شکایت رسمی بخش خصوصی از دولت آمریکا به دلیل دخالت و ایجاد خسارت در پرونده «کشتیرانی مرسک»
تیننیوز| مدیرعامل شرکت خصوصی گفت: در پرونده از بین رفتن کانتینرهای ایرانی در امارات به دلیل بیتوجهی خط لاینری مرسک و زیان وارده به شرکت ایرانی، آمریکا تلاش کرد با دخالت بیجا مانع اجرای حکم پرداخت خسارت شود که سبب زیان ما شد و بابت آن از دولت این کشور شکایت کردیم.
به دنبال شکایت یکی از شرکتهای صادر کننده ایرانی از خطوط لاینری «مرسک» بابت از بین رفتن کانتینرهای این شرکت در امارات که مرسک مسئولیت حمل آنها را بر عهده داشت، یکی از کشتیهای مربوط به مرسک در آبراهههای خلیج فارس توقیف و به لنگرگاه عباسی در بندر شهید باهنر منتقل شد.
پس از آن بود که کاخ سفید،دولت آمریکا و رسانههای حامی این کشور بیانیههای مختلفی در اعتراض به توقیف این کشتی در ایران صادر کردند؛ دولت آمریکا خود در این حوزه ورود کرد و مانع روند بررسی جرم توسط دادگاه و حتی اجرای حکم شد.
در آن زمان شرکت مرسک زیر بار این تاواندهی نمیرفت و قبول نمیکرد که خسارت شرکت ایرانی را بابت تلف کردن 10 کانتینر تجهیزات نفتی در امارات (برابر با بارنامه رسمی صادره از مرسک) پرداخت کند.
اما به هر حال پس از کش و قوسهای فراوان حکم دادگاه به نفع شرکت ایرانی صادر و مرسک مجبور به پذیرش خطای خود شد و اعلام کرد که هزینه از بین رفتن کانتینرهای تجهیزات نفتی که حدود 2 میلیون دلار بود را پرداخت خواهد کرد و از شرکت ایرانی خواست که از دریافت خسارت که حدود 7 میلیون دلار برآورد شده بود، صرف نظر کند که شرکت ایرانی هم پذیرفت.
مدیرعامل شرکت بازرگانی ایرانی در اینباره میگوید: شرکت کشتیرانی مرسک 50 درصد کانتینرهای دنیا و 70 درصد کانتینرهای خاورمیانه را جابهجا میکند.
بنا به گفته علیرضا جهانیان «مرسک» قرارداد سالانه 4 میلیارد دلاری با پنتاگون برای حمل بارهای نظامی و غیرنظامی آنها دارد، در همین راستا بلافاصله پس از تحریم بنادر ایران، در اقدامی یکجانبه به دستور آمریکا، بندرهای ایران را ترک کرد.
جهانیان بیان کرد: کشتیرانی مرسک مدعی است که پشتوانه ارتش آمریکا را دارد اما توقیف کشتی آنها توسط نیروهای نظامی ایران در خلیج فارس، ضعف بزرگی برای آنها محسوب شد که این نشان از قدرت نظامی ایران داشت.
وی افزود: کشتیرانی مرسک اولین حملکننده دریایی دنیا است و تحویل بارها را در مدت زمان دقیق با اختلاف ساعت، انجام میدهد، یعنی این میزان دقت دارد؛ اما با این تخلف اقتدار آنها زیر سؤال رفت.
مدیرعامل شرکت نفتی پارسه طلائیه بیان کرد: پس از اتفاق توقیف یک فروند از کشتیهایی که بار مرسک را حمل میکرد توسط نیروهای نظامی ایران، قیمت سهام مرسک در دنیا ارزان شد ضمن آنکه بیمه آنها گرانتر شد و این نمره منفی برای ما محسوب میشد.
جهانیان ادامه داد: «مرسک» بنادر ایران را در شرایط تحریم رها کرد اما پس از بروز این مشکل، از ما خواست که رایزنی کنیم دوباره به بنادر ایران برگردد در حالی که خطوط لاینری کشورهایی نظیر هند و چین در شرایط تحریم در ایران ماندند بنابراین اولویت با این خطوط لاینری است.
وی افزود: به هر حال در قضیه بدهی مرسک به پارسه طلائیه، شرکت مرسک مقصر اعلام شد و ضمن عذرخواهی اعلام کرد که بدهی خود را پرداخت میکند اما در این حوزه دخالت آمریکا بر روند اجرای حکم و به طول انجامیدن آن امری مشهود بود که به زیان مالی ما انجامید.
