بازدید سایت : ۷۴۶۷۳

احداث پروژه های ریلی بدون توجیه اقتصادی؛ توسعه تجارت در گرو گلوگاه ها

مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی در امور زیربنایی پروژه های ریلی بدون توجیه اقتصادی را مانع توسعه ترانزیت دانست و بر لزوم رفع گلوگاه ها و سرمایه گذاری هدفمند در کریدورها تأکید کرد.

احداث پروژه های ریلی بدون توجیه اقتصادی؛ توسعه تجارت در گرو گلوگاه ها
تین نیوز |

مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی در امور زیربنایی پروژه های ریلی بدون توجیه اقتصادی را مانع توسعه ترانزیت دانست و بر لزوم رفع گلوگاه ها و سرمایه گذاری هدفمند در کریدورها تأکید کرد.

به گزارش تین نیوز به نقل از مهر، سید حسین میرشفیع نماینده و مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی  با اشاره به ظرفیت های زیرساختی و ترانزیتی کشور اظهار کرد: در حال حاضر، زیرساخت های کشور ظرفیت جابه جایی و ترانزیت تا سه برابر میزان فعلی را دارند، اما مشکلات اساسی در گلوگاه های کریدوری، به ویژه در پایانه های ورودی و خروجی کشور و تخلیه و بارگیری در بنادر، موجب محدودیت در بهره گیری از این ظرفیت شده و برای رفع این مشکلات، باید سرمایه گذاری های ویژه ای انجام شود.

وی ادامه داد: افزایش استفاده از کریدورهای ایران نه تنها برای اقتصاد کشور، بلکه از منظر امنیتی نیز اهمیت بالایی دارد. کشورهای شمالی ایران و مسیرهای شرق به غرب می توانند از این ظرفیت استفاده کنند.

نماینده و مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی در امور زیربنایی بیان کرد: با این حال، به جای سرمایه گذاری گسترده در توسعه کریدورها، ابتدا باید گلوگاه های موجود را برطرف کنیم و روابط بین المللی خود را در این حوزه تقویت کنیم. همچنین، نیازمند یک بازاریابی فعال در بخش حمل ونقل به صورت خصوصی هستیم، به گونه ای که دولت فقط نقش پشتیبان را در این فرآیند ایفا کند. اگر این چارچوب اجرایی شود، می توانیم بدون نیاز به سرمایه گذاری های کلان، درآمد قابل توجهی از طریق ترانزیت کسب کنیم.

طرح جامع حمل ونقل کشور سال هاست بر زمین مانده

میرشفیع در ادامه در خصوص اینکه برخی از پروژه های ریلی که توجیه اقتصادی ندارند، اظهار کرد: متأسفانه موضوع «طرح جامع حمل ونقل کشور» سال هاست که در دست بررسی است، اما به دلایل مختلف اجرای آن متوقف مانده است. در حوزه راه آهن، مطالعات متعددی انجام شده و مشخص است که در چه مسیرهایی بار و مسافر کافی وجود دارد.

وی ادامه داد: در دولت های مختلف، سیاست های متفاوتی در این زمینه اتخاذ شده است. به عنوان مثال، اتصال مراکز استان ها به شبکه ریلی یکی از این سیاست ها بوده که برخی پروژه ها بدون داشتن بار و مسافر کافی اجرایی شده اند. البته توسعه شبکه ریلی بعد از انقلاب چشمگیر بوده، به طوری که طول شبکه سه برابر شده است. برخی از این خطوط مانند راه آهن بافق - مشهد - بندرعباس، نقش کلیدی در حمل ونقل ریلی کشور داشته، اما برخی دیگر به دلیل عدم اتصال به مراکز بار، کارایی لازم را ندارند.

مشاور سابق وزیر راه و شهرسازی افزود: با این حال، برخی دیگر از پروژه ها در مرحله طراحی و توجیه اقتصادی با مشکلاتی روبه رو بوده اند. به عنوان مثال، در طراحی برخی خطوط اعلام شده که بارهای معدنی وجود دارد، ولی در عمل بسیاری از خطوط فرعی که برای اتصال معادن به شبکه ریلی لازم بودند، هنوز اجرا نشده است. این وضعیت موجب شده که بخش هایی از شبکه ریلی کشور نتوانند بهره برداری اقتصادی کافی داشته باشند و هزینه های نگهداری آن ها به یک چالش تبدیل شده است.

وی بیان کرد: در دوران اخیر، با فشارهای اقتصادی و محدودیت های منابع اعتباری، بازنگری در پروژه های ریلی انجام شده است. این بازنگری به ویژه به این منظور بود که پروژه هایی که اولویت کمتری دارند، به طور موقت کنار گذاشته شوند و توجه منابع به پروژه های اولویت دار معطوف گردد. در حال حاضر، سازمان برنامه و بودجه، شرکت راه آهن و وزارت راه، اولویت های اجرایی پروژه های ریلی را مشخص کرده اند تا منابع موجود تنها به پروژه هایی اختصاص یابد که از اهمیت بالایی برخوردارند.

