◄ روز تجدید میثاق برای حمل و نقل هوایی ایمن و مطلوب
تیننیوز| وبلاگ محمدرضا عبدالرحیمی-هفدهم آذرماه مصادف با هفتم دسامبر، سالروز امضای کنوانسیون بینالمللی هواپیمایی کشوری موسوم به کنوانسیون شیکاگو در سال 1944 و متعاقب آن تشکیل سازمان جهانی هواپیمایی کشوری است که در سال 1994 همزمان با پنجاهمین سالگرد امضای کنوانسیون مذکور، مجمع عمومی سازمان مذکور طی ماده پنج قطعنامه A29-1 این روز را به عنوان روز جهانی هواپیمایی کشوری تصویب و اعلام کرد.
اهمیت روز افزون صنعت هوانوردی و حملونقل هوایی در توسعه اقتصادی و اجتماعی به حدی افزایش یافت که در سال 1996 از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز طی قطعنامهیی روز جهانی هواپیمایی کشوری بهصورت رسمی تصویب شد و از همین سال در تقویم رسمی مناسبتهای جهانی سازمان ملل متحد درج شد.
بر این اساس همه سال کشورهای عضو ایکائو در جهت گرامیداشت این روز و یادآوری و تاکید بر اهمیت صنعت هوانوردی و حملونقل هوایی در کمک به ایجاد و حفظ دوستی و تفاهم بین ملتها و توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع و نیز نقش اساسی سازمانهای هواپیمایی کشوری در پاسخ به نیاز مردم به حمل و نقل هوایی ایمن، منظم، کارا و اقتصادی و استقرار و استمرار نظم و قانونمندی در حملونقل هوایی، نسبت به برگزاری مراسم و برنامههای مختلفی اقدام مینمایند.
امسال نیز شعار روز جهانی هواپیمایی "کار مشترک برای اطمینان از اینکه هیچ کشوری از اجرای استانداردها و توصیه های ایکائو عقب نماند" است که ایکائو برای دوره ٤ساله ٢ ١٥ تا ٢ ١٨ تعیین کرده است . هدف این انتخاب اطمینان از هماهنگی بهتر جهانی دراجرای استانداردها و توصیه ها در جهت ایمنی مستمر صنعت است تا از این طریق همه کشورها به منافع قابل توجه اجتماعی -اقتصادی حمل و نقل هوایی ایمن و قابل اعتماد و مطمئن دسترسی داشته باشند و از آن بهره مند شوند. جامعه هوانوردی به دنبال مفاهمه مشترک و اجماع وسیع و برنامهریزی استراتژیک برای مواجهه با چالشهای پیش روی خود است. بیتردید چالشهای بیشماری در مقابل صنعت است.
شبکه جهانی حملونقل هوایی به عنوان محرک اساسی توسعه اقتصادی و اجتماعی، فعلا برای دو برابر شدن فعالیتهای خود در سال ٢ ٣٤ در حال برنامهریزی است. این یعنی اینکه ٣٣میلیون پروازی که در حال حاضر در سال انجام میپذیرد طی ٢ سال آینده به ٦٦میلیون پرواز و تعداد مسافرین نیز از ٣/٥ میلیارد نفر در سال به ٧ میلیارد نفر بالغ خواهد شد و بیشک این سیر تحولی حملونقل هوایی بر حوزههای کلیدی و اولویتهای استراتژیک آن یعنی ایمنی، کارایی و ظرفیت ناوبری هوایی، امنیت و تسهیلات، توسعه اقتصادی حملونقل و حفاظت محیط زیست تاثیرات مهمی خواهد گذاشت.
شعار این چهار سال علاوه بر تاکید و تقویت اصل توجه همزمان دولتها و تنظیم و تدبیر دقیق فعالیتهای سازمانهای هواپیمایی کشوری برای ارتقای سطح پایبندی به استانداردها و کارآمدتر شدن صنعت، نهادینهسازی روابط وسیعتر و مشارکت ذینفعان صنعت در تحقق اهداف جهانی و مواجهه با چالشهای آن را بیش از پیش ضروری میکند.
برای استمرار همسویی با دنیای به سرعت در حال تغییر خارج از صنعت، نوآوری، ابتکار و انعطاف برای موفقیت داخلی و بیرونی صنعت بسیار حائز اهمیت است و از این روست که ایکائو این سه مهم را به عنوان ارزشهای دائمی مدنظر در کارها و برنامههای خود قرار داده است.
شرایط در حال انتقال به مرحلهیی که همسو با سایر ابعاد توسعه اقتصادی و اجتماعی و سیاسی کشور باید در پی تسریع حرکت کشور در مسیر چشمانداز أفق ١٤ ٤ باشیم و الزام حاکمیت روح تدبیر و امید بر کالبد همه فعالیتهای دولت از یکسو و فاصله صنعت هوانوردی کشور در مقایسه با رقبای منطقهیی آن از سوی دیگر، ایجاب میکند، همگام با نظام بینالملل هوانوردی، سازمان هواپیمایی کشوری در تعامل و مشارکت سایر عناصر سیستم حملونقل هوایی برای حرکت ربه جلو این صنعت در کشور و احیای جایگاه آن در سطح منطقه طرحی نو درانداخته و نسبت به تدبیر برنامه استراتژیک صنعت در رویارویی با چالشهای موجود و آتی محتمل اقدام کند.
اینک که به لطف الهی و تدبیر دولت و دستگاه دیپلماسی کشور بارقههای روشنی برای رفع محدودیتهای تحمیلی بیرونی به صنعت پدیدآمده است، آنچه که مهم است آمادهسازی نسخه قابل اجرا برای روزهای بدون محدودیت و تدارک برنامههای اقدام آن مسیر و تلاش برای رفع ضعفهای درونی مبتنی بر نظامات موفق و تجربه شده بینالمللی و البته با لحاظ قابلیتها و ارزشهای حاکم بر کشور است.
از منظری دیگر سالروز جهانی هواپیمایی کشوری در آغازین سالهای قرن دوم حملونقل هوایی بازرگانی بهانهیی است تا اعضای جامعه هواپیمایی ضمن گرامیداشت این روز با اهداف ایجاد و تقویت آگاهیهای ملی نسبت به اهمیت هواپیمایی کشوری در توسعه کشور و فعالیتها و نقش سازمان هواپیمایی کشوری در تامین ایمنی، کارایی و نظم در حمل بخشهای مختلف عملیات فرودگاهی و فرماندهی و پرسنل خدوم سپاه حفاظت هواپیمایی، پلیس فرودگاههای کشور، مدیریت و کارکنان نمایندگی وزارت اطلاعات در امور هواپیمایی، مدیران و کارکنان گذرنامه فرودگاهها، مدیریت و کارکنان گمرک فرودگاهها، شرکتهای خدمات زمینی و کترینگها، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و البته مدیران و کارشناسان و همکاران صدیقمان در سازمان هواپیمایی کشوری تقدیر و تشکر نموده از خداوند میخواهم در این راه توفیق و مددش را همراه همه تلاشگران این عرصه کرده و خلعت زیبای خدمت در این ساحت را، زیبنده همه ما بگرداند.