صنعت گفتگو
در تعریف از صنعت گفته شده که صنعت به فعالیتی گفته می شود که موجب تولید کالا و یا عرضه ی خدمات می شود.
در بررسی مسائل توسعه پایدار، عمدتا می توان به دو بعد مهم توسعه اشاره کرد: بعد عملیاتی و مادی توسعه و بعد انسانی عملکردی توسعه. بعد عملیاتی و مادی توسعه شامل برنامه هایی از اقتصاد، سیاست و جامعه است که در طیف پیشرفت جای گرفته اند.
مسائلی نظیر نانوتکنولوژی، راه سازی، سدسازی و تربیت مهندس و بعد انسانی- عملکردی توسعه شامل برنامه هایی از اقتصاد، سیاست و جامعه است که در طیف رشد و توسعه جای می گیرند. نظیر تربیت انسانی، قانون پذیری، خرد گرایی، رواداری و چندفرهنگی.
مهمترین اصل برای ورود به بعد انسانی عملکردی توسعه فراتر از ساختار و سیستمی که بتواند توسعه آفرین باشد و نهال توسعه را حمایت و بارور سازد، در ارکانی نهفته است که کمتر بدان توجه می شود. رکنی نظیر گفتگو با یکدیگر؛ که بهتر است آن را صنعت گفتگو بنامیم.
اما چرا صنعت گفتگو؟
در تعریف از صنعت گفته شده که صنعت به فعالیتی گفته می شود که موجب تولید کالا و یا عرضه ی خدمات می شود.
با این تعریف می توانیم گفتگو را پدیده ای همچون صنعتی بدانیم که حاصل آن؛ رقابتی کردن جامعه است.
پروفسور مایکل آلن گلسپی استاد فلسفه و علوم سیاسی در خصوص لزوم گفتمان و گفتگوی انتقادی در جوامع در عصر حاضر معتقد است: جوامع در دنیای امروز نیاز دارند که فضای بحث و گفتگو در آن وجود داشته باشد.
در واقع وجود گفتمان در یک جامعه باعث می شود تا آن جامعه رقابتی شود. او در ادامه یادآور می شود: در واقع از رهگذر وجود گفتمان در یک جامعه است که اقتصاد، تولید، سازندگی، توسعه، همکاری و هماهنگی میان اجزای مختلف یک جامعه شکل می گیرند.
صنعت گفتگو در پیوند با دیگر صنایع؛ می تواند بارقه های امید به رشد و توسعه را فراهم آورد.
* کارشناس اقتصادی