وی گفت: مرسک به پشتوانه قرارداد خود با ارتش آمریکا، ابتدا قصد نداشت به تعهداتی که در قبال ما دارد، عمل کند و در واقع پشت قرارداد با ارتش آمریکا پنهان شده بود، از آن طرف کشور آمریکا هم سنگ تمام گذاشت و پس از توقیف کشتی مرسک توسط نیروهای نظامی ایران، بیانیههای مختلفی برعلیه این موضوع صادر و منتشر کرد.
مدیرعامل شرکت نفتی پارسه طلائیه افزود: پس از توقیف کشتی مرسک این حملکننده دریایی چهار بیانیه داد اما کشور آمریکا موضوع را به مذاکرات لوزان کشاند و حتی آمریکا اعلام کرد تا تکلیف کشتی توقیف شده مرسک در ایران روشن نشود، به مذاکره ادامه نخواهد داد، حتی ارتش آمریکا و کاخ سفید نیز در این باره بیانیه دادند.
جهانیان ادامه داد: کشور آمریکا بدون هیچ حقی از مرسک حمایت کرد و موجب به طول انجامیدن اجرای حکم و پرداخت خسارت توسط این حملکننده دریایی با ما شد، در همین راستا برنامهریزی کردهایم از این فعالیت غیرمنصفانه آمریکا که به زیان ما انجامید، شکایت کنیم.
وی گفت: طبق بند 7 منشور سازمان ملل متحد، ماده B پیمان ورشو و اصل 6 سند نهایی هلسینگی، دخالت کشورها در امور یکدیگر در سطوح جهانی و بینالمللی ممنوع است و هیچ گروهی از دولتها حق فعالیت مستقیم یا غیر مستقیم در امور داخل و خارج دولت دیگر ندارد حتی کشور آمریکا طبق همین بندها مدعی است که ایران حق دخالت در امور سوریه، عراق، بحرین و یمن را ندارد و مدعی است تاکنون 90 میلیارد دلار هم برعلیه دولت ایران حکم جریمه گرفته است.
مدیرعامل شرکت نفتی پارسه طلائیه گفت: ما هم بر همین اساس و اصل، علیه کشور آمریکا اعلام جرم کردهایم زیرا آنها حق نداشتند در امور دولت ایران و شرکتهای ایرانی دخالت کنند ضمن آنکه با دخالت بیجا موجب به طول انجامیدن رأی دادگاه شدند و این عدم اجرای رأی و پرداخت خسارت توسط مرسک به زیان ما انجامید.
جهانیان افزود: در ایران شعبه 55 یکی از دادگاهها، ویژه رسیدگی به این موضوع است که تاکنون 30 میلیارد دلار آرا قطعی علیه آمریکا در همین موضوع صادر کرده است.
وی بیان کرد: در جریان تلف شدن کانیتنرهای شرکت نفتی پارس طلائیه در امارات توسط کشتیرانی مرسک، که موجب وارد شدن زیان 9 میلیون دلاری به این شرکت شد، از آمریکا بابت دخالت بیجا و به طول انجامیدن این پرونده و حصول زیان 9 میلیون دلاری در دادگاه مذکور شکایت میکنیم.
مدیرعامل شرکت نفتی پارسه طلائیه بیان کرد: کارشناسان در حال محاسبه زیان مشهود و نامشهود پارس طلائیه هستند که البته رقم زیان مشهود ما حدود 7 میلیون دلار است.
جهانیان ادامه داد: با همکاری وکلای خود در حال ارائه مدارک هستیم مبنی بر تأیید اینکه عدم اجرای تعهد مرسک و دخالتهای آمریکا موجب توقف پروژههای بعدی ما شده است و اسناد و مدارک هم در این باره آماده کردهایم.
وی افزود: تلاش میکنیم با به کارگیری سبک اخطار و احضار به دادگاه از طریق پست DHL نامه شکایت خود را به عالیترین مقام آمریکا و کاخ سفید ارسال کنیم.
مدیرعامل شرکت نفتی پارسه طلائیه گفت: همچنین به دفتر حافظ منافع آمریکا در سوئیس این احضاریه را خواهیم فرستاد تا بابت این تخلف و پاسخگویی در دادگاه حضور یابند و عدم حضور در دادگاه یعنی پذیرش تخلف.
