آموزشهای تخصصی از طریق ابزارهای بازی و سرگرمی
روشهای یاددهی- یادگیری در سالهای اخیر به طور چشمگیری ارتقا یافته است. مدیران منابع انسانی و آموزش سازمانها همواره تلاش وسیعی را در بهکارگیری سیستمهای نوآورانه و نوین در روند آموزش کارکنان خود اعمال می دارند.
روشهای یاددهی- یادگیری در سالهای اخیر به طور چشمگیری ارتقا یافته است. مدیران منابع انسانی و آموزش سازمانها همواره تلاش وسیعی را در بهکارگیری سیستمهای نوآورانه و نوین در روند آموزش کارکنان خود اعمال می دارند.
در این راستا، بیشک فن آوری، نقش بسیار مهمی ایفا میکند و در این میان نیز شبیهسازی رایانهای یکی از مهمترین آنها است که موقعیتهای آموزشی خاصی را برای فراگیر ایجاد می کند که در شرایط عادی بازتولید این آموزشها، سخت یا بسیار گران خواهد بود. در سالیان اخیر مدیران اجرایی آموزش سازمانی تمرکز ویژهای بر فراگیری کارکنان و بهرهگیری از فن آوریهای نوین دارند. این گروه از مدیران با علم به مشکلات انتقال دانش تجربی به روشهای مرسوم قدیمی، بر این باور هستند که بهره مندی از تکنیکهای نوآورانه، منجر به رشد و شکوفایی سازمان و بهره وری ملی خواهد شد.
از میان انواع این تکنیکها، آموزش به روش بازی سازی به عنوان یک استراتژی کلیدی دیده شده است، تکنیکی که اولین بار توسط شرکت "گارتنر" به عنوان یکی از تکنولوژیستهای معروف ارائه شده است. در این تکنیک فعالیتهای خاص مشاغل مهم و عملیاتی نظیر: راهبری و تعمیرات در قالب بازی و سرگرمی دیده شده است. در این تکنیک، انتقال دانش به موازات تفریح و هیجان ناشی از بازی، روند بسیار تأثیرگذاری در امر فراگیری و انتقال اطلاعات فنی ایفا می کند. این تکنیک به تدریج در تمامی بخشهای سازمانهای مختلف ریلی در حال گسترش است و به نحوی نیز طراحی شده است که با شرایط و ویژگی هر سازمان یا شرکت ریلی هم سو و سازگار می شود. محتوای جدی آموزشهای فنی و قسمتهای مهم شغلی در قالب بازیهای آموزشی به گونه ای با استراتژیهای سرگرمی و انگیزشی آمیخته شده که قابل استفاده برای هر فراگیری است. قوانین، سیستمهای پاداش، امتیازات، سطوح مشاغل، تعاملات اجتماعی به همراه محتوای کاری معرفی شده از سوی سازمان/شرکت، احساس امنیت، فراگیری راحت، مطمئن و با نشاطی را برای کارکنان مهیّا ساخته است.
«شرکت سیمیلاتور و راه حلهای آموزشی لاندر» در سال 2016 با این روش دوره ای تحت عنوان راهی به سوی ایمنی بیشتر و کارایی بالاتر به ارائه محصولات خود پرداخت. هدف از برگزاری این دورهها آموزشی، یادگیری از طریق بازی برای شغل راهبری قطار و ارائه ابزاری قابل انعطاف و سازگار با محتوای آموزشی و جذاب و جالب توجه برای آنها بود. با توجه به این که راهبران قطار قادرند با این روش دانش فنی و سازمانی خود را در هر زمان و مکان با شیوه ای جذاب تقویت نمایند، یادگیری قوانین، مقررات، دستورالعملها،... برگزاری این دورهها ارزش و راندمان آموزش به نام راهی به سوی ایمنی را دو چندان می سازد.
«راهی به سوی ایمنی» عنوان یک دوره مجازی است که داستانها و وقایع آن در فضای دنیای ریلی رخ می دهد. در این داستان راهبر قطار به عنوان شخصیت اصلی قصه وارد یک جریان ماجراجویانه می شود که منحصراً برای وی طراحی شده است و ستون اصلی چالشها و فعالیتهای مختلفی است که وی باید به تنهایی از عهده آن برآید. تمامی ماجراهای داستان در یادگیری و دست یابی به اهداف از پیش تعیین شده در مسیری جذاب حرکت می کند و باعث ایجاد انگیزه در راهبران قطار می شود. راهی به سوی ایمنی می تواند برای هر اپراتور سازگار گردد. شرکتها می توانند این دوره را با روشی آسان و خلاق برای راهبران و جامعه فنی خود سازگار نمایند از جمله در روندها، پروتکلها، ویدئوهای اطلاعاتی و آموزشی، سوانح قبلی و هرآن چیزی که آموزگار بخواهد در کلاس بگنجاند. راهی به سوی ایمنی، آموزشی جدید و نوآورانه است که بر اساس پیشرفتهای علوم اعصاب برای راهبران قطار طراحی شده است. این دورهها به راهبران قطار اجازه می دهد که با استفاده از دنیای مجازی، احساسات و دانش خود را با اشتیاق زیاد و بدون کوشش فراوان ارتقا دهند. برگزاری دورهها از نظر یادگیری و انعکاس و بازخورد آن، علاقه مندی و رغبت بسیاری از راهبران قطار کشورها و شرکتهای مختلف را برای شرکت در دورههای آزمایشی یادشده به دنبال داشته است.
* این مطلب توسط مهندس زارعزاده از کارکنان مترو تهیه و تدوین شده است