تحول آینده حمل ونقل کشور با تکمیل پروژه ریلی زاهدان - چابهار

این کارشناس ریلی خاطرنشان کرد: اولین و مهم ترین پروژه ای که منابع اصلی دولت برای تکمیل آن اختصاص پیدا کرده است، پروژه راه آهن زاهدان - چابهار است که به عنوان پروژه ای با اولویت بالا در دستور کار قرار دارد. این پروژه با توجه به موقعیت استراتژیک و اقتصادی خود، امیدوار است که در سال آینده به بهره برداری کامل برسد.

وی در پایان تاکید کرد: علاوه بر پروژه زاهدان - چابهار، پروژه راه آهن اردبیل نیز که پیشرفت فیزیکی بسیار بالایی داشته است، به نظر می رسد که به زودی به بهره برداری برسد. علیرغم اینکه چشم انداز آن به اندازه پروژه های دیگر بزرگ نیست، اما پیشرفت فیزیکی قابل توجهی باعث شده که این پروژه هم در اولویت قرار گیرد.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • امیر پاسخ

    به نظر من لازم است که ایران دو نوع شبکه راه آهن موازی داشته باشد. یکی برای حمل بار و یکی برای حمل مسافر. چون الزاماً نقاط تجمع بار با نقاط تجمع مسافر یکسان نیستند. در نتیجه اگر برنامه ریزان احداث راه آهن را با اولویت اتصال نقاط توریستی و مسافری به یکدیگر احداث کنند، ممکن است از نظر باری جوابگوی مراکز بار نباشد و اگر راه آهن را با اولویت اتصال مراکز بار احداث کنند، ممکن است در نقاط پر مسافر کمبود قطار و یا حتّی نبود قطار به وجود بیاید. ضمناً لازم است بجای توسعه بیشتر خطوط راه آهن به شهرها و نقاط جدید، فعلا همین خطوط فعلی در قسمتهای شلوغ باری و مسافری دو خطه و حتّی چهار خطه شوند.

  • ۱۳۳۹ پاسخ

    راه آهن ساوه همدان سنندج چه توجیه اقتصادی بجز سوخت سرمایه ملت برای مردم دارد بجز زور وبازوی آقای حاج بابایی نماینده همدان که هر زمان اراده کند دولت وحکومت را فیتیله پیچ میکند .

  • امیر پاسخ

    به نظرم در مورد استانهای کمتر توسعه یافته از نظر صنعتی مثل استان کردستان و همدان که بسیاری در مورد اقتصادی نبودن راه آهن همدان سنندج به آن اشاره میکنند، باید به این نکته توجّه کرد که حتماً قرار نیست یک پروژه ریلی از روز اول سود آور باشد. ممکن است آوردن ریل به منطقه البته به شرط بازاریابی درست توسّط راه آهن و شرکتهای حمل بار باعث شود سرمایه گذاران و شرکتها ترغیب شوند بجای پایتخت و استانهای صنعتی، در استانهای غیر صنعتی مانند کردستان هم سرمایه گذاری کنند و کارخانه احداث کنند. آنوقت راه آهن احداث شده هم سود آور خواهد شد. اینطور نیست؟

  • ناشناس پاسخ

    احداث راه و آهن خرم آباد به اندیمشک هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد ولی به لحاظ نفوذ و لابی گری قوی و چانه زنی بسیار بالا در تمام لایه های دولتی و قانون گذاری و سماجت بازی های گروهی و پیگیری مستمر و گیر دادن باعث هدر دادن سرمایه ها و اعتبارات در جایی که اصلا" نه از لحاظ باری و نه مسافری توجیه اقتصادی ندارد ولی مرغ یک پا دارد !!!

  • ناشناس پاسخ

    دولت به کارشناسان راه کار بدید برای کم مصرف کردن انرزی به جای خطوط جاده‌ای منابع درخطوط ریلی بخصوص بار ومسافر متمرکز کنه تا پنجاه ه درصد مصرف سوخت کم خواهد شد وچند ده هزار نفر توجاده ها جانشان از دست نمیدنند ولی کو مرد عمل

  • Hamid Rabbani پاسخ

    در خصوص راه آهن همدان سنندج دوستان این مطلب را حتما در نظر بگیرند که مقصد نهایی این خط آهن شهرستان مریوان و مرز باشماق هست که به اقلیم کردستان متصل خواهد شد که این امر باعث جابجایی حجم بالایی از کالا و مسافر خواهد شد
    همچنین با گسترش معادن طلا و سنگ آهن کردستان و سنگ آهن همدان وجود راه آهن ضروری خواهد بود.

  • ناشناس پاسخ

    بسیاری از وزرا و مدیران کل و ....باید برای هدر دادن و یا بلوکه کردن پول ملت در پروژه های بلا استفاده و راکد و بی فایده که شاد چند ده هزار همت باشند باید مجازات شوند تا تاريخ تکرار نشود‌

  • محمد رضا پاسخ

    یک بار آقای دکتر شیرازیان مطالعه طرح جامع حمل ونقل را که بخشی از آن راه ، راه آهن و کشتیرانی بود عهده دار شد و ظاهرا بلا مطالعه بایگانی شد . بار دیگر آقای دکتر ... رئیس شرکت مترا بوسیله فرانسوی‌ها مطالعه کرد که نمی‌دانم چه شد و حالا هم هر از گاهی مطالعه می‌شود و داستان چاه کندن حاجی میرزا آقاسی تکرار می‌شود که برای مشاوران ریز و درشت نان می‌شود و یک متر ریل با مطالعات آنها اضافه نمی شود