بازدید سایت : ۴۵۹۵۲

◄ پندهایی از هزینه، زمان، تامین مالی و حمایت مردمی در احداث تونل گوتهارد

تونل پایه گوتهارد، طولانی ترین تونل راه آهن جهان، در تاریخ 11 دسامبر 2016 به بهره برداری رسید.

پندهایی از هزینه، زمان، تامین مالی و حمایت مردمی در احداث تونل گوتهارد
تین نیوز |

عباس قربانعلی بیک: 

تونل پایه گوتهارد، طولانی ترین تونل راه آهن جهان، در تاریخ 11 دسامبر 2016 به بهره برداری رسید. این پروژه بزرگ مهندسی نقطه عطفی در حمل و نقل ریلی سوئیس و اروپا محسوب می شود.

ویژگی های فنی:

طول کل: 57 کیلومتر، دارای دو تونل تک خط متصل به هم با اتصال در هر 325 متر، بالاترین نقطه: 550 متر از سطح دریا، حداکثر پوشش سنگی: 2,300 متر،

مدت زمان ساخت: 17 سال.

مزایای تونل برای حمل بار: افزایش ظرفیت روزانه از 180 به 260 قطار باری و 65 قطار مسافری، امکان عبور قطارهای طولانی تر و سنگین تر، کاهش تعداد لوکوموتیوها، افزایش کارایی و اعتمادپذیری حمل بار ریلی، حذف نیاز به لوکوموتیو کمکی در مسیرهای کوهستانی.

مزایای تونل برای مسافران: کاهش زمان سفر بین زوریخ و لوگانو حدود 45 دقیقه، سرعت برنامه ای (متوسط) قطارهای مسافری: 200 کیلومتر در ساعت، سرعت حداکثر: 250 کیلومتر در ساعت، و سرعت متوسط قطارهای باری 100 و سرعت حداکثر 140 کیلومتر بر ساعت. سرویس هر 30 دقیقه در محور شمال جنوب، پوشش بیش از 20 میلیون نفر در منطقه.

جنبه های فنی ساخت: 80 درصد حفاری با دستگاه های حفاری تونل، 20 درصد با روش انفجار سنتی، خاک برداری 28 میلیون تن، کار همزمان در بخش های مختلف تونل، دمای داخل تونل تا 50 درجه سانتیگراد.

تاریخچه پروژه: 1882: افتتاح تونل اولیه گوتهارد، 1947: اولین طرح های مقدماتی، 1989: تصمیم مجلس برای سناریو جدید، سال 1992: رای گیری اولیه با 64 درصد موافقت مردم برای کلیات طرح واریانت جدید ریلی آلپ (NRLA) شامل تونل گوتهارد، تونل سنری و ... ، سال 1998: تصویب با 67 درصد رأی موافق مردم نسبت به برآورد هزینه و زمان و تامین اعتبار با عوارض بر خودروهای سنگین، 1999: شروع اصلی عملیات ساخت، 2010: اتمام حفاری اصلی، 2016: افتتاح رسمی (افتتاح رسمی تونل سنری).

هزینه ها:

هزینه تونل گوتهارد: 9.7 میلیارد فرانک سوئیس، مفس (8.5 میلیارد دلار)، با ارزش افزوده و ... 12.2 مفس، هزینه کل پروژه NRLA: : 18.2 میلیارد فرانک سوئیس (16 میلیارد دلار).

اهداف سیاسی و محیط زیستی: انتقال حمل ونقل ترانزیتی از جاده به ریل، کاهش آلودگی محیط زیست، افزایش کارایی حمل ونقل، ایجاد زیرساخت حمل ونقل پایدار.

منبع تأمین مالی: 60 درصد از محل عوارض اضافه بر کامیون ها (ترانزیتی)، 10 درصد از مالیات سوخت، 30 درصد از مالیات بر ارزش افزوده. این تونل نه تنها یک پروژه مهندسی بزرگ، بلکه نمادی از نوآوری سوئیس در حمل ونقل پایدار است، سایت دولت سوئیس (admin.ch).

توضیحات تکمیلی از سایر منابع:

ویژگی های فنی و مهندسی: سیستم های تهویه و ارتباطی پیچیده، مقاوم سازی در برابر زلزله. تأثیرات ترافیکی و مقایسه وضعیت قبل و بعد از احداث تونل: 1) بار: افزایش ظرفیت از 30-40 به 65 میلیون تن در سال، کاهش 20 درصد حمل بار با کامیون، 2) مسافر: کاهش زمان سفر، افزایش 30 درصدی مسافران ریلی، جابجایی سالانه 100 میلیون مسافر .

مزایای اقتصادی: صرفه جویی سالانه 2 میلیاردیورو، کاهش هزینه حمل ونقل، افزایش بهره وری، ایجادمشاغل جدید ... . مزایای زیست محیطی: کاهش 40 درصدی انتشار گازهای گلخانه ای، کاهش مصرف سوخت، کاهش ترافیک جاده .

