آیا پایان عصر شبکه های اجتماعی فرا رسیده است؟
جادوی عجیب شبکه های اجتماعی آنلاین ترکیب تعاملات شخصی با ارتباطات جمعی بود. اکنون این ترکیب، دوباره به دو قسمت تقسیم شده است.
شبکه های اجتماعی دیگر چندان اجتماعی نیستند! ؛ این ایده یادداشت مهمی است که هفته نامه اکونومیست مدتی قبل منتشر کرد.
به گزارش تین نیوز به نقل از تسنیم، فعالیت کاربران شبکه های اجتماعی به گروه های خصوصی در پیام رسان ها (مثل واتس اپ و تلگرام) منتقل شده و محتوای درون شبکه های اجتماعی (مثل توئیتر و اینستاگرام) با محتوای افراطی جایگزین شده است. امری که مشکلاتی برای کاربران شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها ایجاد خواهد کرد.
در ادامه مشروح این یادداشت آمده است: بیش از 20 سال از زمانی که فیس بوک متولد شد و دنیای جدیدی را خلق کرد، گذشت؛ اما حالا پس از 20 سال از فراگیر شدن شبکه های اجتماعی، آن ها دستخوش دگرگونی عمیقی شده اند که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. جادوی عجیب شبکه های اجتماعی آنلاین ترکیب تعاملات شخصی با ارتباطات جمعی بود. اکنون این ترکیب، دوباره به دو قسمت تقسیم شده است.
حالا مشاهده آخرین وضعیت دوستان در شبکه های اجتماعی جای خود را به ویدیوهایی از افراد غریبه داده است که شبیه تلویزیون است. پست های عمومی به طور فزاینده ای به گروه های بسته در پیام رسان ها منتقل می شود. شبکه های اجتماعی در حال تحول هستند و همین امر اکنون مشکلاتی را ایجاد کرده است.
این موضوع مهمی است، زیرا مردم اینترنت را از طریق شبکه های اجتماعی تجربه می کنند. استفاده از پلتفرم های شبکه های اجتماعی بیش از یک چهارم ساعت بیداری را شکل می دهد. شبکه های اجتماعی علاوه بر سرگرم کننده بودن، محل بحث آنلاین و کمپین های سیاسی هستند.
ویژگی بارز شبکه های اجتماعی جدید این است که دیگر چندان اجتماعی نیستند! با الهام از TikTok، برنامه هایی مانند فیس بوک به طور فزاینده ای ترکیبی از کلیپ هایی را ارائه می کنند که توسط هوش مصنوعی انتخاب شده است؛ آن هم بر اساس رفتار تماشای کاربر و نه ارتباطات اجتماعی آن ها. در ضمن مردم کمتر از گذشته پست می گذارند. از سال 2020، سهم آمریکایی هایی که می گویند از انتشار مطالب مربوط به زندگی روزانه شان به صورت آنلاین لذت می برند از 40 درصد به 28 درصد کاهش یافته است.
چراغ های « میدان شهر دیجیتال » در حال خاموش شدن است البته برخی از نتایج این اتفاق، خوشایند است! فعالان سیاسی می گویند که برای جلب نظر گروه های خصوصی در پلتفرم هایی نظیر واتس اپ یا تلگرام، باید پیام های خود را ملایم تر کنند. یک پست تحریک آمیز که ممکن است در توئیتر به خوبی لایک بگیرد، ممکن است در گروه واتس اپی والدین مدرسه، دافعه ایجاد کند.
اکنون به نظر می رسد که گروه های تلگرامی یا واتس اپی، برای سلامت روان نوجوانان مناسب تر باشد چرا که زندگی شان در فضای عمومی مورد تجزیه و تحلیل دیگران قرار نمی گیرد. علاوه بر این، پیام رسان هایی نظیر واتس اپ و تلگرام از این جهت مفیدتر هستند که پست ها را بر اساس ترتیب زمانی نشان می دهند نه بر اساس الگوریتمی که ایجاد هیجان کند و این نیز برای سلامت روان بهتر است!
در دنیای جدید شبکه های اجتماعی، کاربران، بیشتر به گروه های کوچک در پیام رسان ها متمایل شده اند اما این دنیای جدید مشکلات خود را به همراه دارد. اگرچه گفت وگوهای رمزگذاری شده در گروه های کوچک در تلگرام یا واتس اپ، به حفظ جان انسان در نظام های اقتدارگرا کمک می کند اما این گروه ها محیط مناسبی برای پخش دروغ ها هستند. سیاستمداران در هند از واتس اپ برای پخش دروغ ها استفاده کرده اند در حالی که این دروغ ها در شبکه های باز مانند فیس بوک، حذف می شدند.
در سمت دیگر، به نظر می رسد الگوریتم های شبکه باز (مثل توئیتر و اینستاگرام) که توسط رفتار کاربران هدایت می شوند، افراطی ترین ویدیوها را پخش می کنند تا واکنش مخاطب را بگیرند؛ در گذشته، برای اینکه چیزی در یک شبکه اجتماعی وایرال شود، مردم مجبور بودند آن را به اشتراک بگذارند اما اکنون آنها آن را صرفاً با تماشا کردن یک ویدئو، به وایرال شدن آن کمک می کنند زیرا الگوریتم های شبکه های اجتماعی به محتوایی که بیشترین تعامل را جذب می کند، پاداش می دهد.
این شرایط جدید به کسانی مانند ترامپ یا تاجران اطلاعات نادرست، سود خواهد رساند چرا که آن ها بهتر از هر کس می توانند از مخاطب واکنش بگیرند؛ در این وضعیت جدید، محتوایی که با deep fake تولید شده باشد به راحتی وایرال می شود.
آنچه از ظهور اخبار جعلی مهم تر است، کمبود اخبار واقعی در شبکه های اجتماعی است؛ از زمان تغییر جهت شبکه به سمت سرگرمی ، اخبار تنها 3 درصد از آنچه مردم در آن می بینند را تشکیل می دهد. در سراسر شبکه های اجتماعی، تنها 19 درصد از بزرگسالان داستان های خبر را به اشتراک می گذارند که در مقایسه با سال 2018 کاهش 26 درصدی داشته است.