تراژدی منابع مشترک
«ابرچالش آب و محیطزیست» یکی از ابرچالشهای امروز جامعهایران است که نسبت به سایر ابرچالشها ملموستر است.
«ابرچالش آب و محیطزیست» یکی از ابرچالشهای امروز جامعه ایران است که نسبت به سایر ابرچالشها ملموستر است.
مدت زمان طولانی است که خشکسالی و سیل دو تهدید پرهزینه برای ایران هستند. اقتصاددانان هشدار میدهند اگر سیاستگذاری آب اصلاح نشود و روند تخریب محیط زیست ادامه پیدا کند، بحران امروز به یک فاجعه تمامعیار تبدیل خواهد شد. آن زمان دور نیست که بیش از ۹۰ درصد مساحت کشور گرفتار خشکسالی و خالی از سکنه شود. جایی که عرضه آب نمیتواند پاسخگوی تقاضا باشد، بهطور قطع مراتع به بیابانهای خشک و بیآب و علف تبدیل میشود و صدها هزار نفر مجبور میشوند در جستوجوی نان و آب، خانه و کاشانه خود را رها کنند.
اما چه چیزی باعث میشود این تصویر آخرالزمانی از آینده ایران در ذهنها نقش بندد؟ ایران یکی از مناطق خشک جهان است که بیش از ۷۰ درصد مساحت آن، خشک و حدود ۲۵ درصد آن نیمه خشک است. در حال حاضر ۳۷ کشور از جمله ایران در وضعیت تنش آبی بسیار بالا قرار دارند. سازمان ملل متحد هشدار داده است که تا سال ۲۰۴۰ بیش از ۹۰ درصد مساحت ایران تحت تاثیر تنش آبی شدید قرار خواهد گرفت.
در ادبیات اقتصادی، منابعی مانند آب که بهصورت اشتراکی مورد بهرهبرداری قرار میگیرند، همواره در معرض تهدیدی به نام «تراژدی منابع مشترک» قرار دارند. معمولا منابع مشترک از آب شیرین گرفته تا مراتع، جنگلها و حتی ماهیان آبهای آزاد با مشکل تاراج عمومی مواجه میشوند. چون قاعده این نیست که هرکس به اندازه بهره برداری کند، برنده است. برنده کسی است که بیشتر بهرهبرداری کند.
تلاش کشاورزان برای حداکثر کردن منافع خود تبدیل به تهدیدی جدی برای پایداری منابع آبهای زیرزمینی شده است. در حقیقت مسابقه برداشت از منابع زیرزمینی کشور را بر مدار بیابانی شدن قرار داده است.
سرعت مصرف آبهای زیرزمینی بسیار بیشتر از سرعت جایگزینی این آبهاست. این عدم تعادل، در نهایت منجر به تخلیه پایدار منابع آب زیرزمینی میشود و این آغاز یک فاجعه بسیار نگرانکننده است که علاوهبر آثار زیست محیطی، آثار اقتصادی، اجتماعی و امنیتی فراوانی هم بهدنبال خواهد داشت.