مشخصات خط قدیمی راه آهن گوتهارد: طول مسیر حدود 140 کیلومتر (در مقایسه با 57 کیلومتر تونل جدید)، شیب و فراز بسیار تند (حدود 26 درهزار در برخی نقاط)، عبور از ارتفاعات بالای 1,100 متری، سرعت متوسط قطارها: حدود60 کیلومتر.

تونل گوتهارد علاوه بر ابعاد فنی، اقتصادی و شیوه تامین مالی، یک نمونه بسیار مناسب اجتماعی برای مشارکت مردم در تصمیم گیری پروژه های بزرگ نیز هست و باید با بررسی دقیق تر، آموخته های آن را بررسی و به کارگرفت به ویژه شیوه تامین مالی این پروژه و گرفتن عوارض اضافی از ترانزیت آلپ که سالانه 26 میلیون تن و با سهم ترانزیت 80 درصد ، مقدمه انتقال بار به ریل بود. 

از 8.5 میلیارد دلار هزینه پروژه تونل گوتهارد، 5.1 میلیارد دلار عوارض از حمل بار جاده ای اخذ شده که با فرض 17 سال اجرای پروژه سالانه 300 میلیون دلار و با فرض 60 میلیون تن متوسط حمل بار ریلی و حدود 100 میلیون تن بار جاده ای (سهم ریلی 38 درصد ، تین 281418)، از هر تن بار 3 دلار و هر کامیون با باری به وزن 15 تن (مثلا یک کانتینر)، 45 دلار عوارض اخذ شده که نسبت آن در ایران کمتر از 10 درصد هزینه حمل یک کانتینر در مسیر تهران بندرعباس بوده و معقول به نظر می رسد.

دانلود فایل
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • اردبیلی پاسخ

    یک زمانی اروپایی ها ,پشت کوهستان های مرتفع جان می دادند ودر وضعیتی کاملا عقب افتاده زندگی می کردند اروپا اگراروپا شددر وهله اول بخاطر ساخت زیرساخت ودرراس آن , ساخت انواع جاده و ریل بود شما حساب کنید اروپای غربی بلحاظ مواد خام و انرژی و حتی غذا فقیر است اینها اگر پشت کوه های سخت اروپا می ماندند اصلا صنعت این ها انقدر توان رشد می داشت ؟ فرضا به این حد از رشد صنعتی می رسیدند کالاهای صادراتی این ها توان رقابت بین المللی می داشت ؟ سطح زیست , بهداشت و اقتصاد مردم شان چی می شد ؟ و البته در اروپا این اجازه هم صادر نشد که رقابت های حزبی , خللی در مدیریت کشور و شهرها و زندگی مردم ایجاد کند بقیه درنظردوم

  • ناشناس پاسخ

    اینجا در ایران اما , طرح ریلی داریم که نه منطقه ایی و کشوری و حتی منطقه ایی که حتی اهمیت و ابعاد جهانی دارد چنان می تواند به مردم ما و ابتدا مردم بومی همان منطقه و کلیت کشور ما سود برساند که آمریکا رسما بابت احداثش اظهار نگرانی می کنه به اسم ریل رشت آستارا و بعد یکسری روزانه می کوبنش ! همین ها اتفاقا ریل شرق را هم می کوبند که باز اهمیت ملی منطقه ایی داره که به بحث بندر اقیانوسی چابهار گره می خوره ! همین ها ریل شیراز بوشهر را می کوبند که پایتخت انرژی ایران را به شبکه ریلی متصل می کند ! و ... بقیه در نظر سوم

    • عباس قربانعلی بیک

      با سلام و تشکر از نظرات شما
      ظاهراً راه‌آهن چابهار زاهدان و شیراز بوشهر در این یادداشت نیست و احتمالا شما در جای دیگری ملاحظه کرده‌اید

  • ناشناس پاسخ

    باز بیاین تو طرح های شهری ملی مثل تونل صیاد که هم برای شهروندان تهرانی چه زیست و سلامت و اقتصادشان و هم برای اقتصاد ملی اهمیت داره تونل پدافندیه و ... می شود یک کتاب در مورد سودهایش برای ملت ملی نوشت اینم کوبیده می شه ! شماها که قبلتون اروپاست مذاب اروپا هستین اینارو هم از اونا یاد بگیرید که بغض ها و خشم های حزبی را وارد طرح های ملی و منافع ملت نکنید اگر از امثال زاکانی بدتون می آد جای دیگه خودشونو بزنید نه طرحشونو که به منافع مردم و اقتصاد ملی وصله اگر ایران براتون مهمه پشت اظهار نگرانی آمریکا , حرکت نزنید پشت طرح های ملی وایسین .

    • عباس قربانعلی بیک

      با سلام و تشکر از نظرات شما
      مهمترین پند این یادداشت برای طرح پیشنهادی چند میلیارد دلاری تونل البرز است

  • ناشناس پاسخ

    مسیولان هم سی ساله ازادراه تهران شمال را تکمیل نکردند
    در صورتیکه مملکت ما سرشار از ثروتو منابع عظیم طبیعی میباشد
    اما در جاده های خراب بسیاری از مردم اسیبهای جبران ناپذیر میبینند
    مسیولان را به خدا واگذار میکنیم