اقتصاد در گروه مرگ
ما هفدهمین کشور پرجمعیت هستیم که بیست و هفتمین اقتصاد جهان را داریم اما از نظر در آمد سرانه، نود و دومین کشور جهان محسوب میشویم و در شاخص حکمرانی نیز، در رتبه 133 قرار گرفتهایم. آزادی فردی در ایران از دیگر کشورهای گروه C وضعیت بدتری دارد و در آزادی اقتصادی و محیط کسب وکار هم به ترتیب در رتبههای 155 و 122 قرار گرفتهایم. از نظر شاخص سلامت از کشورهای همگروهمان وضعیت بدتری داریم اما در زمینه تحصیلات وضعمان از مراکش بهتر است. سرمایه اجتماعی در ایران 134 است که باز هم ما را در وضعیت بهتری نسبت به مراکش قرار میدهد.
وبلاگ محسن جلالپور: زیاد فوتبالی نیستم اما فوتبال پدیدهای است که خودش را به جامعه تحمیل میکند. اینروزها هرجایی و با هرکس که هم صحبت میشوم، از جامجهانی میگوید و از گروه سختی که ایران در آن گرفتار شدهاست.
قطعا دو کشور اسپانیا و پرتغال جزو بهترینهای حال حاضر فوتبال جهان هستند و مراکش هم در ردهبندی فیفا جایگاه بدی ندارد. تأخیر در یکی از پروازها و کنجکاوی درباره کشورهای همگروه ایران، باعث شد روی ویژگیهای اقتصادی آنها تمرکز کنم. به هر سه کشور سفر کردهام اما تنها با تجار اسپانیایی مراوده دارم. اسپانیا بعد از آلمان و ایتالیا بزرگترین مشتری پسته ایران است. دو کشور پرتغال و اسپانیا با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند. این دو کشور جزو گروه خوکها محسوب میشوند. در اصطلاح به چهار کشور پرتغال، ایتالیا، یونان و اسپانیا PIGS میگویند که برگرفته از حروف اول این کشورها و به معنای خوکها است. گروه خوکها در سالهای گذشته به شدت با بحران اقتصادی درگیر بودهاست. با این مقدمه اجازه بدهید با شاخصهای اقتصادی به این کشورها نگاه کنیم تا ببینیم در رقابت اقتصادی و اجتماعی، کدام کشور وضعیت بهتری دارد.
پرتغال در ردهبندی فیفا سومین تیم جهان است. از نظر جمعیت، در رتبه 84 جهان قرار دارد. نمره حکمرانیاش 25 است و از نظر تولیدناخالص داخلی،چهل و هفتمین اقتصاد جهان به شمار میرود. جایگاه پرتغال از نظر درآمد سرانه 66 ، از نظر رتبه آزادی اقتصادی 77 و از نظر مساعد بودن محیط کسب وکار 37 است. پرتغالیها دهمین کشور جهان از نظر آزادی فردی هستند که رتبه سلامتشان 36 و رتبه سرمایه اجتماعیشان 46 است.
اسپانیا بیست و هشتمین کشور پر جمعیت جهان، ششمین کشور در ردهبندی فیفا است که رتبهاش در حکمرانی 30 ،در تولید ناخالص داخلی،14 و در شاخص در آمد سرانه، 52 اعلام شده است.اسپانیاییها رتبه 16 آزادی های فردی را دارند و درجه آزادی اقتصادشان 69 و رتبه محیط کسب وکارشان 33 است. اسپانیاییها با ثبت رتبه 25 جزو با سوادترین و با ثبت رتبه 16 جزو سالمترین مردمان جهان هستند که جایگاه سرمایه اجتماعی آنها نیز 29 است.
رتبه ایران در ردهبندی فیفا 32 است. ما هفدهمین کشور پرجمعیت هستیم که بیست و هفتمین اقتصاد جهان را داریم اما از نظر در آمد سرانه، نود و دومین کشور جهان محسوب میشویم و در شاخص حکمرانی نیز، در رتبه 133 قرار گرفتهایم. آزادی فردی در ایران از دیگر کشورهای گروه C وضعیت بدتری دارد و در آزادی اقتصادی و محیط کسب وکار هم به ترتیب در رتبههای 155 و 122 قرار گرفتهایم. از نظر شاخص سلامت از کشورهای همگروهمان وضعیت بدتری داریم اما در زمینه تحصیلات وضعمان از مراکش بهتر است. سرمایه اجتماعی در ایران 134 است که باز هم ما را در وضعیت بهتری نسبت به مراکش قرار میدهد.
فیفا در ردهبندیاش، رتبهای پایینتر از ایران به مراکش دادهاست. این کشور در رده 40 کشورهای پرجمعیت جهان قرار دارد. نهادهای بینالمللی به حکمرانی این کشور رتبه 116 دادهاند. مراکش از نظر تولید ناخالص داخلی در رتبه 60 و از نظر درآمد سرانه در رتبه 148 جهان است. وضعیت این کشور در آزادی فردی 112 در آزادی اقتصادی 86 و در محیط کسب وکار 88 است که این کشور را در وضعیت بهتری نسبت به ایران قرار میدهد. مراکشیها از نظر سلامت در رتبه 77 جهان قرار دارند اما در شاخص تحصیلات رتبه 119 را از آن خود کردهاند و در نهایت این که سرمایه اجتماعی آنها 144 است و 10 پله پایینتر از ایران قرار میگیرد.
کشورهای همگروه ایران در جام جهانی روسیه، در فوتبال، اقتصاد و جامعه چه جایگاهی دارند؟