◄ تکنیک حواس پرتی هوشمندانه
وبلاگ مجتبی لشکر بلوکی-روانشناسان و عصبپژوهان به یک یافته عجیب رسیده اند: آنها میگویند، وقت تلفکردن میتواند کمک کند انسان مسایل را بهتر حل کند و خلاقتر شود. فعالیتهای بیمعنایی مثل تماشای فیلم چند گربه در یوتیوب شاید کمک کنند مسالههای ریاضی را حل کنید!
وبلاگ مجتبی لشکر بلوکی-روانشناسان و عصبپژوهان به یک یافته عجیب رسیده اند: آنها میگویند، وقت تلفکردن میتواند کمک کند انسان مسایل را بهتر حل کند و خلاقتر شود. فعالیتهای بیمعنایی مثل تماشای فیلم چند گربه در یوتیوب شاید کمک کنند مسالههای ریاضی را حل کنید!
در سال ۲۰۰۶، روانشناسی در دانشگاه ردبوند هلند نیز دریافت افرادی که وظیفه دارند تصمیمی پیچیده بگیرند، وقتی پیش از تصمیمگیری فضایی برای شان فراهم می شود که حواس شان را پرت کنند، عملکرد بهتری دارند! آزمایش این بود: فهرستی از اتومبیلها و ویژگیهای مثبت و منفی آنها را به شرکتکنندگان در مطالعۀ خود می داد و از آنان می خواست اتومبیلها را ارزیابی کنند. هر گروه باید پیش از ارزیابی چهار دقیقه به اطلاعاتی که فراگرفته بود میاندیشید. از گروه دیگر تقاضا شد که طی آن میاندورۀ چهاردقیقهای یک «کار آزاد نامربوط» انجام دهد. گروهی که این کار را انجام داده بودند بهترین عملکرد را داشتند.
چند سال بعد، روان پژوهان دیگری این مطالعه را تکرار کردند با یک قدم بیشتر. آنها از تصویرسازی مغز (اف.ام.آر.آی) استفاده کردند تا فعالیت مغز را مشاهده کنند. آن ها به این نتیجه رسیدند که این اتفاق به خاطر آن است که تفکر ناخودآگاه و تفکر خودآگاه مدام اطلاعات از پیش ثبتشده را پردازش میکنند که به تصمیمگیری ناخودآگاه میانجامد و در زمان نیاز میتوان آن را به تفکر خودآگاه فراخواند. به زبان ساده تر این یعنی ما قادریم در ظاهر به چیزی (فیلم گربه) توجه کنیم و همزمان چیز دیگری (مسایل پیچیدۀ ریاضی) را واکاوی کنیم.
این دستاورد فقط در یک مورد نبوده است، پژوهشگران حوزه های مختلف به این نتیجه رسیده اند به عنوان نمونه پژوهشگری در دانشگاه ملبورن استرالیا دریافته است بازدهیِ افرادی که به «گشتوگذار اینترنتی در اوقات فراغت محل کار» میپردازند، حدود ۹ درصد بیش از دیگران است (نشریه وزین ترجمان).
تجویز راهبردی:
تا بدین جا آموختیم که آزاد کردن ذهن و فاصله گرفتن از موضوع به ما کمک می کند که فرصت دهیم بخش ناخودآگاه مساله مان را پردازش کند و در نتیجه باعث افزایش توان فکری ما شود. اما آیا هر کار حواس پرت کنی، خوب است؟ در این زمینه چهار توصیه بسیار مهم است:
1- چیزی را برای حواسپرتی خود انتخاب کنید که کاملاً دور از موضوعی باشد که میخواهید ناخودآگاه آن را پردازش کنید. مثلا اگر می خواهید در مورد انتخاب ماشین فکر کنید به مجلات ماشین و یا مسابقات رالی نپردازید، به عنوان نمونه به آشپزی در 5 دقیقه بپردازید.
2- به امور آزاد یا حواس پرت کن عادت نکنید. حواس پرتی باید یک بخش کوتاه از روز شما باشد نه اینکه کلاً در حال گشت و گذار آزاد باشید و حالا بخواهید دو دقیقه هم کار کنید.
3- به مواردی بپردازید که تشویق میکنند دربارۀ آینده بیندیشید یا نوعی حس جستوجوگری را در شما بیدار میکنند.
4- در طول زمان میزان خلاقیت و موفقیت خود را در نظر بگیرید و ببینید که چه اموری بیشترین تاثیر مثبت را در شما دارند؟ آشپزی آزاد، مطالعه آزاد، فیلم دیدن آزاد و یا اینکه به آسمان خدا نگاه کنیم و در عظمت هستی غرق شویم. بدین صورت می توانید به اموری بپردازید که بیشترین تاثیر را دارند.
بنابراین می توانیم از این به بعد به جای اینکه تلاش کنیم حواس مان جمع باشد، تلاش کنیم حواس مان پرت باشد البته به شیوه ای هوشمندانه و کاملا هدف دار!
حواس پرتی ام امسال چند برابر شده چیکار کنم درس نمی تونم درست حفظ کنم هی یادممیره قیمت ی اشیا رو