◄ مروری بر پیشنهاد 14 اولویت اقتصادی دولت سیزدهم
غلبه بر چالش های مزمن اقتصادی ایران از جمله تورم بالا و افزایش اشتغال، تحولی اساسی در سیاست گذاری را طلب میکند.
غلبه بر چالش های مزمن اقتصادی ایران از جمله تورم بالا و افزایش اشتغال، تحولی اساسی در سیاست گذاری را طلب میکند. در چنین شرایطی بیش از هر چیز، ترکیب و توانمندی تیم اقتصادی دولت مورد توجه و بحث است؛ چرا که کسانی که ردای وزارت در این کابینه را میپوشند، سرنوشت اقتصاد ایران را در سالهای سخت پیشرو رقم خواهند زد. (قدس آنلاین)
پویا ناظران، اقتصاددان، اولویت نخست را سازمان برنامه و بودجه میداند؛ چرا که دسته چک دولت در این سازمان است و هر هزینه ای اول باید توسط سازمان برنامه تخصیص داده شود؛ بنابراین سازمان برنامه نهاد قدرتمندی در حاکمیت کشور است.
به گفته وی، آقای میرکاظمی در سازمان برنامه و بودجه باید سریعاً دست به کار نوشتن بودجه سال ۱۴۰۱ شود. بودجه ۱۴۰۰ بودجه ای با کسری زیاد بود و طبعاً امسال تورم قابلتوجهی خواهد داشت. رئیس دولت قول مهار تورم را داده است و از الزامات آن این است که میرکاظمی بودجه ۱۴۰۱ را چنان بنویسد که اگر نگوییم تراز باشد حداقل کسری خیلی کمی داشته باشد؛ اما نوشتن بودجه در چانهزنی با وزارتخانهها شروع میشود. برخی چانهزنیها با وزیر نیرو باید صورت بگیرد؛ چراکه کشور مشکل برق دارد، ظرفیت تولید پایین بوده و شبکه توزیع فرسوده است و مشکل آب هم داریم.
از همین نویسنده:
چند پیشنهاد به وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم
یکسری چانه زنی باید با وزیر راه و شهرسازی صورت بگیرد. از آن جایی که آقای رئیسی قول ساخت یک میلیون مسکن را داده اند باید دید منابع این یک میلیون مسکن قرار است از کجا تأمین شود و چقدر از آن در بودجه ۱۴۰۱ منعکس میشود.
این اقتصاددان ادامه میدهد: برخی از چانه زنی ها باید با وزیرصمت صورت بگیرد. احتمالاً نخستین اولویت وزارت صمت، واردات کالاهای اساسی خواهد بود که مطمئن بشویم ذخایر گوشت، جو، ذرت، کنجاله و غیره کشور کافی است. آقای رئیسی قول دادند هزینه خوراک مردم با دلار بالا و پایین نرود، نرخ ارز هم که رو به افزایش است؛ بنابراین آقای میرکاظمی باید به وزیر صمت بودجه بیشتری بدهد تا کالاهای اساسی آنقدر زیاد وارد شوند که سفره مردم نوسان های دلار را احساس نکند. از سویی وضع نظام بازنشستگی کشور خوب نیست. حل مشکل ناترازی صندوق های بازنشستگی برای ثبات نظام، حیاتی و بار این مسئولیت به دوش وزیر تعاون است و از دیگر مسئولیتهای ایشان، تعیین هیئت مدیرههای زیاد زیرمجموعه وزارت است.
اما 14 اولویت مورد اشاره عبارتند از:
1- اصلاح بودجه 1401 و 1400 (هر پنج بودجه)
2- تامین کسر بودجه
3- اصلاح قیمت حاملهای انرژی (که میتواند تنش آفرین باشد)
4- حل بحران برق و احداث نیروگاه
5- چالش خودکفایی کالاهای اساسی (مواد غذایی) و بحران آب
6- توسعه صنایع برای رشد صادرات
7- رفع انحصار خودرو و موانع کسب و کار
8- تامین منابع مالی یک میلیون مسکن
9- حل و فصل مسائل ایران با FATF 10- انتخاب رئیس بانک مرکزی
11- رساندن بخش خصوصی و تجارت به تراز جهانی
12- حل مشکلات بهداشت و درمان 13- اصلاح بازار سرمایه
14- اصلاح نظام بازنشستگی
ایشان در این گفتار نقش مدیران ارشد چهار جایگاه حساس اقتصادی کابینه از جمله سازمان برنامه، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و معاون اقتصادی را برای شناخت میدان مین پیش رو و یافتن معبر مناسب برای عبور سلامت را تبیین می فرمایند.
صرفنظر از درستی یا نادرستی این دیدگاه، برآورد اولیه از منابع (ارزی) مورد نیاز برای ساخت یک میلیون مسکن با فرض هزینه ساخت ششصد میلیون تومان برای هر واحد شصت متری 20، نیروگاه 3 و کالاهای اساسی 7 میلیارد دلار خواهد بود (بدون احتساب پروژه های بزرگی مانند راه آهن سریع السیر تهران اصفهان که با غفلت هایی چند میلیار دلار بیشتر شده) که به نظر می رسد بخش مسکن که حدود دوسوم اعتبارات عمرانی اصلی را به خود جذب می نماید در حالی که درآمدهای کشور با شرایط دولت نهم و دهم با درآمد هنگفت ارزی کاملا متفاوت است و نگرانی افزایش کسری بودجه را بیشتر می نماید.
هرچند تحلیل فوق بسیار ارزشمند است ولی برای تکمیل و سودمندی بیشتر باید به آسیب شناسی مشکل کسری بودجه، سختی معیشت، بیکاری بالا و افزایش فاصله طبقاتی و ریشه یابی کارایی و بهره وری پایین دستگاه های دولتی و ... نیز پرداخت تا با مشارکت بیشتر کارمندان و خبرگان نقشه راه و معبر مناسب عبور از میادین مین در این نبرد اقتصادی را بیابیم.
* کارشناس حمل و نقل
ساخت مسكن با هزينه 100 درصدي دولت فرض شده كه فرض درستي نيست.