جهانیان ادامه داد: در دادخواستها، ارسال اخطار قانونی از طریق پست DHL انجام میشود که مناسب است بنابراین ما هم اخطاریه دادگاه مبنی براینکه در تاریخ مشخص برای توضیح حاضر شوند، برای آنها ارسال میکنیم که اگر نماینده آنها حاضر شود باید از خودشان دفاع کنند و اگر هم حاضر نشوند، در واقع نقطه ضعفی برای آنها و تأیید تخلفاتشان است.
وی گفت: براساس پیمانهایی که ذکر شد کشورها باید استقلال دادگاههای یکدیگر را به رسمیت بشناسند؛ آمریکا هم باید استقلال دادگاه ما را به رسمیت بشناسد، دادگاههای بینالمللی مربوط به دعواهای بین دولتها است نظیر دادگاه لاهه که دعوای دولتها را رسیدگی میکند اما در این موضوع خاص و شکایت شرکتها از آمریکا، ما باید در دادگاه خود حکم بگیریم.
مدیرعامل شرکت نفتی پارسه طلائیه افزود: بسیاری از شرکتهای ایرانی هستند که دولت آمریکا موجب زیان آنها در تجارت شده است اما نمیدانند باید به کجا شکایت کنند در حالی که در ایران شعبه ویژه رسیدگی به این پروندهها دایر شده است که برای رسیدگی به خسارات تجار از آمریکا و شرکتهای آمریکایی است.
جهانیان با تأکید براینکه آمریکا به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست، گفت: غیرقابل اعتمادترین دولتها را آمریکا دارد و این کشور با زبان زور، ارتش قوی، نفوذ در شورای امنیت فقط به دنبال منافع خود است.
وی گفت: آمریکا 24 هزار میلیارد دلار بدهی دارد و هر روز آمار بدهی این کشور بیشتر میشود. آمریکا فقط به دنبال ذخایر ارزی کشورها است، مثلاً صدام را وارد جنگ با ایران کرد تا صندوق ذخیره ارزی ما را خالی کند و پس از آن صدام را به عنوان همپیمان خود از بین برد. آمریکاییها امروز به دنبال یکهزار و 600 میلیارد دلار ذخیره ارزی کشور عربستان هستند و یمن را بهانه کردند تا عربستان را به جنگ سوریه و یمن وارد کنند تا با فروش سلاح به آنها ذخایر ارزی آنها را هم خالی کنند.
وی تأکید کرد: همه نگرانی سیاستمداران آمریکا و انگلیس این است که «میلیتاریسم ایرانی» زنده شود. (نظامیگری یا میلیتاریسم یک ایدئولوژی است که معتقد است توان ارتشی سرچشمه و منبع همه امنیتها است)
جهانیان گفت: آمریکا با چنگهای خود در همه جای دنیا، 25هزار میلیارد دلار بدهی بالا آورد و 50هزار نفر هزار کشته داد تا جلوی زنده شدن میلیتاریسم ایران را بگیرد غافل از اینکه خودشان با دستان خودشان این شیر خفته را بیدار کردن و تنها چاره دردشان خروج بی قید و شرط از منطقه خاورمیانه و سکونت در خلیج خوکها است.
وی تأکید کرد: بسیاری از کشورها جرأت مقابله با آمریکا را ندارند اما نیروهای نظامی ایران توانستند قایقهای تا دندان مسلح نظامی آمریکا را در خلیج فارس به دلیل عدم رعایت قانونمداری توقیف کنند و این هما میلیتارسم ایرانی است که آمریکاییها نگرانش بودند.
مدیرعامل شرکت نفتی پارسه طلائیه بیان کرد: هر جا آمریکا حضور داشته فقط برای تخریب بوده است و نماد آبادانی حبابی است که با حضور آمریکا ایجاد میشود اما آن منطقه نابود شدنی است،بنابراین غیر قابل اعتمادترین دولتها، همین دولت آمریکا است و ما امروز تلاش میکنیم با طرح شکایت علیه این دولت، خسارت خود را بابت دخالتهای بیجا از آنها اخذ کنیم که اگر موفق شویم چهبهتر و اگر هم آنها به حکم دادگاه تسلیم نشوند، نشان از عدم تعهد دوباره آنها به قوانین بینالمللی دارد.
وی یادآور شد: میزان خسارت ما در این پرونده حدود 9 میلیون دلار برآورد شده است.