وظیفه مدیریت شهری؛ ایجاد تسهیلات برای جابجایی خودرو یا انسان؟
وظیفه مدیریت شهری در بخش حمل و نقل و ترافیک ارائه خدمات و تسهیلات به شهروندان است، نه خودروها !
وظیفه مدیریت شهری در بخش حمل و نقل و ترافیک ارائه خدمات و تسهیلات به شهروندان است، یا خودروها؟
یکی از عوامل اصلی ایجاد مشکلات شهری و انحراف از مسیر توسعه پایدار در شهرها، عدم درک صحیح از پاسخ این سوال کلیدی است. وظیفه مدیریت شهری در بخش حمل و نقل و ترافیک ارائه خدمات و تسهیلات به شهروندان است، نه خودروها !
مدیریت شهری به جای پاسخگویی به خودروها باید به شهروندان پاسخگو باشد و درصدد رفع نیازهای ترافیکی شهروندان برآید. لذا با توجه به غالب بودن خودرومحوری در شهرها، نیازمند تغییر رویکرد هستیم به طوری که هر گونه تاخیر برای تغییر رویکرد مدیریتی در حمل و نقل شهری موجب متضرر شدن شهرها و شهروندان در برخورداری از شهر زنده، زیست پذیر و سالم خواهد شد.
با توجه به افزایش بیرویه تولید خودرو و مالکیت وسیله نقلیه، افزایش بحرانی آمار تصادفات و تلفات رانندگی، افزایش میزان کم تحرکی و تنبلی مردم، درگیر شدن شهرها با مشکلات و پیامدهای منفی ترافیک، محدودیتهای کالبدی و اقتصادی جهت توسعه زیرساختهای جادهای، ایجاد ناپایداری در سیستمهای حمل و نقل خودرو محور و همچنین افزایش قیمت و سهمیهبندی سوخت نیازمند تغییر رویکرد مدیریتی در برنامهریزی حمل و نقل شهری از رویکرد خودرو محوری (فراهم نمودن تسهیلات برای جابهجایی خودروها) به رویکرد انسان محوری (فراهم نمودن تسهیلات برای جابهجایی انسانها) از طریق توسعه حمل و نقل همگانی، مسیرهای پیاده روی و دوچرخه سواری و نیز توسعه خطوط ریلی جهت ایجاد شبکه حمل و نقل ترکیبی ایمن و کارآمد بوده تا مفهوم عدالت اجتماعی در سیستم حمل و نقل رنگ واقعیت به خود بگیرد.
* کارشناس حمل و نقل