از بین 16 نیروگاه بخاری در کشور 14 نیروگاه مازوت سوزی دارند
هوای تهران هنوز آلوده است و به محض اینکه اسم آلودگی هوا می آید نامی هم از مازوت و سوختن آن در هوایی که وارد ریه های مردم می شود، به میان می آید.
هوای تهران هنوز آلوده است و به محض اینکه اسم آلودگی هوا می آید نامی هم از مازوت و سوختن آن در هوایی که وارد ریه های مردم می شود، به میان می آید.
به گزارش تین نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی، صنایع و نیروگاه ها برای تولید برق و گاز از سوخت بی کیفیت مازوت استفاده می کنند و دلیلشان هم این است که ما تحریم هستیم و نمی توانیم سوخت جایگزین داشته باشیم. اما این مازوت، این متهم ردیف اول آلودگی هوا لااقل در اذهان و افکار عمومی اصلا چیست؟ به گفته متخصصان، مازوت نوعی نفت کوره به شمار می آید که کیفیت پایین و ویسکوزیته بالایی دارد و در نیروگاه های حرارتی و موارد مشابه از آن استفاده می شود.
در اروپا و ایالات متحده، ترکیب مازوت شکسته به گازوئیل تبدیل می شود. به گزارش سایت علمی و آموزشی «فرادرس»، مازوت که به طور عمده توسط کشورهای روسیه، قزاقستان، آذربایجان، ترکمنستان و ایران تولید می شود برای گرم کردن بویلرها (دیگ بخار) جهت تولید بخار مورد استفاده قرار می گیرد چراکه این ماده، گرمای سوختن بسیار بالایی دارد. از عوامل مهم در درجه بندی این سوخت باید به محتوای گوگرد آن اشاره کرد که متاثر از منبع اصلی آن است.
در حمل و نقل مازوت به طور معمول به این سوخت، «نفت کثیف» (Dirty Oil) می گویند و از آنجا که ویسکوزیته بسیار بالایی دارد، پمپ کردن آن به تجهیزات خاصی نیازمند است. مازوت و سایر سوخت ها زمانی که آن ها را در هوا تنفس یا این که آب و غذای آلوده را مصرف کنید و همچنین هنگام تماس پوست با این مواد، همچنین اگر محل کار یا زندگی شما در نزدیکی کارخانه ها و نیروگاه هایی باشد که از این سوخت استفاده می کنند، مازوت و سایر سوخت ها وارد بدن می شوند و اثرات زیانبار و کشنده ای بر محیط زیست و سلامتی انسان می گذارند که در انتهای این گزارش به آن ها اشاره می شود.
درابتدای بحث مازوت سوزی در مواردی اصل این قضیه را تکذیب و به تدریج در مناطقی مثل اصفهان تایید کرده و همان طور که ذکر شد، گفتند که چاره ای ندارند. در تهران هم اخیرا داریوش گل علیزاده، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، مازوت سوزی در تهران را به کلی تکذیب کرده و البته گفته که «از بین 16 نیروگاه بخاری در کشور 14 نیروگاه مازوت سوزی دارند.»
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، درباره مازوت سوزی در نیروگاه های بخاری تهران، گفته: «تنها نیروگاه بعثت در منطقه 16 تهران قابلیت مازوت سوزی دارد که از سال 93 با حکم قضائی این بخش آن پلمب شده است.» داریوش گل علیزاده، با بیان اینکه مازوت در نیروگاه های بخاری یا توسط صنایع سوزانده می شود، مدعی شده که «صنایع ما در چند روز اخیر قطعی گاز نداشتند که بخواهند به سمت سوخت دوم و مازوت سوزی بروند. نیروگاه هایمان نیز مازوت سوزی نداشته اند.»
شاید بخش مهم صحبت های او اینجا باشد که مازوت سوزی در برخی نیروگاه های کشور را تایید کرده و این طور توضیح داده که: «از 16 نیروگاه بخاری در کشور 14 نیروگاه مانند نیروگاه طوس در مشهد، مفتح در همدان، سهند بناب در تبریز، ایرانشهر در سیستان و بلوچستان، شهید منتظری در اصفهان، شهید منتظر قائم در البرز، شهید رجایی در قزوین و بندرعباس مازوت سوزی دارند.»
علت آلودگی هوا مازوت سوزی نیست!
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست علت آلودگی هوا را مازوت سوزی ندانسته و دو نمونه آورده که «تا دو سال گذشته در تبریز مازوت سوزی نداشتیم اما آلودگی هوا بود. در این مواقع می توان گفت مصرف مازوت عامل ایجاد آلودگی هوا نیست اما می تواند در شهرهایی که در مجاورت نیروگاه ها هستند، تشدیدکننده آلودگی هوا باشد.
بدین جهت در سال های گذشته با وجود مصرف صرفا گاز، به علت وارونگی دما، آلودگی هوا داشتیم.» گل علیزاده در واکنش به نامه منتشر شده که محیط زیست از مازوت سوزی بیش از چهار نیروگاه خبر داشته اما آن را تکذیب کرده است، گفته: «ما هیچ وقت مازوت سوزی در کشور را تکذیب نکردیم. تنها مازوت سوزی در تهران را تکذیب می کنیم چراکه واقعا چنین چیزی وجود ندارد.»از او پرسیده شده که آیا نیروگاه بخاری منتظرقائم در البرز به علت نزدیکی به تهران بر آلودگی پایتخت تاثیر ندارد و گل علیزاده، اینطور پاسخ داده است که «مسیر باد دارای اهمیت است.
منتظر قائم حدود سه هفته است که به علت کمبود گاز و برای توسعه درحال مازوت سوزی است. انتشار آلودگی از منتظر قائم به سمت شهر قدس و اسلامشهر خواهد بود.» به گفته سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست «نیروگاه شهیدرجایی قزوین اگر می توانست با باد 30 کیلومتر آلایندگی را جابه جا کند اصلا مشکلی وجود نداشت.
ما به دنبال چنین وزش بادی هستیم چراکه آلایندگی منتشر شده را تخلیه و رقیق می کند اما به طور کلی مسیر باد شهیدرجایی به سمت اشتهارد و نظرآباد است و تهران در مسیر آن نیست.» گل علیزاده همین طور، به علت آلودگی هوای تهران اشاره کرده و گفته: در نیمه دوم سال که وارد فصل سرد می شویم، با توجه به وارونگی دما، عدم وزش باد و سکون هوا آلودگی هوا را خواهیم داشت. در سال 97 شرایط جوی بسیار خوبی به علت باد و باران داشتیم، به گونه ای که سال 97 از بهترین سال ها به جهت تعداد روزهای سالم و شرایط مطلوب بود.
اثرات مازوت سوزی بر سلامتی
اما در خصوص اثرات مضری که سوزاندن مازوت بر محیط زیست و سلامتی انسان دارد، کارشناسان گفته اند که سوزاندن مازوت و سایر سوخت های گوگردی، تشکیل سولفات ها و نیترات ها به شکل آئروسول یا ذرات بسیار ریز هواست که ذرات معلق موجود در هوا را سبب می شوند. این ذرات معلق با تشدید آلودگی هوا خطر آسم و حملات قلبی و تنفسی را افزایش می دهند.