◄ واکنش نمایندگان مجلس به افزایش 52 برابری قیمت مسکن طی 17 سال
یک نماینده مجلس اعلام کرد: قیمت مسکن در بازه فرودین ماه 1384 تا فروردین ماه 1401 در تهران حدود ۵۲ برابر شده است.
به گزارش تیننیوز، نمایندگان مجلس از رشد شدید اجاره بها در سالهای اخیر بسیار گلایه مند هستند و با اعلام آمارهای مختلف قصد اعلام وضعیت بسیار نابسامان مسکن را دارند.
نمایندگان مجلس معتقدند؛ افزایش بیش از ۴۵ درصدی شاخص کرایه مسکن استیجاری در تهران، در طی یک سال پس از اجرای سیاست تعیین سقف ۲۵ درصدی افزایش اجاره بها، نشان دهنده ناکارآمدی اجرای سیاست ها در بازار مسکن ایران است.
قیمت مسکن در تهران طی ۱۷ سال ۵۲ برابر شده است
محسن پیرهادی، نماینده مردم تهران، به رشد شدید شاخص اجارهبها اشاره کرد و گفت: قیمت مسکن در بازه فرودین ماه 1384 تا فروردین ماه 1401در تهران حدود ۵۲ برابر شده است.
بنا به گفته او، طی این 17 سال مسکن به یکی از محبوبترین داراییهای مردم کشور بدل شده است چرا که برغم سرکوب نرخ تورم در دیگر بازارهای از طریق واردات در بازار مسکن دولتها امکان سرکوب قیمت آن را از طریق واردات نداشتهاند و دیگر قوانین تنظیمی و کنترلی این حوزه از جمله قوانین مالیاتی هم کارآمد و موثر نبودهاند.
پیرهادی خاطرنشان کرد: بررسیها نشان میدهد که رشد قیمت اجاره در بیشتر استانها کمتر از افزایش قیمت ملک بوده است ولی در برخی از مراکز استان اعم از یاسوج، بیرجند و خرم آباد رشد اجاره بها بیشتر از رشد قیمت ملک بوده است که این امر بدان معناست که در شهرهای کوچک با مشکل عرضه املاک استیجاری مواجه هستیم.
این نماینده مجلس گفت: حداکثر سقف مجاز افزایش اجارهبهای مسکن در شهر تهران ۲۵ درصد و سایر شهرها ۲0 درصد قانونی است.
وی ابراز کرد: رشد شاخص کرایه مسکن استیجاری در شهر تهران در اردیبهشت ماه سال ۱۴0۱ در شهر تهران معادل ۴6 درصد بوده است، گفت: شواهد میدانی نشان میدهد در سه ماهه چهارم سال 1401شدت رشد بیشتر بوده است و لذا پیشبینی میشود رشد شاخص اجاره بها در سال 1401 نسبت به 1400 در بازه 50 تا 55 درصد یعنی دو برابر نرخ مصوب دولت در این بازار قرار گیرد.
وی افزود: افزایش بیش از ۴۵ درصدی شاخص کرایه مسکن استیجاری در تهران، در طی یک سال پس از اجرای سیاست تعیین سقف ۲۵ درصدی افزایش اجارهبها، نشان دهنده ناکارآمدی اجرای سیاستها در بازار مسکن ایران است.
افزایش ۵ هزار درصدی اجاره خانه در ۲۰ سال اخیر
عضو هیات رئیسه کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه در ۲۰ سال اخیر اجاره مسکن براساس گزارشها بیش از ۵ هزار درصد رشد داشته است گفت: سرمایهای بودن ملک در ایران موجب ورود سوداگران، دلالان و پول های سرگردان جامعه به این حوزه شده که به افزایش قیمتها دامن میزند.
