◄ ضرورت ارائه یارانه به حمل و نقل ریلی کالا

تین نیوز | سرمایهگذاری در بخش ریلی 7 تا 10 برابر بیشتر از بخش جادهای، اعتبار لازم دارد، بنابراین شرکت های خصوصی ریلی برای حضور در این صنعت نیازمند حمایت دولت هستند.
به گزارش تین نیوز، به باور کارشناسان رشد طبیعی اقتصاد در ایران و بسیاری از کشورهای جهان که امروزه در حال توسعه خوانده می شوند، طبیعی و متناسب با نیازهای اقتصادی جامعه نبوده است.
روشن است که این عدم تعادل، ناشی از تحولات بین المللی و تأثیر عوامل خارجی و داخلی بوده است. لذا عدم رشد شبکه حمل و نقل کشور ما متناسب با نیازها و ضرورت های اقتصادی به مانعی در راه توسعه و رشد اقتصادی کشور نیز تبدیل شده است.
یکی از نمادهای رشد اقتصادی در جهان استفاده از صنعت حمل و نقل ریلی است. در این زمینه دولت یازدهم تصمیم گرفته با اولویت بسیار بالایی نسبت به توسعه حمل و نقل ریلی کشور اقدام کند؛ به طوری که ظرف چهار سال آینده، راه آهن کشور باید دو برابر حمل بار کند.
در این خصوص، حسین عاشوری، معاون برنامهریزی و سیر و حرکت راهآهن گفت: برای سال ۹۳ برنامهریزی کردهایم حمل بار توسط ریل تا ۲۰ درصد ارتقا یابد که این موضوع با رویکرد افزایش بهرهوری محقق میشود زیرا تأمین ناوگان زمانبر است.
منصور عرب یارمحمدی، معاون سابق راهآهن نیز با تأکید بر اینکه برای راهآهن و سیستم ریلی رشد تناژ حمل بار امری حیاتی است، گفت: وقتی میخواهیم سهم بیشتری از جابهجایی بار در کل کشور داشته باشیم باید ناوگان، تعداد واگنها و لکوموتیوها تقویت شود.
اما در این خصوص کارشناسان اعتقاد دارند که باید پذیرفت افزايش كيفيت ناوگان ريلي كشور و خارج كردن واگن هاي فرسوده از چرخه فعاليت صنعت حمل و نقل ريلي ايران نيازمند سرمايه گذاري بخش خصوصی است.
معاون سابق راهآهن بیان کرد: یکی از مشکلاتی که در رقابت ریل و جاده برای حمل بار وجود دارد این است که سرمایهگذاری در بخش ریلی 7 تا 10 برابر بیشتر از بخش جادهای اعتبار لازم دارد؛ این سرمایهگذاری در بخش ریلی طبیعتاً با سرمایهگذاری بخش جادهای تناسب ندارد، بنابراین، شرکت خصوصی ریلی نیازمند حمایت جدی دولت است.
لذا با توجه به اینکه در میان بخشهای مختلف حمل و نقل، حمل و نقل ریلی نقش مهمی در مصرف بهینه و کاهش مصرف سوخت دارد. صرفهجویی قابل توجه مصرف سوخت در حمل و نقل ریلی، می تواند برای دولت فرصت قابل قبولی برای ارائه حمایت از این صنعت باشد.
بدین منظور می توان برای جذب سرمایه گذار در حالی که حمل و نقل ریلی یک هفتم حمل جاده ای مصرف سوخت دارد - براساس توافق با شرکت ملی نفت - از محل این صرفه جویی حمل و نقل ریلی، درآمد حاصله صرف افزایش ظرفیت حمل بار توسط سیستم ریلی در کشور شود.
البته در این خصوص باید ابراز داشت مدیران راه و شهرسازی و راه اهن بارها و بارها اعلام رایزنی ها و انعقاد قرارداد لازم برای اختصاص بخشی از بودجه هدفمندی به صنعت حمل و نقل ریلی داشته اند.
همین سال گذشته بود که عباس آخوندی، وزير راه و شهرسازی با اشاره به عمر بالای ناوگان حمل و نقل ريلی كشور و لزوم ورود واگن های باری و مسافري جديد گفت: به رئيس جمهوری پيشنهاد دادم سهم ناوگان حمل و نقل ريلی از مجموعه حمل و نقل همزمان با اجراي فاز دوم هدفمندی يارانه ها به دو برابر افزايش يابد.
محسن پورسیدآقایی، مدیرعامل راه آهن تصریح کرد: سهم اختصاص یافته برای تولید و حمل و نقل از محل انصراف 25 درصد مردم از یارانهها پیش بینی شده است و اختیار صرف کردن آن بر عهده سازمان هدفمندی یارانهها گذاشته شده است.
وی افزود: پیشنهادی از سوی ما به سازمان هدفمندی یارانهها ارائه شده است که کلیات آن به تصویب رسیده و بر اساس این مصوبه تصمیم گرفته شده است برای تأمین ناوگان، به شرکتهای خصوصی برای خرید واگن وامهای بلاعوض داده شود.
وی افزود: تأکید سازمان هدفمندی یارانهها به خرید واگن از شرکتهای داخلی است اما اگر شرکتهای داخلی ظرفیت تولید نداشته باشند میتوان از شرکتهای خارجی خریداری کرد.
شایان ذکر است قانون بودجه سال ۹۳ کل کشور، دولت در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها باید ۱۰ هزار میلیارد تومان به بخش تولید کشور اختصاص دهد.