از سوی دیگر و به صورت همزمان توجه به برگزاری رویدادهای فرهنگی ، هنری ، ورزشی و گردشگری در قالب میزبانی از نمایشگاه ها ، جشنواره ها و نشست های تخصصی مرتبط با این حوزه ها در سطح ملی و بین المللی ، دومین برنامه کاری منطقه آزاد انزلی محسوب می شود .

تکمیل کننده این برنامه ها هم افزایی استانی و ملی در راستای تحقق تمامی قوانین و مقررات مناطق آزاد برای سرمایه گذاران موجود است ، چرا که ضمانت اعمال همه مزایا و معافیت های قانونی برای فعالین اقتصادی موجود ، نخستین عامل برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی جدید است .

چهارمین برنامه کاری معطوف به میزبانی از برنامه های اقتصادی و سرمایه گذاری با جامعه هدف کشورهای حوزه دریای کاسپین، آسیای میانه و قفقاز ، اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا ، سازمان شانگهای و بریکس در کنار اعضای کریدور شمال ـ جنوب ، است .

در واقع همه برنامه های پیش گفته با یک هدف کلان و آن تبدیل منطقه آزاد انزلی به مرکز ثقل مناسبات اقتصادی کشورهای شرق و غرب آسیا ، اوراسیا و جنوب این قاره است که در اولویت کاری سازمان قرار دارد .

چه اقداماتی برای توسعه زیرساخت های ضروری مانند حمل ونقل ، انرژی و ارتباطات در این منطقه صورت گرفته است ؟

طی این مدت اقدامات خوبی جهت شروع عملیات اجرایی احداث اسکله های جدید در مجتمع بندری کاسپین و بازبینی برخی طرح های زیرساختی محدوده اولیه و بازتدقیق زیرساخت های عمرانی در پهنه های جدید و عمران روستایی در حال انجام است که بر این اساس در نوروز امسال بعد از هفت سال رکود ، عملیات احداث هفتمین اسکله توسط بخش خصوصی آغاز شد ، موضوعی که در ارتباط با سایر زیرساخت های مورد نیاز این مجتمع بندری نیز در حال پیگیری است .

از سوی دیگر با توجه به الحاق و اضافه شدن محدوده های صنعتی و فرودگاهی ، این برنامه کاری باهم افزایی نهادهای استانی به منظور بازبینی برنامه های زیرساختی در پهنه های مربوط با توجه به مزایا و معافیت های قانونی منطقه آزاد انزلی ، در دستورکار قرار دارد .

چه برنامه ای برای بهبود و گسترش این زیرساخت ها دارید ؟

مهمترین برنامه ، اعمال تمامی مزایا و معافیت های قانونی با محوریت بهره گیری از توانمندی ها و ظرفیت های بخش خصوصی است . در واقع سازمان منطقه آزاد انزلی به عنوان یک نهاد حاکمیتی براساس قانون و راهبردهای اعلامی از سوی مقام معظم رهبری که در قالب هایی همچون سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و شعارهای سالیانه مستظهر شده ، تسهیل گری برای بهره مندی حداکثری از قابلیت های بخش خصوصی برای تکمیل و احداث امکانات زیرساختی متناسب با شرایط و نیازهای جدید بازارهای مصرف داخلی و خارجی به عنوان یک راهبرد در اولویت قرار داده است .

منطقه آزاد انزلی چه مزیت های خاصی نسبت به سایر مناطق آزاد کشور دارد ؟

در شاخص های ملی ، واقع شدن در استان گیلان به عنوان یکی از قطب های گردشگری ، حمل و نقلی ، با بهره مندی از نیروی انسانی باکیفیت ؛ قرارگیری در کنار دریای خزر، نزدیک ترین منطقه آزاد به پایتخت ؛ قرار گرفتن در نیمه شمال غربی کشور که محل تمرکز جمعیتی و توانمندی های تولیدی-صنعتی کشورمان محسوب می شود را می توان از مهمترین وجوه تمایز نخستین منطقه آزاد شمال کشور عنوان نمود .

از سوی دیگر وجود زیرساخت های مناسب حمل و نقل بندری ، ریلی ، جاده ای و هوایی ؛ دیگر مزیت منطقه آزاد انزلی نسبت به سایر مناطق آزاد است .

در مولفه های بین المللی نیز منطقه آزاد انزلی از جایگاه ویژه ای در معادلات کریدوری برخوردار بوده که براین اساس یکی از مبادی اصلی ورودی ـ خروجی کریدور شمال جنوب و مسیر ترانزیتی چین - قزاقستان - ایران در چارچوب مسیر فرعی طرح یک کمربند یک جاده چین محسوب می شود .

از سوی دیگر با عنایت به موقعیت مناسب ژئوپلیتیکی ، نخستین منطقه آزاد شمال کشور ؛ دارای وضعیت قابل توجهی در بهره برداری از فرصت های همکاری با اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا ، سازمان همکاری اکو ، شانگهای و بریکس است .

چه سیاست ها و مشوق های ویژه ای برای جذب سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی در نظر گرفته اید ؟

از اجرای قانون و مقررات تا استفاده از بسته های حمایتی ـ تشویقی ؛ در حوزه های مختلف حمل و نقلی ، ترانزیتی ، خدمات گردشگری ، فنی ـ مهندسی و تولیدی ـ صنعتی را می توان بخشی از برنامه های تشویقی در نظر گرفته شده ، اعلام کرد .

علاوه بر این ، تشکیل کارگروه های اختصاصی میان بخش خصوصی و دولتی این سازمان و نهادهای دولتی استان در راستای رسیدن به فهم مشترک نسبت به جایگاه قانون و مقررات مناطق آزاد ؛ تقویت فعالیت های تشکلی و صنفی میان فعالین بخش خصوصی منطقه ، استان و کشور به منظور تقویت کیفی و افزایش سطح آگاهی عزیزان ؛ برگزاری جلسات و نشست های تخصصی با حضور نمایندگان تشکل های صنفی و صاحب نظران را از دیگر سیاست های مورد نظر به عنوان سازوکارهای حمایتی ـ تشویقی سازمان منطقه آزاد انزلی برای حفظ فعالین اقتصادی موجود و جذب سرمایه گذاران جدید،  باید عنوان نمود .

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
منبع: فرینا
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.