آرا شاوردیان با اشاره به وضعیت نامناسب اجارهبها مسکن گفت: گرانی اجاره بهای مسکن و نگرانی مستاجران از نوسانات سرسام آور ملک به ویژه در آغاز فصل تابستان و آغاز فصل جا به جایی مستاجران، موجب شده تا دولت و مجلس تلاشهایی برای مدیریت و ساماندهی این بازار داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه یکی از علل اصلی گرانیها بیتوجهی مسئولان در سالهای گذشته به امر تولید مسکن است، افزود: بازار ملک نیز همانند سایر بازارها از متغیرها و الگوهای اقتصادی پیروی کرده و عدم تناسب در عرضه و تقاضا به افزایش قیمت آن منجر میشود. از این رو راه حل اساسی کنترل بازار اجاره بها افزایش عرضه مسکن و برقراری تعادل در حوزه عرضه و تقاضا است.
این نماینده مردم در مجلس عنوان کرد: هم اکنون بخشی از مردم در کلانشهرها مستاجر بوده و یا وضعیت مناسبی برای اسکان ندارند؛ گرانیهای سرسامآور حوزه اجاره مسکن نیز بیش از پیش سفره مردم را کوچک و آنها برای پرداخت هزینههای سرپناه با مشکل مواجه جدی کرده است و همین امر موجب افزایش مهاجرت از مراکز استانها به شهرهای پیرامون و به دنبال ان افزایش حاشیه نشینی شده است.
وی با بیان اینکه براساس گزارشها در 20 سال اخیر اجاره مسکن بیش از 5 هزار درصد رشد داشته است گفت: سرمایهای بودن ملک در ایران موجب ورود سوداگران، دلالان و پول های سرگردان جامعه به این حوزه شده که به افزایش قیمتها دامن میزند. لذا باید با اتخاذ مالیاتهای هدفمند و دقیق بر سوداگران مسکن، فعالیت در این بازار را برای آنها هزینهزا کرد.
عضو هیات رئیسه کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: برای کنترل بازار اجاره بها؛ مجلس طرحی را تدوین کرده که هم اکنون در صحن علنی در حال بحث و بررسی است.
بازار مسکن در ایران رها شده است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه بالغبر ۶۵ درصد مردم در شهرهای بزرگ اجارهنشین هستند و این آمار فاجعهبار رو به افزایش است، گفت: دولت فعلی نباید مرتکب اشتباه دولت سابق در ساخت مسکن شود.
سیدغنی نظری خانقاه با انتقاد از افزایش نجومی قیمت اجاره بهاء مسکن در کشور، گفت: باوجود آنکه مسکن به نوعی کالای اساسی، ضروری و مصرفی جامعه است اما این کالا به دلایل متعددی ازجمله عدم نظارت، نقدینگیهای سرگردان و ضعفهای عمومی دولت به کالای سرمایهای تبدیل شده است.
او گفت: در این شرایط دلالها و واسطهها وارد عرصه شده و مصرفکننده مجبور به خرید یا اجاره خانه از آنها میشوند و دلال هم مسکن را به چند نفر میفروشد که بالا رفتن قیمت را به دنبال دارد بنابراین عمده مشکل ما در حوزه مسکن تبدیل شدن کالای مصرفی به سرمایهای است.
این نماینده مجلس معتقد است، عملکرد بسیار ضعیف و غلط دولت گذشته سبب تشدید نابسامانی موجود در حوزه مسکن شده است چراکه باید سالانه حداقل 700 تا 800 هزار خانه در کشور ساخته شود اما در طول 8 سال دولت گذشته هر سال مسکن کم ساخته شده که این کاهش عرضه، سبب افزایش تقاضا و بالا رفتن قیمت شده است.
نظری خاطرنشان کرد: در هیچ کشوری مانند ایران بازار مسکن اینگونه رها شده نیست این مسئله سبب شده که قیمت مسکن از نرخ تورم نیز پیش بگیرد مثلا اگر تورم 50 درصد است تورم مسکن بالاتر خواهد بود که این مسائل ناشی از ضعف نظارتی دولت و دستگاههای نظارتی است.